Itä-Länsi-valinnoissa on muutama ihmeellisyys, mutta suurin järjettömyys on jakolinja

Edellinen Itä-Länsi pelattiin kesällä 2019 Seinäjoella. Viime vuonna ottelu peruttiin koronakriisin vuoksi.

Pesäpallo

Itä-Länsi-valinnoissa on muutama ihmeellisyys, mutta suurin järjettömyys on jakolinja

Itä-Länsi-joukkueiden maantieteellinen jako on Pekka Arffmanin mukaan järjetön. Itse valintoja hän pitää hyvinä muutamaa ihmeellisyyttä lukuun ottamatta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 12.7.2021 | KUVAT All Over Press

Itä-Länsi-valinnat paketissa. Toni Kohonen valitsi Idän joukkueen ja Tommi Murto Lännen joukkueen. Pekka, mitä sanot valinnoista?

Aivan ensimmäiseksi sanon, että tämä Itä-Lännen maantieteellinen jako on täysin järjetön. En voi mitenkään ymmärtää sitä, että miesten joukkueet jaetaan sillä perusteella, että saadaan naisten jako tasaiseksi. Mitä väliä sillä on, jos esimerkiksi Mansen naiset pelaisivat Idän joukkueessa ja miehet Lännen puolella. Nyt Lännen puolella on yhdeksän joukkuetta ja niiden joukossa Sotkamo, Joensuu, Kouvola, Manse, Kitee ja jopa Kempele, kun Lännen puolella on vain yksi viiden suureen joukkoon luettava joukkue, Vimpeli. Ei ihme, että Lännen joukkueessa on maksimimäärä pelaajia yhdestä seurasta – eli kuusi pelaajaa Vimpelistä.

Entä sitten valinnat?

Kokonaisuudessaan valinnat ovat molemmilla puolilla aitaa ihan hyvät.

Itse olisin nähnyt Lännen joukkueessa kaksi muutosta. Koskenkorvan Aku Kettusen olisi ilman muuta pitänyt olla joukkueessa, samoin Hyvinkään Teemu Nikkasen. Kun otetaan huomioon, miten paljon jalkoja Lännen joukkueessa on, olisin pudottanut joukkueesta Hyvinkään Teemu Nurmion ja Pattijoen Severi Piispasen.

Kettunen olisi ollut erinomainen ykkösvaihdon purkaja kakkoskärkeen ja Nikkanen on kiistatta Superin parhaita koppareita. Hän olisi parempi koppari kuin Nurmio ja tuonut vielä annoksen lisää kotiutusvoimaa. Nikkanen olisi mahtunut myös siinä mielessä joukkueeseen, että Perttu Ruuska pelaa Jukka-Pekka Vainionpään rinnalla toisena lyöjäjokerina – ainakin osan ottelusta. Piispanen on toki pelannut hyvän kauden, mutta Kettunen vielä paremman – niin sisällä kuin ulkona.

Eniten iloissani Lännen joukkueessa olen Kalle-Tapio Huuskon valinnasta. Hän on pelannut erinomaisen kauden ja on hienoa, että Huuskon erinomaiset esitykset saavat myös tällaisen virallisen tunnustuksen.

Idän joukkueessa ensimmäinen huomio on tietenkin Roope Korhosen puuttuminen joukkueesta. Jos Roope ei ole itse kieltäytynyt Itä-Lännestä, niin sitten täytyy kyllä ihmetellä, mitä Kohosen päässä on liikkunut. Jos Idän lyöjäjokerit pannaan riviin, niin Roope on täysin, täysin omassa luokassaan. Samoin Aleksi Rautiaisen olisi pitänyt olla joukkueessa selvästi ennemmin kuin Lauri Rönkön, mutta ei nyt tartuta siihen, kun ei ole varmuutta, onko Rautiainenkin kieltäytynyt. Itse asiassa olisin valinnut Imatran Juho Toivolankin ennen Rönkköä, mutta Kohonen on valintansa tehnyt.

Toinen muutos omissa papereissani olisi ollut Juuso Myllyniemen valitseminen joukkueeseen ennen Henri PuputtiaTommi Mäentausta ei ole joukkueessa todennäköisesti siksi, että hän on kärsinyt alkukaudella loukkaantumisista ja häntä halutaan säästää syksyn tärkeisiin otteluihin. Muutenhan hän olisi ollut ilman muuta joukkueessa..

En tyrmää Idän valintoja. Ymmärrän Kohosen logiikan ja sen, että hän on painottanut sisäpeliä. On kuitenkin hyvä nähdä, että kyllähän jokaisella ulkopelipaikallakin on siitä huolimatta huippupelaaja.

Erityisen iloissani olen Henri Litmasen nostamisesta joukkueeseen. Hän on paikkansa ansainnut ja muodostaa todennäköisesti Iiro Kuosan kanssa Idän etukentän.

Timo Torppa on myös mielenkiintoinen valinta. Torppa on joukkueessa toinen raaka kärkimies ja etenijäjokerin roolissa. Sitä kautta hänen valintansa on perustelua, kun Mäentausta ei ole joukkueessa.

Millaista ottelua odotat, kun nämä tähtimiehistö lyödään kentälle?

En odota kummoista – koska tänä päivänä Itä-Lännessä pelaajat eivät pelaa tosissaan. Enkä syytä tästä pelaajia. Ottelumäärät ja otteluruuhkat ovat niin hurjia, että kukaan ei halua riskeerata sen suhteen, että hänelle tulisi ottelussa jokin vamma – varsinkaan vielä tänä kesänä, kun Itä-Länsi pelataan niin lähellä pudotuspelien alkamista.

Pelaajat ottavat valinnan kunnianosoituksena ja arvostavat sitä, mutta näillä ottelumäärillä he pelaavat ottelun käsijarru päällä, kuten viime vuosina on nähty. Ennen tilanne oli toinen, kun runkosarjassa oli vain 22 ottelua ja arkiotteluita ei juurikaan ollut.

Jos nämä joukkueet pelaisivat tosissaan ja antaisivat mennä, silloin Porissa nähtäisiin juoksujuhlat – mutta nyt nähdään todennäköisesti nihkeä ottelu, jossa pelaajat säästävät ymmärrettävästi itseään.

Katso tästä Itä-Länsi-valinnat.