Jürgen Kloppin shokkiero on Liverpoolin kannalta riski, sillä seuraajat ovat kortilla

JalkapalloValioliiga

Jürgen Kloppin shokkiero on Liverpoolin kannalta riski, sillä seuraajat ovat kortilla

Jürgen Klopp ilmoitti perjantaina jättävänsä Liverpoolin tämän kauden jälkeen. Jukka Rönkä kertoo, mitä se tarkoittaa Liverpoolin kannalta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 26.1.2024

Liverpoolin kannattajat saivat perjantaina shokkiuutisen, kun Jürgen Klopp ilmoitti lopettavansa Liverpoolin managerina tämän kauden jälkeen. Jukka, yllättikö Kloppin ilmoitus?

Yllätti. Tämä ei ole shokki vain Liverpoolin kannattajille, vaan koko jalkapallomaailmalle.

Klopp nimitettiin Liverpoolin manageriksi reilut kahdeksan vuotta sitten ja hän on tehnyt Liverpoolissa sensaatiomaisen hyvää työtä. Hän on voittanut tänä aikana Liverpoolissa kerran Mestarien liigan, kerran FA Cupin ja kerran Liigacupin, mutta pidän Kloppin kovimpana saavutuksena Liverpoolin luotsaamista 30 pitkän vuoden odotuksen jälkeen liigamestariksi sekä samalla joukkueeksi, joka parhailla kausillaan teki mestaruustaistelusta taidetta taistellessaan Manchester Cityn kanssa.

En väheksy pienimmässäkään määrin Mestarien liigan voittamisen ja siinä menestymisen arvoa, mutta Mestarien liiga on lohkopelivaiheen jälkeen luonteeltaan cup-kilpailu, jossa yhden tai kahden ottelun sisäiset satunnaistekijät ja muuttuja saavat suuremman merkityksen kuin pitkässä 38 ottelun sarjassa.

Valioliigassakin on heikompia kausia, jolloin mestaruuden voi voittaa hieman ”halvemmalla”, mutta viime vuosina Pep Guardiola on asettanut mittatikun sellaisella korkeudelle, että sen ylittääkseen tai edes Cityn mukana pysyäkseen täytyy olla täydellinen tai lähes täydellinen jalkapallojoukkue.

Ja sitä Liverpool on ollut parhaimmillaan Kloppin tekemän työn ansiosta.

Mikä tämän Kloppin shokkipäätöksen selittää?

Hän itse perusteli asiaa perjantaina median edessä sillä, että hänen energiansa johtaa Liverpoolia alkoi yksinkertaisesti loppua.

Tätä selitystä on helppo uskoa, vaikka päätöksen takana olisikin myös muita syitä. Sir Alex Fergusonin ja Arsène Wengerin pitkät stintit Manchester Unitedissa ja Arsenalissa olivat harvinaisia poikkeuksia, sillä yleensä managerit ovat kestäneet jakkarallaan muutaman vuoden, vaikka olisivatkin menestyneet.

Myös Klopp teki selväksi, että asioiden tekeminen uudelleen ja taas uudelleen kausi kauden jälkeen – ja koko ajan äärimmäisten paineiden alla – alkoi kuluttaa ja lopulta Klopp tuli siihen tulokseen, ettei häneltä löydy enää riittävästi energiaa tähän työhön.

Liverpool olisi varmasti halunnut pitää Kloppin ja vaikka Kloppilla olisikin ollut erilaisia näkemyksiä seurajohdon kanssa, en usko, että siltä rintamalta löytyisi mitään sellaista, joka selittäisi Kloppin päätöksen.

Mitä Klopp tekee seuraavaksi?

Se on hyvä kysymys. Klopp on vasta 56-vuotias, joten hän voi tehdä vielä hyvinkin pitkän uran managerina.

Jos nyt pitäisi alkaa lyödä vetoa, nostaisin esille kolme kärkihevosta – Saksan maajoukkue, Bayern München ja Barcelona.

Julian Nagelsmann ei ole vakuuttanut Saksan maajoukkueen päävalmentajana eikä kukaan olisi yllättänyt, jos Saksan Palloliitto olisi jo käynyt Kloppin kanssa neuvotteluja hänen hyppäämisestään ruoriin kesän EM-kisojen jälkeen.

Sama pätee Bayern Müncheniin. Thomas Tuchelin aika Bayernissa on ollut pettymys ja nythän sitä uhkaa katastrofi myös Bundesliigassa Bayer Leverkusenin loistokauden seurauksena.

Barcelona voisi olla kisan musta hevonen. Klopp on valmentanut nyt Saksassa ja Englannissa, mutta Espanjan kentät ovat vielä valloittamatta. On totta, että Barcelonan taloudellinen tilanne on kurja, mutta mustien otsikoiden takana Barcelonalle on kasvamassa aivan maaginen uusien omien junioreiden sukupolvi.

