Huuhkajilta lyötiin ilmat pihalle – Glen Kamaran hölkkäämiselle armoton löyly

Glen Kamaran laiska alaspäin pelaaminen raivostutti Joel Perovuota.

HuuhkajatJalkapallo

Huuhkajilta lyötiin ilmat pihalle – Glen Kamaran hölkkäämiselle armoton löyly

Suomi kärsi 0-2-tappion Slovakialle Espanjan leirin toisessa ottelussaan. Joel Perovuo oli tyrmistynyt varsinkin Glen Kamaran löysästä pelaamisesta puolustussuuntaan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 29.3.2022 | KUVAT All Over Press

Suomi hävisi Espanjan leirin toisessa ottelussa Slovakialle 0-2. Joel, millainen maku ottelusta jäi?

Sanalla sanoen hirveä maku, mutta itse asiassa ensimmäisen kerran ihmettelin tilannetta jo ennen ottelua, kun Markku Kanerva kertoi pelisuunnitelmastaan. Suomihan siirtyi tässä ottelussa 5-3-2:sta 4-4-2:een ja Kanerva perusteli tätä sillä, että näin saadaan laidalle yksi pelaaja lisää. Tietenkin lyhyen haastattelun perusteella ei kannata tehdä liian syvälle meneviä johtopäätöksiä, mutta eihän ongelma ole siinä, etteikö 5-3-2:ssakin riittäisi pelaajia laidalle. Maailman parhailla seura- ja maajoukkueillakin riittää 5-3-2:ssa laidalle kaksi tai jopa kolme pelaajaa. Se vaatii vain sitä, että joukkue on valmennettu siten, että wing-backin noustessa, laitimmainen kolmesta toppareista menee laitaan varmistamaan ja tarvittaessa keskikentän laitimmainen pelaaja siirtyy kolmanneksi pelaajaksi laitaan.

Suomen ongelma ei ole se, millä systeemillä Huuhkajat pelaa, vaan millä systeemillä se osaa pelata. Kanervalla on selvästi ollut ja on edelleen vaikeuksia organisoida pelin eri vaiheita, varsinkin pallollisena, täsmällisellä tasolla. Huippujoukkueilla eri tilanteet ja ratkaisumallit on valmennettu niin hyvin ja niin tarkasti, että pelaajat osaavat ratkaista tilanteita automaation tasolla. Huuhkajilla pelaajat joutuvat sen sijaan itse improvisoimaan eri tilanteissa ratkaisumalleissa ja sillä tavalla ei nykyjalkapallossa enää menestystä.

Tätä Slovakia-ottelua on oikeastaan turha analysoida sen syvällisemmin. Islanti-ottelu oli jo Huuhkajilta heikko esitys ja kun vastus oli nyt selvästi kovempi, meiltä lyötiin ilmat tuloksellisesti pihalle. Se, mikä harmittaa, on, että myös Slovakiaa vastaan nähtiin useilta pelaajilta hyviä asioita ja hyviä ratkaisuja, mutta ne hautautuivat heikkojen asioiden alle.

Suomen puolustuspelaaminen on ollut yksi Huuhkajien tukiranka, mutta Slovakiaa vastaan sekään ei toiminut optimaalisella tavalla. Mikä mätti?

Joukkuepelissä virheiden ja tappion laittaminen yhden pelaajaan piikkiin on kohtuutonta, mutta oikeastaan asia, joka itseäni raivostutti eniten, oli Glen Kamaran laiska alaspäin pelaaminen. Kamara on pallollisena ja ylöspäin pelatessa yksi Huuhkajien kulmakivipelaajista, mutta hänellä on jo pitkään ollut ongelma löysä pelaaminen puolustussuuntaan. Nytkin molemmat Suomen maalit olivat Kamaran maaleja. Eivät tietenkään yksin Kamaran maaleja, mutta hänen roolinsa oli molemmissa maaleissa kriittinen.

Enkä nyt arvostele sitä, jos pelaaja tekee väärän valinnan tai virheen. Niitä tulee jokaiselle pelaajalle. Se, mikä on täysin anteeksiantamatonta, on Kamaran löysä asenne puolustussuuntaan. Ensimmäisessä maalissa hän teki virheen liukumalla palloon, mutta hän olisi siitä huolimatta ehtinyt vielä Lucas Lingmanin avuksi, mutta Kamara vain hölkkäsi ja katsoi kun Slovakia teki maalin. Toisessa maalissa sivurajan heittänyt pelaaja tuli Kamaran takaa ja otti tältä pallon, ja taas Kamara seurasi hölkkäämällä, kun sivurajan heittänyt Erik Jirka kuljetti palloa ja laukoi 2-0-osuman.

Kanervan on uskallettava ottaa Kamara puhutteluun ja kitkettävä tämä löysä asenne hänestä pois. Maajoukkuevalmentajan on vaikea opettaa pelaajalla uusia taitoja pelaajalle, mutta asennetta hän voi opettaa ja vaatia, sillä Suomella ei ole vara siihen, että yksi meidän johtavista pelaajista vain hölkkää alaspäin.

Mistä asetelmista Suomi lähtee kesäkuun Kansojen liigan otteluihin?

Yritän kaikesta huolimatta ajatella positiivisesti ja toivon, että tämä Espanjan leiri on niin valmennukselle kuin jokaiselle pelaajalle herätys. Tällaisella pelillä ja tällaisella asenteella on turha unelmoida arvokisojen finaalipaikasta. Nyt on herättävä ja saatava varsinkin pallollisen pelin, pelin avaamisen ja prässin alta tulemisen periaatteet niin selväksi, että tilanteet toimivat pelaajilla improvisaation sijasta automaation tasolla.

Suomella on edelleenkin hyviä pelaajia ja kuten tiistaina nähtiin, nämä pelaajat pystyvät hyviin komboihin, mutta nyt pitäisi kokonaisuus kuntoon. Tänä päivänä ei riitä, että meillä on – kuten tiistaina – yksi hyvin harjoiteltu kulmapotkukuvio.