Signaalit viittaavat rajuun skenaarioon: Manchester Cityn 115 syytettä voivat kaatua

Manchester City juhli neljättä peräkkäistä liigamestaruutta Valioliigan päätöskierroksella viime sunnuntaina.

46 Denton RoadJalkapalloValioliiga

Signaalit viittaavat rajuun skenaarioon: Manchester Cityn 115 syytettä voivat kaatua

Uusimmat signaalit viittaavat siihen, että Manchester Cityn saamat 115 syytettä voivat kaatua. Siinä sitä olisikin nielemistä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 23.5.2024 | KUVAT All Over Press

Manchester Cityn neljänsiä peräkkäisiä Valioliigan mestaruusjuhlia on varjostanut tuttu kysymys – Cityn saamat 115 syytettä taloudellisista rikkomuksista.

Syytteistä 54 koskee sitä, että City olisi toimittanut Valioliigalle harhaanjohtavia taloustietoja vuosina 2009-2018, ja 14 sitä, että City olisi jättänyt kertomatta osan pelaajille ja managereille maksetuista palkkioista samoina vuosina.

Sen lisäksi Citylla on niskassaan viisi syytettä UEFA:n taloudellisen reilun pelin säännösten rikkomisesta vuosina 2013-2018 ja seitsemän syytettä Valioliigan kulurajoitusten rikkomisesta vuosina 2015-2018.

Loput 35 syytettä koskevat sitä, ettei City olisi vuosina 2018-2023 tehnyt Valioliigan kanssa yhteistyötä väärinkäytösten selvittämisessä.

***

Manchester Cityn saamat syytteet ja niiden massiivinen määrä herättävät ymmärrettävästi kiihkeitä tunteita – lähinnä sen puolesta, että Cityn pitäisi saada tuntuva rangaistus.

Tuntuvana rangaistuksena pidetään yleisen keskustelun perusteella minimissään sitä, että City pudotettaisiin vähintään sarjaporrasta alemmaksi. Monet haluaisivat myös riistää Citylta sen kyseisinä vuosina voittamat Valioliigan mestaruudet ja muut pokaalit.

Ymmärrän kiihkon, mutta tässä on syytä luottaa siihen, että City tuomitaan tai jätetään tuomitsematta länsimaisen oikeuskäytännön mukaisesti.

Vai onko?

***

Viimeisten päivien ja viikkojen uutiset ovat tässä suhteessa olleet ristiriitaisia.

Yksi avoin kysymys on ollut se, milloin City mahdollisesti tuomitaan tai vapautetaan Valioliigan nostamista syytteistä. Virallisen tiedon mukaan Citya kuullaan loppuvuoden aikana ja syytteiden kohtalosta päätetään vuoden 2025 aikana.

New York Times toimittaja Tariq Panja on omiin lähteisiinsä vedoten tarkentanut aikataulua siten, että kuuleminen tapahtuisi tämän vuoden lokakuussa ja päätös tulisi jo alkuvuoden 2025 aikana.

Tieto on tavoittanut myös kansainväliset vedonlyöntitoimistot, jotka pudottivat saman tien kertoimiaan sille, putoaako City ensi kaudella Valioliigasta. Monet vedonlyöntiyhtiöt lupaavat rahat takaisin Cityn putoamisesta enää 25-kertaisesti, kun esimerkiksi Arsenalin putoamiskerroin on 2000.

Jos Tariq Panjan ilmoittama aikataulu pitää paikkaansa, ensi kaudesta voi tulla liigahistorian dramaattisin.

Haasteena olisi se, miten Cityn pudottaminen hoidettaisiin, jos sen syytteet voitaisiin näyttää toteen ja niistä olisi rangaistuksensa Valioliigasta pudottaminen. Tehtäisiinkö lopulliset ratkaisut vasta ensi kauden jälkeen kesällä 2025 vai annettaisiinko Citylle saman tien niin tuntuva pisterangaistus, että se putoaisi varmasti ensi kauden päätteeksi Valioliigasta?

***

Asioiden edelle on turha mennä, sillä Manchester City on niin kauan syytön kuin toisin todistetaan.

Ongelmana on vain se, että totuus on suhteellinen ja taipuisa käsite niin oikeuslaitoksessa kuin myös epävirallisimmissakin ”kenttäoikeuksissa”, kuten Valioliigan asettamassa Cityn syytteitä käsittelevässä komiteassa.

Kun viimeisten viikkojen uutiset asettaa tätä kyyniseltä kuulostaa perspektiiviä vasten, Cityn syytteet ja mahdollinen tuomio asettuvat toisenlaiseen valoon.

Yksi kiinnostavimmista kysymyksistä tämän kauden ja erityisesti viimeisten päivien aikana on ollut se, kuinka kauan Pep Guardiola jatkaa Cityn managerina. Yleinen otaksuma on, että ensi kausi on Guardiolan viimeinen Cityn managerina.

Kun Cityn avainhenkilöt ovat taivutelleet Guardiolaa tekemään jatkosopimuksen ja jatkamaan managerina myös ensi kauden jälkeen, he ovat käyttäneet yllättävää argumenttia:

The Timesin mukaan Cityn puheenjohtaja Khaldoon Al-Mubarak, toimitusjohtaja Ferran Soriano ja jalkapallojohtaja Txiki Begiristain ovat vakuuttaneet Guardiolalle, että kaikki Citya vastaan esitetyt 115 syytettä kaatuvat.

Jos The Timesin tiedot pitävät paikkaansa, kysymys kuuluu, miksi kyseiset henkilöt ovat niin väittäneet?

Ovatko he niin tomppeleita, että oikeasti valehtelevat Guardiolalle päin naamaa vai onko heillä asiassa sellaista tietoa, jota meillä muilla ei ole?

On myös varmaa, ettei Guardiola uskoisi pelkkiä mielipiteitä tai arvauksia. Vakuuttelujen tueksi tarvitaan pitäviä todisteita.

***

En ole salaliittouskovainen, mutta The Timesin tiedot herättävät pakostakin kysymyksen, onko kulisseissa pyörimässä isompi pyörä?

The Athletic uutisoi aiemmin, että Ison-Britannian hallitus on myöntänyt Ison-Britannian suurlähetystön ja muiden korkeiden viranomaistahojen neuvotelleen Yhdistyneiden arabiemiirikuntien viranomaisten kanssa Cityn saamista syytteistä.

Ison-Britannian hallitus ei ole paljastanut keskustelujen sisältöä, mutta ilmeisenä pelkona on, että jos Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kuningashuoneen omistama City tuomitaan tuntuviin rangaistuksiin, se voisi vaikuttaa maiden välisiin kauppasuhteisiin ja muihin tärkeisiin hankkeisiin.

Tiedän, että näihin epäilyihin pitäisi vastata, että eihän tällaista voi nykymaailmassa ja jalkapallossa tapahtua.

Valitettavasti nykymaailmassa ja jalkapallossa voi juuri tällaista tapahtua.