Huuhkajat joutuu MM-karsintoihin puolisokeana, sillä vastassa on lohkon suurin arvoitus

HuuhkajatJalkapallo

Huuhkajat joutuu MM-karsintoihin puolisokeana, sillä vastassa on lohkon suurin arvoitus

Huuhkajat aloittaa MM-karsinnat keskivikkona kotiottelulaa Bosnia-Hertsegovinaa vastaan., Sunnuntaina edessä on vieraspeli Ukrainassa.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 23.3.2021

Huuhkajat aloittaa MM-karsinnat keskiviikkona kotiottelulla Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Suomella on tiivis ohjelma, sillä Huuhkajat pelaa viikon sisään kolme ottelua. Kaksi ensimmäistä ovat MM-karsintaotteluita ja kolmas ottelu on ystävyysottelu Sveitsiä vastaan.

Massiivinen mielenkiinto suurella yleisöllä kohdistuu nyt siihen, pystyykö Suomi aloittamaan karsinnat MM-kisoihin siitä, mihin se on viimeisen parin vuoden aikana jäänyt. EM-paikka on plakkarissa, mutta nyt jahdataan uutta unelmaa.

MM-karsinnoissa lohkojen ykköset jatkavat suoraan MM-kisoihin, ja lohkojen kakkoset pelaavat play-off-vaiheen yhdessä parhaiden Nations League-joukkueiden kanssa. Suomen vastustajia ovat Bosnia-Hertsegovinan lisäksi Ranska, Ukraina ja Kazakstan.

Suomen kannalta oleellisin asia on se, että Suomella on täydet mahdollisuudet sijoittua lohkossa kakkoseksi. Ranska on lohkon ykkössuosikki, mutta Ukraina, Bosnia-Hertsegovina ja Suomi tulevat taistelemaan tiukasti kakkossijasta. Siksi ensimmäinen ottelu juuri Bosnia-Hertsegovinaa vastaan on elintärkeä.

Arvoitus heti alkuun

Markku Kanervan suojatit ovat keskiviikkona vaikean haasteen edessä. Bosnia-Hertsegovina on nimittäin vastustajana tällä hetkellä vähintäänkin arvaamaton.

Bosnia-Hertsegovina sai tammikuussa uuden päävalmentajan, kun bulgarialainen Ivaylo Petev palkattiin maajoukkueen käskijäksi. Petev on valmentajana hyvin suuri arpa. Viime aikoina pätkäpestejä Puolassa, Saudi-Arabiassa ja Kyproksella tehnyt Petev on kerran valmentanut oman kotimaansa, Bulgarian, maajoukkuetta. Se tapahtui vuosina 2015 ja 2016.

2010-luvun alku oli aikaa, jolloin Bulgarian maajoukkue eli kaikkien aikojen heikoimpia hetkiään ja Petev päätyi voittamaan vain kolmanneksen otteluistaan Bulgarian päävalmentajana. Petevin johtamissa vuoden 2016 EM-karsinnoissa Bulgaria päätyi lohkonsa neljänneksi.

Petev suosi silloin, ja sen jälkeisessä pestissään Dinamo Zagrebissa, 4-3-3-, sekä 4-2-3-1-järjestelmien käyttöä. Petev on brändiltään ”hyökkäävän jalkapallon” valmentaja. Toisin sanoen, hänen joukkueensa omaavat perusajatuksen pallonhallinnan kaavoista, mutta ovat naiiviudessaan alttiita Suomen kaltaisten kyttääjäjoukkueiden iskuille.

Haastava fakta on kuitenkin Kanervan kannalta se, ettei Suomi voi oikein valmistautua spesifillä tavalla vastustajan kohtaamiseen. Vastustajan tutkiminen ja Bosnia-Hertsegovinan nykyisen pelimallin tutkiminen ennen ottelua on ollut haastavaa, ellei jopa mahdotonta. On vain arveltava, mikä Petevin nykyisen pelimallin iso kuva on, ja panostettava omaan juttuun.

Kaksi kysymystä

Kahta asiaa liittyen vastustajaan Suomen valmennusjohto voi kuitenkin ajatella, ja näitä kahta asiaa heidän pitääkin ajatella.

Ensimmäinen on heidän kahden parhaan pelaajansa toiminnan neutralisointi.

Viikko sitten 35-vuotta täyttänyt Edin Džeko on edelleen yksi maailman vaarallisimmista target-hyökkääjistä. Džeko on luonut tällä kaudella AS Roman paidassa 0,71 maalin verran odotusarvoa ottelua kohden. Toisin sanoen, hän hakeutuu maalipaikkoihin joka ottelussa melkein yhden maalin edestä.

Džekon pelaamisessa on paljon oppeja. Hän osaa hakea oikeanlaisen painopisteen kera puolustajiin vahvaa kontakia ennen pallon tavoittelua, minkä avulla hän pyrkii dominoimaan puolustajia. Džekon lempiliike on liikkua keskitystilanteissa takatolpan puolelle maalintekoon. Keskitystilanteissa Suomen puolustajien on osattava seurata Džekon valumista poispäin pallosta ja tunnustella käsillä missä hän liikkuu.

30-vuotiaan Miralem Pjanićin kausi on ollut Barcelonassa vaikea. Hän on valitellut vähäistä peliaikaa julkisestikin, mutta se ei muuta sitä, että hän on erittäin laadukas keskikenttäpelaaja. Bosnia-Hertsegovinan pallollinen pelaaminen makaa keskikentän pohjalla viihtyvän Pjanićin harteilla. Hän hakee palloa toppareiden jalasta ja huolehtii rakenteluvaiheen onnistumisesta.

Hänen jalkansa pitää olla Suomen pelaajien toimesta suljettu. Oleellinen asia on, ettei Pjanić saa palloa kovinkaan vapaana ”pelintekoalueelle”, eli Suomen hyökkääjien ja keskikenttien väliselle strategiselle alueelle. Tälle alueelle Suomen hyökkääjien olisi kohdistettava takaa tuleva paine, jotta Pjanićille tulee tuolla arvokkaalla alueella jatkuvasti vähän kiire.

Toinen tärkeä asia on tilannekuvan nopea hahmottaminen ottelun alussa. Kanervan on esikuntineen saatava nopeasti kiinni Bosnia-Hertsegovinan muodosta ja pääasiallisista uhista heidän pelaamisessaan. On myös nopeasti havaittava, mikäli Bosnia-Hertsegovina jättää kentälle tyhjiä tiloja joillekin kivoille alueille, joita Suomi voi hyödyntää.

Tämän pohjana on tietysti oltava nyt se kuuluisa oma laadukas tekeminen. Huuhkajat on päässyt siinä mielessä ihanteelliseen tilanteeseen, että sen oma pelaaminen on hyvin pelaajien lihasmuistissa. Lyhyt valmistautumisaika seurajoukkuekiireiden jälkeen auttaa ennen kaikkea Suomen kaltaisia, pitkäjänteistä prosessia eläviä maajoukkueita.

 

 

Tilaa Elmo  edulliseen  tarjoushintaan 

6 kk 49 e . Voit ostaa uusimman

Elmon myös irtonumerona

Lehtipisteeltä kautta maan tai

digi-irtonumerona Lehtiluukusta