Barcelona voisi hyvinkin olla Kloppille sellainen haaste, joka olisi uusi ja erilainen verrattuna Liverpooliin.

Entä Kloppin seuraajapeli?

Ensimmäinen ja ilmeinen nimi on Bayer Leverkusenin tämän kauden ihmeen tekijä Xabi Alonso. Monet ovat epäilleet, voisiko Alonso lähteä yhden sensaatiomaisen kauden jälkeen Leverkusenista, mutta on hyvä ymmärtää kokoluokka:  Leverkusen on Leverkusen ja Liverpool Liverpool. Kaiken lisäksi Alonso pelasi omalla peliurallaan viisi kautta Liverpoolissa, joten Liverpool on yksi hänen jalkapallokodeistaan.

Pidän Alonsoa tällä hetkellä ilman muuta selvänä johtohevosena Kloppin seuraajapelissä. Jos Liverpool ei kuitenkaan saa häntä, sitten peli menee mielenkiintoiseksi, sillä mitään ilmeistä nimeä ei ole taivaanrannalla.

Vielä kausi, kaksi sitten englantilaisessa ja eurooppalaisessa manageripelissä oli monta kuumaa nimeä, mutta nyt suurin osa heistä on Tuchelin, Mauricio Pochettinon, Graham Potterin ja jopa Roberto De Zerbin johdolla jäähtymään päin – ja heidän paikalleen uusina kuumina niminä on nousemassa Rúben Amorimin, Ange Postecoglun, Michelin ja jopa Andoni Iraolan ja Kieran McKennan kaltaisia uusia kasvoja.

Alonso olisi ilmeinen ja helppo valinta, mutta hänen jälkeensä taivas on sumeampi.

Mitä Kloppin lähtö tarkoittaa Liverpoolin kannalta?

Ensimmäinen kysymys on tämä kausi. Se, että manageri ilmoittaa kesken kauden lähtevänsä kauden jälkeen, on aina riski. Kloppilla on kuitenkin niin vahva ote pelaajiin, etten usko, että Kloppin ilmoitus sotkisi Liverpoolin loppukautta.

Seuraava kysymys on se, mitä tapahtuu Kloppin jälkeen. Se on ymmärrettävästi riskinä moninkertainen.

Klopp antoi Liverpoolin joukkueen vanhentua hieman liikaa ja joukkuetta on pakon edessä alettu uusia kahden viimeisen vuoden aikana. Tämä prosessi on edelleen kesken ja entisestään vaikeutumassa, sillä joukkueen ikoniset tukipilarit Mohamed Salah ja Virgil van Dijk ovat molemmat tulossa Liverpool-uransa iltaan. Ollaan siis isojen kysymysten äärellä.

Toinen iso kysymys on se, että Liverpoolin joukkue on rakennettu nyt siten, että sopii kloppilaisen gegenpressiin. Sopivatko Liverpoolin nykyiset pelaajat ja heidän ominaisuutensa uuden managerin pelitapaan vai aloittaisiko uusi manageri Liverpoolissa laajemman remontin, jossa joukkue enemmän tai vähemmän rakennettaisiin uudelleen ja sitä samalla nuorennettaisiin?

Luvassa on joka tapauksessa muutoksia, sillä yleensä uudet managerit rakentavat joukkueensa itsensä näköisiksi. Siksi Liverpoolinkin kannattajien kannattaa varautua siihen, että 2-3 vuoden päästä nykyisestä avauksesta Anfieldilla on vain 2-3 pelaajaa.

Hyvä esimerkki on Arsenal, jonka avauksessa on vain kaksi pelaaja, Saka ja Gabriel Martinelli, jotka olivat debytoineet Valioliigassa ennen Mikel Artetan nimittämistä manageriksi joulukuussa 2019 – ja he olivat silloin vasta 18-vuotiaita junnuja.

Olipa Kloppin seuraaja kuka tahansa, en usko Liverpoolin ison kurssin dramaattisesti sotkeutuvan, sillä seuraorganisaatio on osoittanut oman vahvuutensa.

Kloppin lähtö on joka tapauksessa riski, sillä jo Kloppin tason saavuttaminen on kenelle tahansa managerille äärimmäinen haaste ja Kloppin saavutusten ylittäminen lähes ylivoimainen haaste.

Siksi todennäköisin skenaario on, että Liverpool pysyy kyllä kärkiryhmässä mukana, mutta voittaako se esimerkiksi seuraavien viiden vuoden aikana kertaakaan Valioliigan mestaruutta tai Mestarien liigaa, on eri kysymys.