Huippuvalmentajan arvio – Lukas Hradeckylla on vielä matkaa kovimpaan maalivahtikoriin

Ei kaunista, mutta tehokasta. Lukas Hradecky ei ole Jarkko Tuomiston mukaan tekninen maalivahti.

HuuhkajatJalkapallo

Huippuvalmentajan arvio – Lukas Hradeckylla on vielä matkaa kovimpaan maalivahtikoriin

Jarkko Tuomisto pitää Vuoden urheilijaksi valittua Lukas Hradeckya maailmanluokan maalivahtina, jolla on vielä rahkeissa vara kehittyä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 14.1.2021 | KUVAT All Over Press

Pitkän kotimaisen ja kansainvälisen uran tehnyt maalivahtivalmentaja Jarkko Tuomisto pitää Lukas Hradeckyn valintaa Vuoden urheilijaksi merkkinä maalivahdin pelipaikan arvotuksesta.

”En itse juurikaan innostu tällaisista Vuoden urheilija -valinnoista, sillä eri lajien urheilijoiden vertaaminen toisiinsa on mahdotonta. Lisäksi joukkueurheilijoiden valinnat ovat aina riippuvaisia joukkueen menestyksestä, joten tässä suhteessa kiitos kuuluu myös Huuhkajien menestykselle. Mutta kyllähän tämä kertoo myös siitä, että maalivahdin pelipaikkaa arvostetaan”, Tuomisto sanoo.

Tuomisto pitää Hradeckya maailmanluokan maalivahtina – mutta ei vielä aivan kovimman korin torjujana.

”Hän on Bundesliigassa top-5-maalivahti ja ilman muuta maailmanluokan maalivahti. Mutta jos puhutaan siitä tasosta, millä esimerkiksi ter Stegen tai Alisson ovat, niin sille tasolle Lukella on vielä matkaa.”

”Lukella on velmuilijan maine, mutta kyllähän hän on ymmärtänyt sen, että huippumaalivahdiksi kehittyäkseen on paiskittava töitä. Ja sen Luke on tehnyt. Hän on kehittynyt tasaisesti koko ajan paremmaksi maalivahdiksi, ja lisäksi hän on tehnyt kehittymisensä kannalta hyviä seuravalintoja.”

”Varsinkin siirto Bayer Leverkuseniin on ollut iso siirto. Kyseessä on iso seura, jossa on erinomainen maalivahtivalmentaja David Thiel ja valmennus on muutenkin huippuluokkaa. Ehkä suuresta loikasta puhuminen on liioiteltua, mutta Luke on kehittynyt Leverkusenissa monissa asioissa – varsinkin kokonaisvaltaisessa pelaamisessa. Hän on tässä mielessä tänä päivänä moderni maalivahti, joka pelaa ja uskaltaa pelata korkealla, ja pystyy pelaamaan paineenkin alla rauhallisesti ja maltilla. Myös hänen kommunikointinsa on parantunut ja hänen kaikkeen tekemiseensä on tullut rauhallisuutta, mikä on näkynyt myös Huuhkajien peleissä.”

”Luke ei ole mikään tekninen maalivahti. Hänen torjuntansa eivät ole välttämättä kauniita, mutta hän uskaltaa tulla aggressiivisesti vastaan ja pystyy pitkällä raajoillaan luomaan painetta hyökkääjille.”

”Luke edustaa maalivahtina enemmän peliä hyvin lukevaa koulukuntaa. Hän pystyy omaksumaan hyvin näkemänsä informaation ja sijoittumaan ja toimimaan sen pohjalta viisaasti. Hän on myös erinomainen lähitorjuja, hyvä korkeissa keskityksissä ja hän on kehittynyt myös hyväksi peittäjäksi.”

Hradecky on 31-vuotias ja hänellä on Tuomisto mukaan aikaa ja mahdollisuus kehittyä vielä maalivahtina.

”Lukelle on tullut helppoja virheitä. Tällaisissa tilanteissa sanotaan usein, että maalivahdin pitää keskittyä paremmin, mutta se on aika pelkistetty ilmaisu monimutkaisesta asiasta. Minusta Luken tilanne on se, että jos hän kehittää useita eri ominaisuuksiaan paremmaksi ja paremmaksi, hänellä on potentiaalia nousta kaikista kovimman korin maalivahdiksi. Mutta on hyvä muistaa, että monella muullakin maalivahdilla on samanlainen potentiaali, eikä heistä kaikista kovimman kategorian maalivahteja.”

”Kaikki on nyt Lukeasta kiinni – pystyykö hän kehittämään itseään ja pelaamaan tasaisemmin huipputasolla. Se, vaatiko sen viimeisen loikan ottaminen siirron vielä suurempaan seuraan – esimerkiksi Bayerniin –, on hyvä kysymys. En tiedä, ehkä vaatii.”