Ilves on kiinni ensimmäisessä mestaruudessa 39 vuoteen – kiitos ennen muuta yhden kultasormen

Petr Kodýtek on paljon vartijana, kun pikkuveli meinaa kammeta isonveljen pois vallankahvasta niin Tampereella kuin koko Liigassa.

JääkiekkoLiiga

Ilves on kiinni ensimmäisessä mestaruudessa 39 vuoteen – kiitos ennen muuta yhden kultasormen

Ilves ei ole voittanut Suomen mestaruutta ikimuistoisen kevään 1985 jälkeen. Nyt se on Samuel Savolaisen mukaan lähellä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 6.9.2023 | KUVAT All Over Press

Samuel, nostit Ilveksen yhdessä HIFK:n ja Tapparan kanssa yhdeksi uuden Liiga-kauden suosikeista. Miten vahvana mestariehdokkaana pidät Ilvestä?

Liiga ei ole vielä edes alkanut ja kauden aikana kilpaillaan myös siitä, mikä seura kehittää pelaamistaan eniten kauden aikana. Näin ollen kirjaa ei ole vielä kirjoitettu, mutta tällä hetkellä Ilveksen peli on nähdäkseni valmiimpaa kuin minkään muun kärkiseuran koko Liigassa.

Ilveksen tilannetta parantaa myös se, että Antti Pennanen on saanut vetää Ilveksen kanssa nyt kesän harjoituskauden.

Pennanen tuli Ilveksen päävalmentajaksi kesken viime kauden ja joukkue oli pelannut siihen asti Jouko Myrrän pelikirjalla.  Pennanen teki toki muutoksia Ilveksen pelaamiseen, mutta viime kauden Ilves ei näyttänyt vielä täysimääräisesti Pennasen Ilvekseltä. Välillä pelattiin Pennaselle tyypillisempää hyökkäysalueen vyöryttelevää jääkiekkoa, mutta rakenteluvaiheissa koheltavaa pystysuuntaa.

Nyt Pennanen on selvästi vienyt Ilveksen pelaamista siihen suuntaan, mistä Pennasen joukkueet on aiemmin tunnistettu.

Joukkue on muutenkin pelaajamateriaaliltaan Pennasen näköinen joukkue. Ilves ei ole pelaaja pelaajalta vertailussa aivan yhtä hyvä kuin viime kaudella, etenkään sentterikalustolta, mutta Pennanen vaatii pelaajiltaan kuuliaisuutta ja sitoutumista paitsi hänen jääkiekkoonsa myös sitoutumista joukkueen etuun. Nyt joukkue koostuu tällaisista pelaajista. Yksikään pelaaja ei ole ainakaan joukkuetta suurempi nimi.

Pennanen teki loistavaa työtä johtaessaan aikoinaan HPK:n Suomen mestariksi, mutta sen jälkeen hänen tekemisensä on ollut hieman epätasaisempaa.

Suomen tämän hetken ykkösvalmentajat Jukka Jalonen ja Jussi Tapola ovat valmentajina kuin kiskoilla kohti määränpäätä jyskyttäviä junia. Pennanen sen sijaan etsii ja kokeilee pelikirjassaan ja muussakin tekemisessään uusia ja innovatiivisia asioita saavuttaakseen kilpailuetua. Tällainen toimintapa tuo toki paljon, mutta se aiheuttaa myös tiettyä heiluntaa ja vaarana on, että joskus kokeilut menevät yli.

Best odds for Liiga, NHL, Premier League, Veikkausliiga, Finnish pesäpallo and and all top sports in the world! Play now at Stake.com!

Nyt Pennasen fokus on taas selkeästi siinä, että hän keskittyy tällä kaudella vain yhteen asiaan – Ilveksen mestaruuteen.

Ilves putosi viime keväänä välierissä Pelicansille ja ottamatta mitään pois Tommi Niemelältä ja Pelicansilta, putoaminen Pelicansia vastaan oli kova paikka niin Ilves-yhteisöllä kuin Pennasellekin ja jätti Pennaseen sellaisen arven, joka piiskaa häntä tekemään entistäkin hurjemmin kaikkensa Ilveksen mestaruuden eteen. Uskon Pennasen päättäneen, että toista arpea ei tällä kaudelle tule.

Sanoit, että Ilveksen materiaali on heikentynyt. Onko Ilveksellä nyt kasassa joukkue, joka voi oikeasti voittaa mestaruuden?

Ilves on heikentynyt viime kaudesta eikä sillä ole missään tapauksessa sarjan parasta materiaalia. HIFK:lla on selvästi kovempi ryhmä koossa ja myös Tappara ja jopa Kärpät ovat liikkeellä vähintään Ilveksen tasoisella materiaalilla.

Ilveksellä on kuitenkin sellainen materiaali, jolla mestaruus voidaan voittaa, jos ero kilpailijoihin saadaan kurottua kiinni ja mennä ohi paremmalla valmennuksella. Siinä on Ilveksen mahdollisuus tällä kaudella ja se on myös se syy, että pidän Ilvestä vahvimpana mestariehdokkaana alkavalla Liiga-kaudella.

