HPK palkkasi rapakon takaa saalistajan, josta voi tulla yksi kauden sensaatioista

Michael Jolyn avaus HPK:ssä on ollut tyrmäävä.

JääkiekkoLiigaLintu vai kala

HPK palkkasi rapakon takaa saalistajan, josta voi tulla yksi kauden sensaatioista

HPK hankki ECHL:stä 26-vuotiaan hyökkääjän, Michael Jolyn, joka on ollut yksi ensimmäisten kierrosten komeetoista Liigassa.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 18.9.2021 | KUVAT All Over Press

Michael Joly

Kuka?

HPK:n tämän kauden hyökkäyspään kanadalaisvahvistus Michael Joly on aloittanut kauden hurjalla ryminällä. Vielä HPK:n ensimmäisestä ottelusta sivussa ollut Joly on ensimmäisessä kahdessa liigaottelussaan tehnyt tehot 2+2 ja ollut mukana kaikissa HPK:n näissä otteluissa tehdyissä neljässä maalissa. 26-vuotias laituri on myös tehnyt molemmissa otteluissa myös HPK:lle voittomaalit jatkoajalla.

Joly on kotoisin jääkiekkoperheestä eteläquebeciläisestä Gatineaun kaupungista Ottawajoen pohjoisrannalta jääkiekkoperheestä. Hänen setänsä Yvan Joly on pelannut urallaan muutaman ottelun Montreal Canadiensissa ja hänellä on kaksi jääkiekkoilevaa veljeä, joista toinen – komean nimen omaava – jo uransa lopettanut D’Artagnan Joly varattiin NHL:ään Calgary Flamesiin.

Suomesta ja Liigasta Joly kuuli Liigassa KalPan ja Ilveksen riveissä pelanneelta ystävältään Jerry D’Amigolta.

Hän saapui HPK:hon hakemaan uralleen ponnahduslautaa, sillä hän oli ehtinyt jämähtää farmin farmiin ECHL:ään, jossa hän on tehnyt kovaa jälkeä. Esimerkiksi kaudella 2017-18 Joly kiskaisi 52 ECHL-ottelussa peräti 41 maalia ja 67 tehopistettä.

Vaikka ECHL:ssä ei ole liigoista se ammattimaisin, eikä kaikki pelaajat sarjasta ole Suomessa todellakaan loistaneet, on sarjasta tullut Suomeen myös erittäin laadukkaita tähtipelaajia. Sellaisia pelaajia kuin viime kaudella TPS:n riveissä kovaa jälkeä takonut Josh Kestner ja Lukossa parhaalla kaudellaan 60 pistettä latonut Justin Danforth. Se, mitä kertoo Liigasta, että ECHL:stä tullaan dominoimaan Liigaa, onkin jo toinen kysymys.

Vahvuudet

Joly hankittiin HPK:ssa kärkihyökkääjäksi. Sellainen olikin tarpeen, sillä viime kaudella Liigan pistepörssin voittaja Petri Kontiola pukeutuu jatkossa Ilveksen nuttuun ja HIFK:hon lähtenyt toinen Leijonien MM-hopeahyökkääjä Jere Innala vaihtoivat maisemaa. Joly on pelaaja, jonka täytyy ja joka myös tähän asti on täyttänyt tuota aukkoa.

Kun Joly saapui Suomeen, hän kertoi haastattelussa, että uskoo pystyvänsä nopeasti näyttämään mikä hän on pelaajana miehiään. Mies on pitänyt ensimmäisissä peleissään sanansa. Ei mene välttämättä kauaa, kun hänestä puhutaan paljon enemmän.

Jo harjoituspeleissä Joly näytti vaarallisuuttaan ja oli HPK:n tehokkain hyökkääjä. Jolylla näyttää olevan Liigaan poikkeuksellista ratkaisukykyä, -taitoa ja -vaistoa tehdä monipuolisesti maaleja. Mutta kuten on huomattu, Joly pystyy myös tarjoamaan paikkoja maalintekoon. HPK kärsi viime kaudella rankkareissa monet tappiot, ja voittolaukauskilpailuissa Jolyn kaltaista virtuositeettia tarvittaisiin.

Parhailla pelaajilla sarjassa kuin sarjassa pelitapahtumilla on taipumus hidastua päätöksentekohetkillä, kun heikommilla pelaajilla peli menee kiireeksi ja sähläykseksi. Joly näyttää olevan pelaaja, jolla on pienessäkin tilassa aikaa.

HPK pelaa paljon maalin pelejä, joten Jolyn kaltainen ratkaisukyky voi merkitä parhaimmillaan jopa 15 sarjapistettä tai enemmän plakkariin lisää, vaikka otteluiden voittaminen ja häviäminen kollektiivinen suoritus onkin. Nyt niitä on tullut hänen ansiostaan jo 2-4. Vaikka kristallipalloa kevääseen ei ole, se voi olla Jolyn kaltaisessa pelaajassa voi olla jopa pudotuspelipaikan kokoinen merkitys.

Heikkoudet

Joly on hyökkäyspäässä saalistaja. Hän ei suuna päänä ryntäile joka kulmaan, ja sitä kautta haaskaa energiaa. Hän pyrkii pelaamaan taloudellisesti, mutta sen suhteen on veteen piirretty viiva, milloin se menee peliltä varastamiseksi. Tasapainon löytyminen olisi tärkeää.

Jolyn heikkous on ollut toistaiseksi viisikkopuolustaminen. Joly saa paljon anteeksi tehokkuudellaan, mutta puolustuspelaamiseenkin sitoutuminen on ajoittain vajaata. Tehopisteiden metsästys on toki tärkeää, mutta se ei saa johtaa omissa soimiseen. Tehty ja estetty maali ovat otteluiden lopputuloksen kannalta yhtä tärkeitä.

Tulevaisuus

Jo ensimmäisten otteluiden perusteella Joly näyttää olevan HPK:lle ja urheilujohtaja Mika Toivolalta todellinen löytö. Jo nyt näkee, että Joly tulee tekemään terveenä pysyessään paljon pisteitä HPK:lle. Jolylla on aineksia olla paitsi HPK:n paras pistemies, myös korkealla koko sarjan pistepörssissä.

Jos niin käy, se voi poikia sopimuksia Liigaa isommistakin sarjoista. Jos HPK haluaa pitää Jolyn, jolla on seuran kanssa tehtynä yksivuotinen sopimus, jatkosopimustarjous on tehtävä etupellossa mahdollisimman pian. Se on pelin henki, vaikka HPK mieluusti näkisi varmasti Jolylta vielä lisääkin pelejä ja säilyykö tahti hyökkäyspäässä rautaisena. Mutta jos säilyy, kilpakosijoita ilmaantuu nopeasti paikalle – ja silloin HPK:n nappuloilla ei miestä Hämeenlinnassa pidetä.

Lintu vai kala?

Haukka. Tällä linnulla on kyky saalistaa, mutta katse ei saa harhailla.