Huuhkajilla on loistosauma tarttua illalla EM-kisapaikkaan, ellei ennuste käänny manaukseksi

Robert Taylor pääsee illalla taas Kazakstanin kimppuun - aivan kuin syyskuussa 2021 Helsingissä MM-karsinnassa.

HuuhkajatJalkapallo

Huuhkajilla on loistosauma tarttua illalla EM-kisapaikkaan, ellei ennuste käänny manaukseksi

Suomella on Joel Perovuon mukaan erinomaiset mahdollisuudet hakea Kazakstanista vierasvoitto ja tarttua kaksin käsin kiinni EM-kisapaikkaan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 7.9.2023 | KUVAT All Over Press

Suomi kohtaa illalla elintärkeässä EM-karsintaottelussa Kazakstanin vieraskentällä. Joel, millaisin odotuksin odotat illan trilleriä?

Erittäin positiivisin mielin – toki sillä varauksella, että toivottavasti tällainen hyvänolon tunne ei ole mikään manaus iltaa ajatellen.

Se, miksi odotukset ovat positiiviset, on Huuhkajien pelaamisessa tapahtuneet positiiviset muutokset, joista on annettava Markku Kanervalle täysi tunnustus.

Huuhkajat oli kesän 2021 EM-kisoissa jo selkeässä pelillisessä taantumassa ja tuo taantuma syveni entisestään syksyn aikana, kunnes Suomi kohtasi MM-karsinnoissa lokakuussa 2021 samaisen Kazakstanin vieraissa ja haki arvokkaan 2-0-voiton.

Tuossa ottelussa Kanerva hylkäsi viimeinkin pitkään rakastamansa 5-3-2-muodon ja Suomi pelasi erittäin kontrolloidun peli 4-4-2-perusmuodolla. Pelillisen muutoksen lisäksi myös muutamien pelaajien roolit alkoivat selkeytyä ja varsinkin Robert Ivanov pelasi ottelussa itsensä pysyvästi sisään Huuhkajien avaukseen.

Are you ready? 2.04 for Finland to beat Kazakstan 7/9/2023. Worth of trying? Play now at Stake.com!

Tuosta ottelusta alkanut positiivinen kehitys on jatkunut ja kesäkuun alussa pelattu Slovenia-ottelu oli yksi parhaista Kanervan ajan esityksistä. Uskon, että Huuhkajat jatkaa Slovenia-ottelun viitoittamalla tiellä illalla ja pelaa erittäin kontrolloidun ja hyvän ottelun – ja hakee EM-kisapaikan kannalta tärkeän vierasvoiton.

Miten näet Kanervan taktiset ratkaisut ja pelaajavalinnat illan ottelussa?

Olisin lievästi sanottuna järkyttynyt, jos Kanerva vetäisi hihastaan vanhan 5-3-2-muodon, koska sen aika on ollut ja mennyt Huuhkajien pelaamisessa. Todennäköisesti Huuhkajat puolustaa 4-4-2-muodossa tai tilanteesta riippumien 4-5-1-muodossa ja hyökätessä muoto on 4-3-3 tai siitä johdettu joustava variaatio pelitilanteen mukaan.

Pelaajavalintojen suhteen avainkysymys on, missä roolissa Lionel Messin rinnalla loistanut Robert Taylor pelaa illan ottelussa. Oma arvioni on, että Huuhkajien keskikentällä pelaisivat 4-4-2:ssa vasemmalta lukien Taylor, Rasmus Schüller, Kaan Kairinen ja Oliver Antman olisi siirretty oikealle.

Kun muoto muuttuisi hyökätessä 4-3-3:ksi, Antman nousisi ylemmäksi kolmanneksi hyökkääjäksi ja Taylorilla olisi vasemmalla sivustalla enemmän puolustusvastuuta.

Teemu Pukki voisi pelata piilokärkenä ja pudota  puolustusvaiheen aikana alemmaksi, jos puolustusmuoto muuttuu 4-5-1:ksi.

Muilta osin en näe isoja kysymyksiä pelaajavalinnoissa.

Hyvää illan ottelun kannalta on se, että monet pelaajat ovat hyvässä vireessä. Taylor on kokonaan oma lukunsa, mutta esimerkiksi myös Ivanov on päässyt hyvin sisään 2.Bundesliigassa Eintracht Braunschweigissa ja saanut mukavasti minuutteja askelta kovemmassa ympäristössä kuin Puolassa.

Samoin Pukki pääsi taas maalien makuun MLS:ssä ja kuten totesin jo Pukin siirron yhteydessä, pelaaminen hieman helpommassa ympäristössä voi tehdä hänelle hyvää verrattuna Englannin kenttien vaativuuteen ja kovaa otteluruuhkaan.

Fiilikset ovat kokonaisuudessaan erittäin luottavaiset. Virallisesti kyseessä on lohkon kärkikamppailu, sillä Suomella ja Kazakstanilla on molemmilla neljän ottelun jälkeen yhdeksän pistettä, kun lohkon ennakkosuosikki Tanska on jäänyt kaksikosta kaksi pistettä.

Urheilussa on turha jossitella, mutta jokainen ymmärtää tämän ottelun tärkeyden. Voitto tänään ja sen jälkeen olisikin herkullinen tilanne lähteä sunnuntaina Stadikalla Tanskaa vastaan. Ei nuolaista kuitenkaan ennen kuin tipahtaa.