Huuhkajien on pakko kehittyä tai Kanervalle pitää alkaa etsiä seuraajaa

Markku Kanervan uusi sopimus pitää hänet Huuhkajien puikoissa vuoden 2024 loppuun saakka.

HuuhkajatJalkapallo

Huuhkajien on pakko kehittyä tai Kanervalle pitää alkaa etsiä seuraajaa

Markku Kanerva on tehnyt Palloliiton kanssa uuden jatkosopimuksen vuoden 2024 loppuun saakka. Joel Perovuo vaatii prosessin kehittymistä - jo tulevan vuoden aikana.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 16.3.2022 | KUVAT All Over Press

Palloliitto ilmoitti tehneensä Markku Kanervan kanssa jatkosopimuksen vuoden 2024 loppuun saakka. Joel, ilmeisen odotettu ratkaisu?

Odotettu jatko varsinkin MM-karsintojen lopun positiivisten esitysten jälkeen. Suomi hävisi toki syksyllä Ranskalle, mutta kokonaisuudessaan loppuvuosi oli nousuvoittoinen sitä edeltäneen notkahduksen jälkeen.

Jos katsotaan millaisia valmentajavalintoja Palloliitto on tehnyt lähihistoriassa, Kanervan jatko on varmasti hyvä asia. Maajoukkueella on ollut Kanervan aikana idea, mitä yritetään tehdä ja Kanerva saa nyt mahdollisuuden näyttää, pystyykö hän tuomaan esimerkiksi Henri Lehdon ja Mauri Heinosen analyysin asioita paremmin A-maajoukkueen pelaamiseen. Pelaajat siihen on, kyse on nyt joukkueen organisoimisesta. Kun pelaajat on saatu oikeille paikoille ja ymmärtämään, mitä ollaan tekemässä, voidaan Huuhkajilta odottaa vielä parempia esityksiä jatkossa.

Näetkö, että Kanervan valintaan liittyy kysymysmerkkejä? Olit kuitenkin alkusyksystä kohtalaisen kriittinen Kanervaa kohtaan.

Kysymysmerkki on se, jääkö Suomi junnaamaan nykyiselle tasolleen ja prosessi ei kehity. Nyt Kanervalla on mahdollisuus näyttää, että hän pystyy kehittämään maajoukkueen pelaamista ja viemään sitä eteenpäin.

Prosessin kehittäminen on mahdollista, mutta sen pitää myös oikeasti kehittyä. EM-kisapaikka oli hieno saavutus, mutta se on nyt historiaa, eikä sen lämmössä voi ikuisesti paistatella.

Näetkö, että tämä on Kanervan viimeinen sopimus Huuhkajissa? Joko seuraavaksi on aika vaihdokselle?

Se on hyvä kysymys. Joka tapauksessa Kanervan aikakausi päättyy jossain vaiheessa ja toivottavasti valmentajanvaihdokseen aletaan varautua hyvissä ajoin ja Kanervan seuraaja scoutataan tarkkaan.

En kuitenkaan vielä sano, että tämä olisi välttämättä Kanervan viimeinen sopimus. Hänen pestinsä pituus määräytyy pitkälti tämän tulevan vuoden suoritusten perusteella. Mikäli Huuhkajat ei ota niitä suhteellisen kivuttomasti saatavilla olevia kehitysaskelia erityisesti pallollisessa pelissä, on aika alkaa miettiä seuraajaa Kanervalle.

Mistä Palloliiton pitäisi alkaa scoutata Kanervan seuraajaa?

Päävalmentajan yhteydessä puhutaan aina ulkomaalisista valmentajista, mutta Kanervan työn jatkajaksi on myös hyviä suomalaisia vaihtoehtoja Simo Valakarin, Vesa Vasaran ja Toni Koskelan johdolla. Mika Lehkosuo voisi olla myös hyvä vaihtoehto. Uuteen Hans Backeen ei kannata enää repsahtaa.

Ulkomaalaisia vaihtoehtoja ei kannata kuitenkaan sulkea pois. Olisi hyvä, jos Palloliitto scouttaisi useampikin ehdokkaita ja syynäisi tarkkaan potentiaalisten ehdokkaiden valmentamien joukkueiden pelaamista ennen rekrytointia. Pelkkien nimien perässä ei kannata juosta.