Huuhkajien valinnoissa on yksi yllätys, mutta yksi loistokauden pelannut nimi puuttuu

Robert Taylor kyttää paikkaa Huuhkajien avauksessa kahdessa viimeisessä EM-karsintaottelussa.

HuuhkajatJalkapallo

Huuhkajien valinnoissa on yksi yllätys, mutta yksi loistokauden pelannut nimi puuttuu

Manchester Cityssa pelaava Tomas Galvez nousee ensimmäisen kerran Huuhkajiin, mutta missä on Simon Skrabb, kysyy Joel Perovuo.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 7.11.2023 | KUVAT Juha Tamminen

Markku Kanerva nimesi Huuhkajat kahteen viimeiseen EM-karsintaotteluun Pohjois-Irlantia ja San Marinoa vastaan. Joel, oliko valinnoissa mitään yllättävää?

Suurin yllätys on ilman muuta Manchester Cityssa pelaavan Tomas Galvezin nostaminen U21:sta A-maajoukkueeseen. Galvez oli toki jo mukana talvimaajoukkueissa, mutta nyt hänet on nostettu ensimmäisen kerran viralliseen A-maaotteluryhmään.

Ymmärtäisin muuten Galvezin nostamisen Huuhkajiin, mutta näissä kahdessa viimeisessä karsintaottelussa ei ole enää siinä mielessä panosta, että Tanska ja Slovenia ovat Suomesta jo seitsemän pisteen päässä, joten karsintalohkon kautta Huuhkajat ei voi enää EM-kisapaikkaa saavuttaa.

Siksi pitäisin järkevänä, että Galvez olisi mukana U21-maajoukkueessa, jolla on Armeniaa vastaan edessään pakkovoiton paikka. Tällaisessa tilanteessa jokainen kivi pitäisi kääntää ja näihin kiviin olisi kuulunut myös Galvez.

Onhan U21-maajoukkueessa nytkin mukana kaikki muut avainpelaajat, vaikka tällaisessa tilanteessa heitä olisi voitu peluuttaa myös Huuhkajissa. Topi Keskinen ja Otso Liimatta olisivat jo ansainneet näytönpaikan Huuhkajissa ja yksi pelaaja, joka kannattaa ottaa ehdottomasti seurantaan ja jonka voisi jo nyt nostaa A-maajoukkueeseen, on Mjällbyssa lainalla pelaava keskikenttäpelaaja Leo Walta.

Muuten mitään suuria yllätyksiä joukkueessa ei ole. Fredrik Jensen ja Robin Lod palaavat Huuhkajiin. Jensen on pelannut hyvin Saksassa ja ansaitsee ilman muuta maajoukkuekutsun. Lodin kohdalla avainkysymys on hänen pelituntumansa. Hyvä on, jos se alkaa olla jo siellä päin ja Lod on vaadittavassa pelikunnossa, jotta hän voisi pelata näissä maaotteluissa. Hieman huolettaa, mutta varmaan maajoukkueen johto tietää Lodin tilanteen paremmin.

Yksi nimi, jonka olisi halunnut nähdä näissä maaotteluissa, on Kalmarissa erinomaisen kauden pelannut Simon Skrabb. Kalmari on tehnyt sarjassa 33 maalia, joissa Skrabb on ollut seitsemän maalin ja kahdeksan maalisyötön myötä mukana lähes puolessa. Se on todella, todella kova suoritus.

Voiko näistä pelaajavalinnoista ennakoida, miten Kanerva lähestyy näitä kahta maaotteluita taktisesti?

Tärkein asia näissä kahdessa maaottelussa on korjata se ikävä kurssi ja yleisilme, joita kolme peräkkäistä EM-karsintatappiota ovat synnyttäneet. Nyt takaiskut olisivat nollattava ja käännettävä laiva oikealle kurssille, jotta maaliskuun jatkokarsinnassa oltaisiin parhaassa iskussa.

Pelaajavalintojen puolesta Kanervalla on useita vaihtoehtoja taktisessa mielessä. Itse odotan, että Suomi lähestyy molempia otteluita hyökkäyspainotteisella taktiikalla. Muoto voisi olla hyökätessä 4-3-3 ja puolustusvaiheen aikana 4-5-1.

Pelaajavalintojen suhteen alakerta on varmasti vakiomuodossaan, mutta kuuden ylimmän pelaajan kanssa on muutama vaihtoehto – niin tuon muodon kuin pelaajavalintojen suhteen.

Jos muoto on hyökätessä 4-3-3, silloin ylimmän kolmion muodostavat todennäköisesti Joel Pohjanpalo, Teemu Pukki ja Lod tai Jensen. Puolustusvaiheen aikana Pohjanpalo jäisi yksinään piikkiin ja kaksi muuta yläkolmion pelaajaa putoaisivat puolustamaan laidoille.

Keskikentän keskimmäiset pelaajat ovat todennäköisimmin Rasmus Schüller, Glen Kamara ja Kaan Kairinen. Uskoisin, että Kanervan papereissa miehitys menee juuri näin. Ehkä ainoa isompi kysymys on, pitäisikö Robert Taylorille löytää pelipaikka laidalta. Minusta pitäisi.

En kuitenkaan tarttuisi liiaksi pelaajavalintoihin, sillä Huuhkajat on muutamasta pelipaikan viilauksesta riippumatta ilman muuta ennakkosuosikki kotonaan Pohjois-Irlantia ja vieraissa San Marinoa vastaan. Kuusi pistettä ja hyvät esitykset ovat näistä otteluista minisuoritus kolmen peräkkäisen tappion jälkeen.