Max Verstappenin suurin uhkaaja uhkaa sotkeutua salattujen elämien juonikiemuroihin

Max Verstappen lähtee tavoittelemaan neljättä peräkkäistä maailmanmestaruutta.

Formula 1

Max Verstappenin suurin uhkaaja uhkaa sotkeutua salattujen elämien juonikiemuroihin

Uusi F1-kausi käynnistyy viikonloppuna Bahrainissa. Suosikkeja maailmanmestariksi on vain yksi. Max Verstappen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 27.2.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

Viikonloppuna starttaavaan F1-kauteen lähdetään vähintäänkin erikoisista lähtökohdista kärkitallien suhteen. Mestaruustaistelu nähdään taputelluksi jo ennen ensimmäistäkään kisaa.

Kaiken lisäksi Max Verstappenin suurin haastaja, Lewis Hamilton, lähtee kauteen tukalassa paikassa, sillä Mercedes tuskin kertoo kaikkia salaisuuksiaan Ferrarin leipiin vuoden päästä siirtyvälle Hamiltonille.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari näkee juuri Hamiltonin edessä kuumottavan sudenkuopan sellaisena, että Mercedeksen täytyisi jotenkin ratkaista. Jos aiempien kausien opetukset ja uuden kauden ennusmerkit pitävät yhtään paikkaansa, Hamiltonilla ei ole varaa ajaa yhtään kilometriä käsijarru päällä.

”Kauteen todellakin lähdetään tilanteesta, jossa mestaruutta pidetään yleisesti jo täysin selvänä. Red Bull ja Max Verstappen ovat voittaneet kolmen viimeisen kauden kuljettajien mestaruudet ja viimeinen tuli aivan suvereenilla suorituksella”, Mustakari muistuttaa.

”Viime viikon talvitesteissä Bahrainissa Verstappen porhalsi menemään ilman huolen häivää ja sai testattua ja treenattua juuri ne asiat, jotka ajoagendalla oli. Tallin heikko lenkki on yhä kakkoskuski Sergio Perez, mutta talli on selvästi sitoutunut myös häneen.”

Tähtikuski Verstappen on kuitenkin sanonut odottavansa kisakautta isolla innolla ja uskoo testien perusteella hyvinkin vahvaan avausviikonloppuun.

”Verstappenin ylivoima viime kaudella oli häikäisevää ja samanlainen ylivoimaisuus uhkaa jatkua myös alkavalla kaudella. Verstappenin kohdalla on mielenkiintoista nähdä, mistä hän lopulta repii kisamotivaatiota. Hollantilainen ei kuulu sellaiseen kuskikategoriaan, jolle F1-historia ja tilastot merkitsisivät paljon. Nopein kierrosaika tai paalujen ja voittojen kokonaismäärä uralla eivät ole hänelle isossa roolissa. Hän näkee yksittäisen kisan aina omana haasteenaan, mutta kuinka kauan?”, Mustakari pohtii.

”Jos kunnon haastetta ei radalla ole, kääntyvät tv-kamerat kisojen muihin taistoihin ja myös mestarikuskin oma ajatus voi ylhäisessä yksinäisyydessään jopa harhailla. Koska tulosta tulee muutenkin, hänen ei tarvitse enää ylittää itseään joka kerta, kun autoon istuu. Kaikkien muiden on niin tehtävä kuitenkin jatkuvasti ja koko ajan.”

Haastetta Red Bullille yrittää lyödä muutaman kauden takainen mahtivoittaja Mercedes. Lewis Hamilton on kuitenkin irtautumassa tallista ja siirtymässä ensi kaudelle Ferrarin rattiin. Mustakari ennakoi, ettei tulevalla kaudella kaikkea infoa enää jaeta tallissa täysin vapaasti seitsenkertaisen mestarin kanssa.

”Mersun ja Hamiltonin yhteistyö kokee ison muutoksen. Kaikkea tietoa ei voi jakaa ja kertoa enää vapaasti, koska muuten se löytyy jossain vaiheessa Ferrarin pöydiltä. Miten se vaikuttaa tallin tekemiseen, jää nähtäväksi. Ainakaan salatulla moodilla toimiminen ei helpota Mersu-miesten haasteita.”

”Ensimmäinen kisa määrää varmasti heti myös kuljettajien marssijärjestyksen Mercedeksellä. George Russell saa varmasti parempaa palvelua tallilta ja löytää autostaan herkkuosia, joita ei Hamiltonille tarjota samaan tahtiin kuin ennen. Hamilton joutuu ennemmin tulemaan toimeen epävarmempien osien kanssa.”

”Hamilton on tottunut ykköskohteluun, joten on hyvin mielenkiintoista nähdä, miten hän reagoi tilanteeseensa kauden kuluessa, varsinkin jos eriarvoisuus on jotenkin merkittävää ja näkyvää. Tietysti on kyse vain yhdestä kaudesta, mutta kyllähän se voi ärsyttää, varsinkin jos auto yskii, mutta menohaluja olisi”, Mustakari sanoo.

Bahrainin GP:n aika-ajot perjantaina 1.3. kello 18.00 ja GP lauantaina 2.3. klo 17.00.