On myös muistettava, että Ilveksen säästöpossu on nykyään sen verran pulska, että joukkuetta voidaan vahvistaa kauden aikana, jos siihen on tarvetta.

Korostan kuitenkin sitä, että kysymys on vasta tämänhetkisestä näkymästä. Muissa materiaaliltaan vahoissa joukkueissa – lähinnä HIFK:ssa, Tapparassa, Pelicanseissa, Kärpissä ja Lukossa – on omat kysymysmerkkinsä, mutta tietenkin jos kysymysmerkit saadaan ratkaistua onnistuneesti, voimasuhteet saattavat hyvinkin elää ja muuttua.

Missä ovat siis Ilveksen vahvuudet ja heikkoudet tällä kaudella materiaalin suhteen?

Ilves menetti viime kauden jälkeen kaksi tärkeää sentteriä, pistepörssin nelosen Petri Kontiolan sekä Leijonien EHT-ryhmään kuuluneen ja MM-kisapaikkaa lähellä olleen Tommi Tikan. Heidän tilalleen se hankki Pennaselle Jukureiden ja HPK:n ajoilta tutun Oula Palveen ja Tšekin liigassa hyvät pisteet tehneen 168-senttisen Petr Kodýtekin

Palveen ura on ollut nyt hieman alamäessä ja Tšekin liigassa annetut näytöt eivät vielä todista, että Kodýtek olisi kovaa tekoa automaattisesti Liigassa. Siksi Ilveksen sentteriosasto on alkavalla kaudella kysymysmerkki.

Toinen kysymysmerkki on maalivahtiosasto. Marek Langhamer pelasi viime kaudella loistokauden ja oli kiistatta yksi Liigan parhaista maalivahdeista. Langhamerin jättämän tyhjiön täyttäjinä Jakub Malekilla ja Jonas Gunnarsonilla on paljon todistettavaa alkavalla kaudella.

Muilta osin Ilveksen materiaali on Liigan kärkipäätä, varsinkin pakkikalusto. En myöskään epäile, etteikö Pennanen saisi kaivettua varsinkin Palveesta tehoja irti, mutta riittääkö se tai Kodýtekin taso vai joutuuko Ilves hankkimaan kauden aikana uutta rautaa sentteriosastolle?

Nostaisin uhkakuvien joukkoon myös Leijonien päävalmentajapaikan täyttämisen. Pennanen on yksi pääehdokkaista Jukka Jalosen seuraajaksi ja jos hänet valittaisiin ja pelaajat tietäisivät päävalmentajan hyppäävän tämän kauden jälkeen Leijoniin, se olisi ilman muuta riskitekijä. Pennasen olisi sen jälkeen vaikeampaa puhua kovin suureen ääneen ainakaan sitoutumisesta, vaikka kuinka ymmärtäisi Leijonien olevan ainutlaatuinen mahdollisuus kenelle tahansa suomalaiselle valmentajalle.

Mutta tätä on turha surra ennen Jääkiekkoliiton ratkaisuja ja eihän sekään ole varmaa, onko Pennanen edes halukas siirtymään Leijoniin, sillä Jalosen saappaiden täyttäminen ei ole helppo tehtävä kenellekään.

Missä kohtaa Ilves on tällä hetkellä seurana suomalaisella jääkiekkokartalla?

Jokaiselle on selvää Nokia-areenan valmistumisen jälkeen, mitä se on tarkoittanut Ilveksen ja Tapparan kannalta. Kaukana ovat ne päivät, kun HIFK:n kannattajat kannustivat talousvaikeuksien keskellä kamppaillutta Ilvestä ”Kom igen Ilves” -plakaateilla.

Ilves on noussut nyt Liigan jättiläisten joukkoon ja oli vuonna 2022 päättyneellä tilikaudella liikevaihdolla mitattuna Liigan kolmanneksi suurin seura Kärppien ja Tapparan jälkeen.

On vaikea nähdä, mikä muuttaisi Ilveksen vahvaa asemaa lähivuosina. Monilla paikkakunnilla on kunnianhimoisia hallihankkeita, mutta rakennuskustannusten jyrkkä nousu voi lykätä niitä vuosilla.

HIFK:n kuuluisa hallihanke on ollut jo pidempään ahtojäissä ja vaikka seuran takaa löytyykin rahaa, kyllähän alkavassa kaudessa on HIFK:n osalta urheilullisesti selvä henki, että joko se mestaruus nyt tulee tai sitten aloitetaan taas uusi ja kenties halvempi projekti.

Turkuun on nousemassa uusi jättiareena, mutta siihenkin menee vielä vähintään 3-4 vuotta, ja Raksilan uuden monitoimiareenan rakentamiseen saattaa vierähtää vieläkin pidempi aika.

Tampereella halli tehtiin oikeaan aikaan ja nyt Tappara ja Ilves hyötyvät saamastaan kilpailuedusta vuosikausia. Ainoa mikä Tampereella saattaa muuttua alkavalla kaudella, on, että pikkuveljestä tulee isoveli ja Liigan mestaruuskannua kannatellaan keväällä Ilveksen pelaajien käsillä ensimmäisen kerran 39 vuoteen.