Itä-Länsi valinnoissa mentiin eniten harhaan pelinjohtajien valinnoissa

Atte Kontiolle neuvoja antavat Jarkko Pokela (vas.) ja Sami Österlund johtavat Lännen peliä miesten Itä-Lännessä.

Pesäpallo

Itä-Länsi valinnoissa mentiin eniten harhaan pelinjohtajien valinnoissa

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 10.6.2024 | KUVAT All Over Press

Miesten Itä-Länsi-joukkueet on valittu. Pekka, osuivatko valinnat tänä kesänä kohdilleen?

Jos me sivutetaan tapa, miten nämä joukkueet on valittu, niin kokonaisuudessaan valinnat ovat osuneet kohdalleen. Molemmissa joukkueissa on pari valintaa, jotka olisi voinut tehdä toisinkin, mutta kaikista eniten vikaan mentiin pelinjohtajien valinnoissa.

Lännen puolella Jarkko Pokela ja Sami Österlund ovat saaneet paljon tuulta taakseen julkisuuden kautta, mutta jos kriteerinä olisi käytetty osaamista ja näyttöjä, Lännen pelinjohtajaksi olisi ilman muuta pitänyt valita Perttu Westersund, joka on tehnyt todella kovaa jälkeä Pattijoella.

Kukaan ei ollut yllättänyt, ettei Lännen valitsija Mikko Rantalahti valinnut Lännen pelinjohtajaksi vanhaa tuttuaan Jani Komulaista, mutta Pokelan ja Österlundin kausi Hyvinkäällä on ollut odotuksiin nähden niin vaatimaton, että pitää ihmetellä, millä näytöillä heidät on Itä-Länteen valittu.

Idällä mentiin myös halpaan. Sotkamon pelinjohtaja on sellainen titteli, että sitä kunnioitetaan automaattisesti, mutta jos Idässä olisi painotettu tämän kauden näyttöjä, Kiteen Sami Partasen kuuluisi ilman muuta olla Idän pelinjohtaja Iiro Haimin sijasta. Antti Hartikainen on sen sijaan oikea valinta kakkospelinjohtajaksi.

Sanoit, että kummassakin joukkueessa on pari sellaista pelaajavalintaa, jotka olisi voitu tehdä toisin. Mitkä ne valinnat ovat?

Kaikista oudoin valinta on ilman muuta Hyvinkään Iiro Kuosan valinta joukkueeseen ottaen huomioon, että Kuosa on ollut loukkaantumisen vuoksi sivussa kahta ottelua lukuun ottamatta koko kauden. Olisikin mielenkiintoista tietää, keitä nämä median asiantuntijat ovat olleet, jotka valitsivat Kuosan joukkueeseen. Kättä vaan pystyy, jos kantti kestää.

Toinen ihmetyksen aihe on se, millä perusteella Henri Puputti on jätetty ulos joukkueesta. Puputti on edelleen valtakunnan parhaita koppareita ja olisi kuulunut yksistään jo ulkopelin perusteella Lännen joukkueeseen – varsinkin, kun ottaa sen päälle huomioon myös Puputin arvon sisäpelissä.

Ymmärrän toki Teemu Nurmion valinnan joukkueeseen, mutta hänestä olisi saatu paras hyöty kokonaisuuden kannalta etenijäjokerina.

Valentin Ikonen on tämän kauden esitystensä perusteella ansainnut paikan Lännen joukkueessa, mutta olisin toivonut, että Pattijoen Antti Kiiskiselle olisi löytynyt myös paikka joukkueesta. Kiiskinen on pelannut erinomaisen kauden etenkin sisällä ja tuossa linjassa, joka Lännellä Jyväskylässä tulee olemaan, Kiiskinen olisi mennyt täydessä esimerkiksi kakkosvahtina.

Hyvää Lännen valinnoissa on se, että lukkareiksi on uskallettu nostaa kaksi nuorta tähteä, Hyvinkään Petteri Alanen ja Pattijoen Topi Still.

Idän joukkueessa on selkeästi painotettu sisäpeliä ulkopelin kustannuksella. Ehkä joukkueeseen olisi kuitenkin kannattanut valita enemmän myös ulkopeliosaamista.

On totta, että Hannes Pekkinen ei ole parhaimmillaan tällä kaudella mailassa, mutta etukenttäpelaajana hän on pelannut jälleen todella vahva kauden. Pekkinen olisi ollut siinäkin mielessä helppo valinta etukentälle, sillä Onni Määttä olisi voitu siirtää jokeriksi, jossa hänestä saataisiin myös valtavasti tehoja irti.

