Italia on ollut EM-kisojen vakuuttavin joukkue, koska se on pelannut kuin seurajoukkueet

Domenico Berardi on aloittanut EM-kisat vahvasti.

EM2021Jalkapallo

Italia on ollut EM-kisojen vakuuttavin joukkue, koska se on pelannut kuin seurajoukkueet

Italia on aloittanut EM-kisat kahdella voitolla ja ollut kollektiivisuudessaan ja intensiivisyydessään kisojen ylivoimainen ykkösjoukkue.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 20.6.2021 | KUVAT All Over Press

ItaliaItalia on aloittanut kisat kahdella selvällä voitolla. Se ei ole ihme, sillä Roberto Mancinin suojatit ovat esittäneet aivan loistavaa jalkapalloa.

Italia on ollut lähimpänä seurajoukkuejalkapalloa kaikista EM-kisajoukkueista, mikä tarkoittaa, että se on ollut kollektiivisuudessaan ja intensiivisyydessään kisojen ylivoimainen ykkösjoukkue. Asiaa auttaa tietysti se, että joukkueessa on paljon seurajoukkueista tuttuja yhteyksiä – sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä.

A-lohkon jatkoasetelmat ovat vielä auki, vaikka Walesinkin tilanne näyttää hyvältä. Sveitsi voi kurvata vielä voittamalla Turkin neljään Walesin rinnalle pisteeseen, mutta Walesilla on ainakin vielä sitä parempi maaliero.

Italia on varma jatkaja, mutta sen pitää pelata lohkovoitosta. Jotain lepuutusta voidaan ehkä nähdä, mutta on muistettava myös pelirytmin edut. Joukkue on nyt löytänyt hyvin rytmin. Mitä jos se rikotaan yhden pelin ajaksi? Se voi tehdä jatkopeleille jopa hallaa, vaikka fyysisesti jotkut pelaajat lepoa kaipaisivatkin. Giorgio Chiellini ja Marco Verratti ovat kysymysmerkkejä.

Joka tapauksessa, Walesin on tehtävä kisojen kovin uroteko, jos se haluaa pelistä pisteitä saada. Niin kova Italia on.

Italian laatu

Italian hyökkäyspeli on ollut kisojen aikana todella hyvää. Mancinin ryhmä on tehnyt kahdessa ottelussa yhteensä kuusi maalia. Turkkia vastaan Italia loi maaliodotetta parin maalin verran. Sveitsiä vastaan maaliodote oli lähes kolmen maalin suuruinen. Dominanssi on ollut ansaittua.

Vaikka Italian perusmuoto on 4-3-3, niin kisoissa se on jauhanut pallonhallintaansa 3-4-2-1-muodossa. Nyt kun Chiellini lienee sivussa, on mielenkiintoista nähdä, kuka pelaa vasempana ja pallonhallinnassa siis vasempaan sisäkaistaan levittävänä topparina.

Italian pelaajien väliset lyhyet etäisyydet on se asia, joka on eniten tuottanut vastustajalle ongelmia ja mahdollistanut joukkueen hurjan intensiteetin. Italian pelaajat syöttelevät palloa niin, että palloa lähimmät pelaajat ovat 10-15 metrin päässä toisistaan. Näin Italia voi houkutella vastustajan lähelle, jonka jälkeen tila voitetaan kauempana pallosta.

Tämä on ylivoimainen ase myös negatiivisten tilanteenvaihtojen jälkeisissä hurjissa prässeissä. Italian vastustajilla on ollut vaikeuksia saada riistojensa jälkeen syöttöjä omille ja päästä riistoalueelta pois juuri Italian tiiviyden takia.

Italian hyökkäysmuodon laitatopparit ovat olleet esimerkiksi todella aktiivisia tekemään nousuja ja tukemaan ylintä viittä pelaajaa alapuolelta. Näin he ovat alapuolella syöttösuuntina, mutta näin he pystyvät myös prässäämään ylhäällä.

Kun Italia imee vastustajan jollekin kentän osa-alueelle, voi se iskeä miltä vain kaistalta läpi. Domenico Berardi puhkoo vastustajaa oikealta leveydestä. Nicolò Barella sinkoaa oikean kympin paikaltaan pystyynjuoksuihin. Ja vasen puolustaja Leonardo Spinazzola nousee vasemmalta tehden kombinaatioita Lorenzo Insignen, Manuel Locatellin ja vasemman topparin kanssa.

Walesin erikoistilannepelaaminen

Italia

Kiefer Moore teki päättyneellä kaudella Cardiffissa 20 liigaosumaa.

Walesin on puolustettava Italiaa sinnikkäästi ja odotettava iskun paikkojaan. Yksi iskun paikka ovat erikoistilanteet, joita se tulee harppuunahyökkäyksiensä jälkeen saamaan.

Walesilla onkin ollut orastavan mielenkiintoisia elementtejä erikoistilanteissaan.

Esimerkiksi kulmista se on luonut uhkaa, joskin vielä vähän konkretiaa. Wales on luonut edellisissä otteluissa kulmapotkuissa mielenkiintoisia asetelmia. Se imee vastustajan hybridimalleja rikki asettamalla aina lyhyen variaation mahdollisuuden lähelle kulmalippua. Sitten se hyökkää joko laitamurtautumisen, lyhyen jälkeisen keskityksen tai suoran taka-aluepallon kautta maalille.

Pitkänä variaationa se on siis käyttänyt taka-alueelle eristykseen tulevaa pidempää keskitystä. Tämä on ollut kohtalaisen uhkaava ase. 20 maalia Championshipissä viime kaudella tehnyt Kieffer Moore on ollut näissä potentiaalinen kohdepelaaja.

Chiellinin tilalle todennäköisesti toppariksi tuleva Francesco Acerbi on suuressa roolissa erikoistilannepuolustamisessa, mikäli Wales pyrkii käyttämään pitkiä variaatioita.

Lyhyiden variaatioiden suhteen on mielenkiintoista nähdä, ketä Italia irrottaa maalilta puolustamaan laitamurtautumista.

Satavarmaa on, että Wales tietää erikoistilanteiden olevan sen paras mahdollisuus pisteille.

Tulosveikkaus: Italia – Wales 1-0

Video

Suomalaisillekin tuttu italialainen jalkapallovaikuttaja Michael Mellone varoittaa liiallisesta innostuksesta Italiaa kohtaan ja muistuttaa, että Italia on voittanut arvokisoja vain silloin, kun kisat ovat alkaneet huonosti.