Manchester Unitedin matka rotkon reunalle alkoi lyhentyä saman tien

Pascal Cross iski Brightonin 2-0-maalin Manchester Unitedia vastaan, mikä riitti lopulta Brightonin 2-1-voittoon Old Traffordilla.

JalkapalloValioliiga

Manchester Unitedin matka rotkon reunalle alkoi lyhentyä saman tien

Manchester United nousi Valioliigan avausviikonlopun puheenaiheeksi - ja Jukka Röngän mukaan juuri siitä syystä, mistä sen ei olisi pitänyt nousta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 7.8.2022 | KUVAT All Over Press -

Darwin Nunez

Valioliigan ensimmäinen viikonloppu paketissa. Jukka, kääntyvätkö kaikki katseet nyt Old Traffordille Manchester Unitedin kärsittyä 1-2-kotitappion Brightonille?

Suuret otsikot varmasti rakastavat nyt Manchester Unitedia. Tietenkin kysymys on vasta yhdestä ottelusta eli en tekisi vielä sen suurempia pelillisiä analyysejä tämän tappion perusteella. Tämän ottelun raskain asia Manchester Unitedin kannalta oli se, että se kaiken tämän kesän kaaoksen jälkeen United ja uusi manageri Erik ten Hag olisivat tarvinneet tästä ottelusta positiivisen tuloksen.

Nyt kaikkien ten Hagiin liittyvien epäilyksien, kesän murheellisen siirtoikkunan ja kaiken maailman Cristiano Ronaldo farssien jälkeen tuli tulos, jota Manchester United tässä tilanteessa kaikista vähiten tarvitsi. Toki tämä tappio ei vielä ratkaise tai romuta mitään, mutta matka rotkon reunalle lyheni jälleen usealla metrillä.

Lyö vetoa eurosarjojen voittajista – saat LeoVegasilta nyt ilmaisvedon ja erikoisbonukset!

Tällä tappiolla voi olla muitakin vaikutuksia. Jo nyt on esimerkiksi nähty, että Manchester Unitedin vetovoima siirtomarkkinoilla on dramaattisesti pudonnut ja Unitedilla alkaa olla vaikea houkutella edes perustason rivimiehiä Old Traffordille. Tappio ei ainakaan lisännyt Unitedin vetovoimaa.

Old Traffordilla on nyt edessä ahdistava viikko. On mielenkiintoista nähdä, missä iskussa United tulee viikon päästä Brentfordia vastaan pelattavaan vierasotteluun. Onko pelaajien luottamus ten Hagiin tapissa, mikä on Ronaldon asenne, mikä on joukkueen henkinen tila ja mitä kaikkea viikon aikana ehtii tapahtua siirtomarkkinoilla ja seuran kulisseissa?

Pelillisesti United oli ensimmäisellä jaksolla purjeissa Brightonin kanssa, mutta sinällään siinä ei ollut mitään yllättävää, kun vastakkain ovat hyvin organisoitu ja yhtenäiseksi hiottu joukkue ja vähemmän hyvin organisoitu ja epäyhtenäinen joukkue.

Miten kova temppu Brightonille tämä voitto oli kesän suurten menetysten jälkeen?

Brighton menetti kesän siirtoikkunassa toki Yves Bissouman ja juuri ottelun alla Marc Cucurellan. Brightonin kohdalla kannattaa kuitenkin huomioida yksi asia – miksi Bissouma, Cucurella ja monet muut pelaajat ovat nousseet Brightonissa tähdiksi?

51.00. for Manchester United to win the Premier League 2022/2023! Play now at LeoVegas!

He ovat nousseet tähdiksi, koska Graham Potterin luomassa pelityylissä jokaisella koneen osalla on selkeä tehtävä, jonka hoitaminen ei vaadi maksimaalista yksilötaitoa vaan nöyryyttä toimia osana kollektiivia ja nöyryyttä hoitaa oma tehtävänsä. Siksi Bissouman ja Cucurellan paikkaamisessa ei ole kysymys, että Brightonin pitäisi löytää heidän tilalleen joitain maailmanluokan tähtiä vaan koneeseen sopivia samanlaisia osia, jolloin Cucurella oli Brightoniin tullessa vuosi sitten.

En siksi olisi niinkään huolissaan niinkään Brightonista, vaan pikemminkin siitä, miten esimerkiksi Cucurella sopeutuu Chelseaan.

Erling Braut Håland aloitti kautensa kahdella maalilla. Miten kova temppu tämä oli norjalaiselta?

Kaksi maalia on aina kaksi maalia, mutta ensimmäisen hän laukoi rankkarista ja toisen itselleen sopivasta tyypillisestä Dortmundin aikaisesta tilanteesta, josta hän juoksi pitkän syötön kiinni ja pisti pallon sisälle. Sanon edelleen saman, minkä aiemmin: Hålandin todellinen kovuus testaan sitten, kun hän joutuu raapimaan maalinsa matalalla makaavia puolustuksia vastaa.

En sano, etteikö hän voisi tehdä maaleja niitäkin vastaan, mutta miten paljon – se on hänen haasteensa?

Mitkä joukkueet vakuuttivat sarja-avauksessaan ja mitkä eivät?

En lähtisi yhden ottelun perusteella tekemään liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Tottenham otti toki 4-1-voiton kotonaan Southamptonista, mutta numerot mairittelevat Antonio Conten miehistöä. Hyvä ja vahva esitys, mutta ei mikään tähtitaivasta valaissut esitys. Ryan Sessegnon alkaa viimeinkin lunastaa huikeita odotuksiaan vasemmalla sivustalla ja Dejan Kulusevski oli todella vakuuttava toisella laidalla hyökkäävässä roolissa.

Sama juttu Arsenalilla. Hyvä ottelun alku ja vakuuttava esitys William Salibalta, mutta silti tärkeintä ottelussa olivat kolme pistettä.

Liverpool kompuroi Fulhamia vastaan, mutta ne ovat norminaarmuja. Ehkä tärkein asia Liverpoolin pelissä oli jälleen se, että Darwin Núñez vaikuttaa ensimmäisten pelien perusteella olevan potentiaaliltaan jäätävä hankinta ja jäätävä ratkaisija. Ei taida enää ensi viikonloppuna Jürgen Klopp istuttaa uruguaylaista penkillä.

Fulham pelasi todella lupauksia antavaa jalkapalloa, jossa näkyi vahvasti Marco Silvan kädenjälki. Myös Aleksandar Mitrović vaikuttaa olevan täysin eri mies Valioliigaan kuin kaksi vuotta sitten, jolloin hän teki Fulhamissa 27 ottelussa kolme maalia. Nyt Mitrović oli jatkuva uhka Liverpoolin puolustukselle ja iski kaksi maalia – toisen toki rankkarista, mutta toinen oli huikea pääpallon voitto Trent Alexander-Arnoldia vastaan.

Chelsea ei mitenkään vakuuttanut varamiehistä Evertonia vastaan, mutta katsotaan nyt muutama viikko rauhassa, minkälaiseen moodiin Thomas Tuchel saa legioonansa ja millaisia sotureita siihen vielä ostetaan.