Kolmannen erän sulaminen maksoi Nuorille Leijonille MM-pronssimitalit

Lenni Hämeenaho sai paljon tsemppejä joukkuekavereiltaan viimeisteltyään kaksi upeaa maalia MM-pronssiottelun toisessa erässä.

EtusivuUncategorized

Tshekki voitti Suomen nuorten MM-pronssiottelussa. Tshekki onnistui erityisesti erikoistilanteilla ja päätöserän lopun taktiikassaan.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 5.1.2024 | KUVAT Suomen Jääkiekkoliitto / Pasi Mennander

Suomi kohtasi alle 20-vuotiaiden jääkiekon MM-turnauksen pronssiottelussa perjantaina Tshekin. Nuoret Leijonat onnistuivat maalinteossa, mutta ontuva erikoistilannepelaaminen antoi vastustajalle paljon  mahdollisuuksia. Tshekki onnistui kolmannessa erässä loistavasti myös aikalisän aikana tekemässään taktiikassa. Tshekki vei mitalit kolmannen erän viidellä maalillaan ja lopulta voittolukemin 8–5 (1–2,2–3,5–0). Tasaviisikoin Tshekki teki ottelussa vain yhden maalin.

Suomi otti maltillisen alun otteluun. Kuuden peliminuutin kohdalla laukaukset olivat Tshekille 3–0. Mutta kun erää oli pelattu himpun alle kahdeksan minuuttia, tulostaululla olikin jo lukemat 2–0 – Suomelle.

Ottelun ensimmäisen maalin teki torstain välierässäkin osuman viimeistellyt Rasmus Kumpulainen nätin riistokuvion päätteeksi. Puolentoista minuutin kuluttua Jani Nyman teki turnauksen toisen osumansa Aleksanteri Kaskimäen syötöstä. Sen jälkeen Tshekki vaihtoi maaliltaan pois tähän asti kaikki turnauksen ottelut pelanneen Michael Hrabalin. Maalille luisteli Jakub Vondras. Vaihdon jälkeen Tshekki ryhdistäytyi ja kavensi ottelun erän loppupuolella 1–2:een tähtilupaus Jiri Kulichin ylivoimamaalilla.

Tshekin tehokas ylivoima jyräsi toisen erän alkupuolella. Jacub Stancl tasoitti ottelun 2–2:een Otto Salinin jäähyn aikana ajassa 27.36. Sen jälkeen alkoi Suomen maalikimara. Konsta Helenius iski turnauksen ensimmäisen osumansa Nymanin siististä poikkisyötöstä erän puolivälin tuntumassa. Vain 19 sekunnin päästä Lenni Hämeenaho vei Suomen 4–2-johtoon ja siitä reilun viiden minuutin jälkeen Hämeenaho iski ylivoimalla uudelleen tehden 5–2-osuman. Erän lopussa videolta tutkittiin pitkään Kasper Halttusen päähän kohdistunutta kyynärpäätaklausta. Matyas Sapovaliv sai siitä lopulta kahden minuutin jäähyn. Sen aikana Suomi kuitenkin uinahti ja Tshekin Ondrej Becher pääsi irti vastahyökkäykseen ja kavensi alivoimalla 3–5:een.

Kolmannen erän alkupuolella Tshekki onnistui kolmatta kertaa ottelussa ylivoimalla. Kulich iski ottelun toisen yv-maalinsa Kaskimäen jäähyn aikana ja kavensi ottelun lukemiin 4–5:een. Sitten Tshekki otti aikalisän ja suunnitteli voittavan taktiikan. Samalla Suomen kiekollinen peli suli. Tshekki otti maalivahdin pois jo noin kolme minuuttia ennen erän loppua ja Becher tasoitti ottelun saman tien 5–5:een. Heti perään Tomas Hamara teki voittomaalin 6–5 ajassa 58.19. Suomi haki tasoitusta ottamalla Kokon pois maaliltaan, mutta Tshekin Dominik Rymon iski kiekon seuraavaksi tyhjiin. Loppulukemat 8–5 viimeisteli ottelun kolmannella maalillaan Becher taas tyhjiin.