Hyvinkää pani porukan nauramaan, eikä Kouvolankaan kannattajien ole vielä syytä itkeä

20-vuotias Petteri Alanen on pelannut vahvan kauden Hyvinkään lukkarina.

Pesäpallo

Hyvinkää pani porukan nauramaan, eikä Kouvolankaan kannattajien ole vielä syytä itkeä

Hyvinkää otti arvokkaan 1-0-voiton Kouvolasta sunnuntaina. Pekka Arffman ei ole kuitenkaan huolissaan Kouvolan heiluvista tuloksista.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 7.8.2022 | KUVAT All Over Press

Hyvinkää voitti Kouvolan Pihkalassa sunnuntaina 1-0 (1-1, 4-3). Pekka, pitääkö Hyvinkää rankingia nostaa vai Kouvolan laskea?

Hyvinkää on pelannut viimeiset viikot tuloksellisesti tosi hyvin, sillä se on voittanut yhdeksästä edellisestä ottelustaan kahdeksan ja hävinnyt vain Manselle.  Tänään se pelasi jälleen myös pelillisesti vahvan ottelun niin ulkona kuin sisällä.

Petteri Alanen oli lukkarina mainiossa vireessä ja Konsta Lehtola suorastaan loisti etukentällä tekemällä lukuisia paloja. Muutenkin Hyvinkään ulkokenttä pelasi hyvän ottelun eikä sille ole sattunut viime peleissä sellaisia repsahduksia kuin aiemmin kaudella.

Samoin sisäpeli oli tosi vahvaa. Sen ykköskärki on todella hyvä ja kotiutusosasto vahva ja vaarallinen. Juha Niemi löi tänään jälleen neljä juoksua ja viidennen juoksun löi toinen lyöjäjokeri Juha Korhonen.

Tämä voitto oli varmasti Hyvinkäälle tärkeä myös henkisesti ja antaa uskoa siihen, että sillä on puolivälierissä mahdollisuus. Kärjen pelaaminen kestää varmasti myös pudotuspelien paineet ja kotiutusosaston vaarallisuus ei myöskään katoa mihinkään. Jos Tahko saa pidettyä ulkopelinsä kuosissa, sillä on silloin mahdollisuus yllättää puolivälierissä ainakin yksittäisissä otteluissa kuka tahansa.

Kouvolan tilanne on sen sijaan epäselvempi. Joukkueen taito ja osaaminen eivät ole kadonneet mihinkään, mutta kokoonpano on elänyt koko ajan. Toki loukkaantumiset ovat vaikuttaneet kokoonpanoon elämiseen, mutta Iiro Haimi on myös tunnettu siitä, että hän muokkaa kokoonpanoa koko ajan.

Loukkaantumiset ovat toki loukkaantumisia, mutta muuten näkisin, että ehkä tässä alkaisi syytä pikkuhiljaa lyödä kokoonpanoa kasaan, sillä pudotuspelit alkavat jo kahden viikon päästä – ja sieltä tulee todennäköisesti vastaan Hyvinkää tai Joensuu, ellei Manse jollakin sössi runkosarjan toista sijaa viimeisissä otteluissa.

Kouvola on pelannut viime viikkoina todella ihmeellisiä otteluita ja muun muassa edellisessä ottelussa Imatraa vastaan sen ulkokentästä lyötiin kolmessa vuoroparissa toisella jaksolla 13 juoksua. Onko Kouvolan pelissä joku isompi ongelma?

En puhuisi isommista ongelmista, vaan asioista, joita pitää ratkaista. Totta kai nämä ihmeelliset ottelut näitä hulivilijoukkueita vastaan ovat yksi asia, mutta kun vastus on koventunut, Kopla on silloin kiristänyt otettaan. Tänään nähtiin myös se, mikä merkitys Valtteri Hämäläisellä on Kouvolan takakentän pelaamisessa.

Sitä en epäile hetkeäkään, etteikö Kouvolan ulkopeli tulee olemaan rautaa pudotuspeleissä. Se sen sijaan on hyvä kysymys, miten Haimi muokkaa sisäpeliä.

Yksi pelaaja voi helposti ratkaista yksittäisiä vuoropareja omilla ratkaisuillaan ja tänään Kouvolan sisäpeli turma oli Teemu Nikkanen kolmosena. En tiedä, onko Nikkasella edelleen joku vamma, mutta Nikkasen paikka näillä näytöillä on ilman muuta jokeriosastolla. Hän on edelleen vaarallinen lyöjä ja voi ratkaista yhdellä lyönnillä jaksoja ja jopa otteluita, mutta tänään Nikkanen tuhosi Kouvolan sisäpelin. Oli kuvaavaa, että hänen jälkeensä nelosena pelannut Matti Latvala pääsi ensimmäisellä jaksolla yrittämään vaihtamista vain kerran.

En kuitenkaan puhuisi taaskaan niinkään ongelmista, vaan pikemminkin ratkaistavista asioista. Haimi ilmeisesti uskoo ja näkee jotain, eikä siksi ole huolissaan siitä, mitä viime viikkoina on tapahtunut. Pudotuspelit tulevat kuitenkin sieltä kovaa vauhtia syliin, joten asioiden ratkaisemisella alkaa olla kiire – olettaen tietenkin, etteivät loukkaantumiset sotkea kokoonpanon selkeyttämistä.

Eli tiivistettynä: missä Hyvinkää ja Kouvola menevät juuri nyt?

Hyvinkään on parantanut peliään enkä usko, että kukaan haluaa vapaaehtoisesti ottaa Tahkoa vastustajakseen se vaarallisuuden vuoksi. Kouvolalla on pelissään paljon säätämistä, mutta sen mestaruusosake on edelleen yhtä vahva kuin Vimpelillä, Mansella ja Sotkamolla.