Ilman NHL-statusta Olli Jokinen olisi vain raskas valittaja

Olli Jokinen ei ole Jukureissa pelännyt heittää pelaajiaan verbaalisesti bussin alle.

JääkiekkoLiiga

Ilman NHL-statusta Olli Jokinen olisi vain raskas valittaja

Eetu Pennanen perkaa läpi Olli Jokisen kommentit ja sen, miksi Jokisella on lausuntoineen erityisasema mediassa.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 10.3.2023 | KUVAT All Over Press

Jukureiden päävalmentaja Olli Jokinen perkasi Jukureiden kautta C Moren haastattelussa torstain Lukko-ottelun yhteydessä. Jokinen perkasi Jukureiden kauden epäonnistumista kovin sanoin jo nyt, vaikka vielä ei ole tiedossa, jatkuuko mikkeliläisten kausi pudotuspelien avauskierrokselle vai ei.

Syitä epäonnistumiseen riitti laidasta laitaan. Käytännössä vain oma valmennustyö jäi listaamatta pieleen menneiden asioiden janalla.

Käydäänpä läpi asioita, jotka Jokisen mukaan johtivat lopulta Jukureiden kauden epäonnistumiseen. Poikkeuksellisen voimakkaasti bussin alle lähtivätkin jälleen joukkueen pelaajat.

A hectic weekend in the Liiga and the Premier League. Check the odds and play at Mr Green!

***

Jokinen kertoi yllättyneensä siitä, kuinka pelaajien työmoraali ei ollut sillä tasolla, mitä valmennus heiltä odotti. Päävalmentaja kertoi, kuinka joukkue joutui tekemään kompromisseja aktiivisesta pelitavastaan siksi, että pelaajiston työmäärä ei yksinkertaisesti ollut riittävällä tasolla.

Jokisen mukaan havainto tämän kauden pelaajista vaikuttaa varmasti myös rekrytointeihin tulevan kauden joukkueessa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että Jokinen on itse mitä todennäköisimmin ollut vahvasti mukana joukkueen rakennuksessa. Samoin hänellä on päävalmentajana melko merkittävä vastuu siitä, ettei ole saanut joukkueestaan irti maksimaalista työntekoa.

Ja olisiko ollut sittenkin niin, että Jokinen joutui syömään sanansa, ettei hänen joukkueensa pelaa esimerkiksi trappia. Mitä jos tällä kaudella menestyäkseen sitä piti pelatakin, kun Liigan taso oli entistä kovempi ja myös vastustajat ottivat Jukurit tosissaan.

Syyllinen piti kuitenkin kaivaa Jokisen mielestä työtä kaihtavista pelaajista.

Joukkueen juuri ennen siirtorajaa jättänyt Frans Tuohimaa sai vielä viimeiset tikarit myös Jokiselta haastattelun aikana. Jokinen kertoi, kuinka joukkue on puolustanut viime kautta paremmin, mutta silti häkki omissa on heilunut useammin kuin viime kaudella.

Jo aiemmin Jokinen oli kovasanaisesti kritisoinut Tuohimaan valintaa lähteä, olihan Tuohimaa ollut Jukureiden historian kallispalkkaisin pelaaja.

Kritiikki Tuohimaata kohtaan oli silloin ehkä paikallaan. Siinäkin kritiikissä on kuitenkin erikoinen kaiku, kun muistelee, miten Jokinen esimerkiksi itse pelaajaurallaan Leijonissa käyttäytyi.

Jokinen ei varsinaisesti peitellyt pettymystään siihen, ettei sentterihierarkiassa paikka ollut Koivun veljesten yläpuolella.

Vähemmistä maalipaikoista on soinut useammin omissa. Varmasti se pitää paikkansakin, mutta tikaria Tuohimaan selässä käänsi vielä Jokisen kehut Markus Ruusulle, joka on kantanut torjuntavastuun Jukureiden kauden loppupuolen kamppailuissa.

***

Jokinen sanoi myös, että CHL söi Jukureilta enemmän kuin se antoi. Varmasti totta on, että pienen seuran hieman kärkijoukkueita ohuempi kokoonpano vaikeuttaa kahden sarjan läpiviemistä.

Poissaolot ovat sotkeneet myös mikkeliläisten kautta, mutta esimerkiksi samoista sijoista kamppaileva HPK on ollut vielä pahempien kokoonpanohuolien rasittama.

Se, että Jukurit joutui valmistautumaan pudotuspeliotteluun Luulajaa vastaan edellisen päivän ottelulla Helsingin IFK:ta vastaan, on selvä epäkohta. Jokinen mainitsi, ettei Liigalta tullut Jukureille apuja otteluohjelmaan. Kritiikki Liigaa kohtaan on tässä varsin perusteltua.

Jokinen kuitenkin jatkoi kritiikkiään, seuraavaksi hän puuttui maajoukkuepeleihin, joissa oli Jukureilta useampi pelaaja mukana samaan aikaan, kun Jukurit pelasi Liigaa. Tämäkin on itsessään perusteltu kritiikki, mutta Jukurit oli tässä kohtaa yksi kärsijä monen muun joukossa.

***

Jokisesta puhutaan usein raikkaana tuulahduksena Liigan päävalmentajakatraassa. Häntä pidetään suorapuheisena, kun hän antaa medialle kärkkäitä lausuntoja. Nämä koetaan niin, että Jokinen sanoo suoraan, miten asiat ovat.

Tässä on osa totuutta, mutta ei Jokisen puheita pidä tulkita raikkaiksi siksi, että hän on Olli Jokinen, NHL-legenda. Sen sijaan tulisi arvioida lausuntojen sisältöä.

Rehellisyys todella olisi raikasta, mutta nyt Jokinen oirehtii myös samaa valmentajien ammattitautia kuin iso osa muistakin Liigan päävalmentajista. Vika löytyy oman valmennustyön sijaan muualta.

Jokinen saa myös lausunnoillaan poikkeuksellisen paljon tilaa mediassa. Syy ei ole se, että Jokinen olisi erityinen päävalmentaja eikä se, että hänen lausunnoissaan olisi jotain poikkeuksellista.

Jokinen saa palstatilaa paljon myös NHL-statuksellaan. Hän tuntee huomioarvonsa ja käyttää sitä kiistatta taitavasti myös hyväkseen.

Ilman NHL-statusta Jokinen tuskin olisi ihmisten silmissä ja korvissa raikas tuulahdus. Ennemminkin hän olisi raskas valittaja kuten vaikkapa Lauri Marjamäki nyt on.

Lue myös: Jukurit jättänyt maalivahti toimi ikävästi, mutta niin toimi myös Olli Jokinen