Lauri Markkasen huikeiden EM-esitysten takana on taikurimaisen kivenkääntäjän puumerkki

Lauri Markkanen on noussut EM-kisojen puheenaiheeksi.

Koripallo

Lauri Markkasen huikeiden EM-esitysten takana on taikurimaisen kivenkääntäjän puumerkki

Lauri Markkanen on ansainnut kaikki ylisanat, mutta Susijengin kaikki ammukset on myös ladattu hänen aseeseensa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 13.9.2022 | KUVAT All Over Press

Suomen koripallomaajoukkue kohtaa tiistaina EM-kisojen puolivälierissä Espanjan. Ottelua voi perustellusti pitää historiallisena, sillä Suomi pelaa ensimmäisen kerran nykymuotoisessa EM-formaatissa puolivälierissä.

Toistaiseksi historian kovin saavutus Suomella EM-areenalla on kuudes sija vuoden 1967 kotikisoissa Helsingissä.

Ottelun historiallista arvoa nostaa se, että Susijengi pudotti matkalla puolivälieriin yhden lajin suurmaista, Kroatian. Espanja on vieläkin suurempi koripallomaa, sillä se on hallitseva maailmanmestari.

Suomen hurjan EM-menestyksen myötä Suomea ravistelee jälleen koripallohuuma. Tuota huumaa pohjusti Susijengin selviytyminen EM-kisojen alla ensi vuoden MM-kisoihin.

Sitäkin temppua voi pitää sensaatiomaisena.

***

Koripallomaailma on kohissut viime päivinä ennen muuta yhdestä suomalaispelaajasta – Lauri Markkasesta.

Markkasen nimi toki tiedettiin ja tunnettiin jo ennen EM-kisoja, mutta häikäisevän Kroatia-voiton ja Markkasen ottelussa tekemien 43 pisteen myötä Markkanen nousi kertaheitolla yhdeksi kisojen puhutuimmista tähdistä.

Markkanen on kaikki kehunsa ansainnut – mutta Markkasen pitkän ja jykevän olemuksen takana on toinenkin täysin Markkaseen verrattava kultasormi.

Lassi Tuovi

Lassi Tuovi on tehnyt Susijengin kanssa taikurimaista työtä.

Hän on Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi.

35-vuotiaan Tuovin tie huippuvalmentajaksi on erikoisempi ja siinä on tuttuja piirteitä monien jalkapallon nykypolven nuorten kansainvälisten huippuvalmentajien urien kanssa.

Tuovin oma pelaajaura ei ollut kaksinen. Hän pelasi Lappeenrannan NMKY:n junioreissa ja murtautui lukioikäisenä Korisliiga-joukkueeseen, kunnes polvivamma päätti hänen uransa. 183-senttisenä Tuovin tie ei olisi muutenkaan ollut helpoin mahdollinen koripallossa.

Joku kuitenkin näki Tuovissa jotain – ja se jokin oli Lappeenrannan Namikan päävalmentaja Mika Turunen. Hän heitti Tuovin saman tien valmentajapolulla syvään päätyyn ja katsoi, kömpiikö lukiopoika sieltä ylös.

Poika kömpi ja sen jälkeen se oli menoa. Tuovi oli löytänyt koripallovalmennuksesta itselleen uuden intohimon ja rakkauden.

Muutamaa vuotta myöhemmin joku toinenkin näki jotain. Se näkijä oli tällä kertaa koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Tuovin piti tehdä Suomen Koripalloliiton huippuvalmentajakoulutuksen lopputyö ja Dettmann esitti, että Tuovi tekisi sen Susijengistä. Siitä, valmistuiko lopputyö koskaan, liikkuu erilaisia tarinoita, mutta yksi tarina on varma: Dettmann oli löytänyt itselleen uuden täsmäaseen, josta kasvoi lopulta myös hänen seuraajansa.

***

Tuovi on valmentanut viimeiset vuodet Turkissa ja Ranskassa, jossa hän on asunut vuodesta 2016 lähtien. Susijengissä hän toimi pitkään apuvalmentajana, kunnes Dettmann ilmoitti jättävänsä Susijengin. Virallisesti Tuovi aloitti susien päävalmentajana kesäkuussa.