On hyvä kysymys, kannattaisiko Määttää peluuttaa näilläkin valinnoissa etukentän sijasta jokerina. Kalle Kuosmanen ja Tuomas Jussila voisivat tilanteesta ja lyöjästä riippuen helposti pelata toista etumiestä Antti Korhosen rinnalla, mutta Haimi tuskin lähtee tälle tielle.

Toinen muutos olisi ollut Jussi Korhosen valinta toiseksi koppariksi Konsta Piirosen tilalle. Piironen on arvokas ja monikäyttöinen sisäpelaaja, mutta kopparina hänen otteensa eivät ole tällä kaudella vakuuttaneet. On siis jälleen painotettu sisäpeliä ulkopelin kustannuksella.

Hyvää Idän valinnoissa on Jani Lassilan valinta toiseksi lukkariksi Aapo Komulaisen rinnalle. Toivottavasti Haimi antaa Lassilan pelata ainakin puolet ottelusta. Vaikka pidänkin Petteri Alasta tämän hetken parhaana lukkarina, Lassila on haastanut Alasen tosissaan tällä kaudella taistelussa sarjan parhaan lukkarin tittelistä.

Lähdetkö ennakoimaan tämän vuoden voittajaa?

Kuten totesin jo aiemmin, Itä-Lännestä on tullut kilpaurheilutapahtuman sijasta entistä selkeämmin viihteellinen kansantanhutapahtuma. En siksi lähde runttaamaan näitä valintatapoja ja kansanäänestyksiä. Jos kerta ollaan sitä mieltä, että Itä-Lännen pitää olla enemmän viihdettä kuin urheilua, silloin näin pitää toimia.

Se on sitten eri asia, onko linjaus oikea. Nyt kuitenkin mennään näillä säännöillä.

Siksi voittajan ennakoiminen ja ottelun pelillinen analysointi on ennakolta turhaa.

Se ei poista, etteikö pelissä olisi paljon mielenkiintoisia elementtejä. Jyväskylästä puuttuu Juha Puhtimäen ja Henri Puputin johdolla moni kokenut konna ja heidän tilalleen on astumassa Petteri Alasen, Topi Stillin, Iivari Vihannon ja Joosua Rätön johdolla uudet pesäpallokenttien kiintotähdet.

Yksi mielenkiintoinen vertailukohta on myös lyöjäjokerit. Lännellä on kaksi kumurupainoitteista jokeria, Jukka-Pekka Vainionpää ja Perttu Ruuska, kun taas Idän lyöjäjokerit, Joosua Rättö ja Patrik Wahlsten, ovat kovien ja suoraviivaisten lyöntien erikoismiehiä. Tämä nelikon yhteenottoa on mielenkiintoista seurata pelkästään jo pelifilosofisessa mielessä.

Miesten Itä–Länsi -valinnat

Länsi

Petteri Alanen, Hyvinkään Tahko

Elmeri Anttila, Vimpelin Veto

Valentin Ikonen, Hyvinkään Tahko

Mikko Kanala, Vimpelin Veto

Iiro Kuosa, Hyvinkään Tahko

Aleksi Lassila, Vimpelin Veto

Severi Lassila, Vimpelin Veto

Elmeri Lieto, Manse PP

Teemu Nurmio, Hyvinkään Tahko

Perttu Ruuska, Manse PP

Topi Still, Pattijoen Urheilijat

Simo Vainikainen, Manse PP

Jukka-Pekka Vainionpää, Vimpelin Veto

Pelinjohtajat: Jarkko Pokela, Hyvinkään Tahko, ja Sami Österlund, Hyvinkään Tahko

Itä

Tuomas Jussila, Kempeleen Kiri

Konsta Kettunen, Joensuun Maila

Aapo Komulainen, Sotkamon Jymy

Antti Korhonen, Kempeleen Kiri

Niko Korhonen, Joensuun Maila

Kalle Kuosmanen, Sotkamon Jymy

Jani Lassila, Kempeleen Kiri

Onni Määttä, Kempeleen Kiri

Konsta Piironen, Joensuun Maila

Joosua Rättö, Joensuun Maila

Patrik Wahlsten, Kouvolan Pallonlyöjät

Patrik Vartama, Kouvolan Pallonlyöjät

Iivari Vihanto, Sotkamon Jymy

Pelinjohtajat: Iiro Haimi, Sotkamon Jymy, ja Antti Hartikainen, Sotkamon Jymy