Susijengin on lyhyessä ajassa mennyt Tuovin johdolla MM-kisoihin ja nyt EM-puolivälieriin. Saavutukset ovat häikäisevän kovia, mutta siirtyminen Susijengin päävalmentajaksi ei ollut niin radikaali muutos kuin normaalisti valmentajanvaihdon yhteydessä, sillä Tuovi on vastannut jo useamman vuoden Susijengin peluuttamisesta.

3.25 for Finland to beat Spain in EuroBasket! Play now at LeoVegas!

Tuovia piiskaa valmentajana ehtymätön intohimo lajiin ja sen taktisiin kysymyksiin. Häntä voisi toki luonnehtia työnarkomaaniksi, mutta kuvaavampi termi Tuovin ja monien muiden huippuvalmentajien kohdalla on ehdottomuus.

Monet valmentajat tekevät joukkueen menestyksen eteen valtavasti töitä, mutta kaikista menestyneimpiä valmentajia yhdistää se, että he tekevät kaikkensa. Yhtään kiveä ei jätetä kääntämättä, jos joukkueen etu ja menestys sitä vaatii.

Tuovi kuuluu näihin kivenkääntäjiin.

***

Tuovi on pelin tutkija ja sen syvällinen ymmärtäjä. Siitä ei ole kahta sanaa, sen ovat myöntäneet myös Susijengin EM-vastustajat aina Espanjan päävalmentajaa Sergio Scarioloa myöten.

José Mourinho on sanonut, että jalkapallovalmennuksessa on 30-prosenttisesti kysymys taktiikasta, loput 70-prosenttia on sosiaalista kanssakäymistä. Toisin sanoen ihmisjohtamistaitoja.

Myös Tuovin erinomaisuus valmentajana koostuu pelin taktisen ymmärryksen lisäksi hänen ihmissuhdetaidoistaan, joita lajin sisäpiirissä on kehuttu ja korostettu jo vuosia.

Tuovi ei ole vain erinomainen ihmisten motivoija. Hän osaa ratkaista myös joukkuepsykologiset asiat ja niissä piilevät kriittiset tekijät.

Yksi hyvä esimerkki on tapaus Lauri Markkanen.

Jokainen Susijengin pelaaja ymmärtää, että Markkanen on joukkueen paras pelaaja, mutta Markkasen roolin vieminen konkreettisesti otteluissa lattialle asti on sensitiivinen asia, jossa voidaan myös epäonnistua – kuten palloilulajien pitkä historia on megatähtien kohdalla osoittanut.

Markkanen heitti Kroatia-ottelussa hurjat 43 pistettä, mutta hän heitti hurjat pisteensä pitkälti myös siksi, että Susijengin heittopaikat pelattiin valtaosin hänelle. Se oli valmennusjohdon ja ennen kaikkea Tuovin tietoinen päätös. Kukaan ei päätöksestä purnannut, mutta mitä silloin olisi tapahtunut, jos Markkasen kädessä ei olisi ollut maagista tarkkuutta?

Nämä ovat sellaisia detaljeja, jotka valmennusjohto joutuu rakentamaan ja ratkaisemaan jo etukäteen ja markkinoimaan ne myös joukkueelle. Hyvä valmentaja osaa rakentaa ja ratkaista tällaiset yhtälöt siten, että kaikki hyväksyvät ratkaisut – huono ei.

***

Suomella on tiistaina kova haaste. Susijengin mahdollisuus on siinä, että haaste on paperilla kovempi kuin käytännössä.

Espanja on toki hallitseva maailmanmestari, mutta joukkueessa on meneillään mittava murros ja joukkueen nuorennusleikkaus. Erään arvion mukaan Espanja on tällä hetkellä heikoimmillaan 15 vuoteen, mitä kuvaa se, että Espanja joutui hankkimaan varta vasten EM-kisoja varten joukkueeseen yhdysvaltalaisen takamiehen Lorenzo Brownin, jolla oli oikeus edustaa myös Espanjaa. EM-kisoissa Brown on ollut Espanjan ykköspelaaja.

Espanjan murros ei tarkoita, että Susijengi olisi suosikki illan ottelussa.

Se tarkoittaa vain, että mikään ei ole myöskään mahdotonta.

Ei edes kaikkien aikojen suomalaisen palloilusensaation tekeminen.