Jäähyjen tulo olisi jalkapallon historian suurin vitsi – tässä parempi ratkaisu pelin siistimiseksi

JalkapalloValioliiga

Jäähyjen tulo olisi jalkapallon historian suurin vitsi – tässä parempi ratkaisu pelin siistimiseksi

Jalkapalloon suunnitellaan jäähyjen käyttöön ottamista. Jukka Rönkä tyrmää ajatuksen täysin.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 10.2.2024

Jalkapallomaailmassa on kohistu viimeiset päivät suunnitelmista tuoda siniset kortit ja jäähyt jalkapalloon. Jukka, mistä ihmeestä tässä on kysymys?

Tässä yhteydessä leimaannun mielelläni uudistuksia ja kehitystä vastustavaksi umpimieliseksi jääräksi.

Jalkapallon sääntöihin on vuosikymmenten aikana suunniteltu muitakin erikoisia sääntöjä, mutta tässä puhutaan kaikkien aikojen ennätyksestä. Ymmärrän hyvin, että suunnitelmat ovat saaneet jotakuinkin täystyrmäyksen monilta huippumanagereilta.

Varsinaisessa asiassa on kysymys lyhyesti sanottuna siitä, että jalkapalloa halutaan pelinä siistiä. Halutaan vähentää rumia taklauksia, taktisia rikkeitä, erotuomarille suun aukomista ja muita negatiivisiksi luokiteltuja ilmiöitä.

Tätä varten jalkapallon säännöistä päättävä kansainvälinen elin, International Football Association Board, IFAB, haluaisi tuoda keltaisen ja punaisen kortin väliin sinisen kortin, joka johtaisi pelaajan passittamiseen kymmeneksi minuutiksi jäähylle.

Jäähyjen käyttöä on testattu porrastetusti eri tasoilla vuodesta 2017 lähtien ja nyt uutta sääntöä halutaan testata huipputasolla.

Jäähyjen käyttö on sinällään toiminut jopa paremmin kuin on odotettu, sillä erilaisten rikkeiden määrän on väitetty vähentyneen jopa 38 prosenttia.

Miksi sitten vastustat suunnitelmia?

Ymmärrän toki sen, että peliä halutaan siistiä, mutta tällä muutettaisiin pelin sisäisiä muuttujia tavalla, joka ei ole jalkapallolle luonteenomaista.

Jäähyt varmasti siistisivät peliä, mutta kuten monet huippuvalmentajat ovat varoittaneet, niiden hintana olisi pelin passivoituminen jäähyjen ajaksi.

Jääkiekossa – jossa on puolet vähemmän kenttäpelaajia kuin jalkapallossa – yv-prosentit liikkuvat parhaillakin joukkueille 25 prosentin tuntumassa. Jalkapallossa maalien tekeminen yhden tai jopa kahden pelaajan ylivoimalla on monin verroin vaikeampaa ja jos kysymys on vain kymmenen minuutista kestämisestä, huippujoukkueiden olisi helppo niin sanotusti lyödä luukut kiinni.

NHL:ssä puututtiin aikoinaan kovalla kädellä kahvaamiseen, mikä suosi taitopelaajaa ja teki pelistä parempaa. Jos jalkapallossa halutaan karsia rikkeiden ja suunsoiton määrää, silloin siihen on löydettävä sellaiset lääkkeet, jotka eivät riko jalkapalloa ja pelistä huonompaa, kuten jäähyt tekisivät.

Tämä jäähykikkailu olisi suurin vitsi, jota jalkapallossa on nähty sen historian aikana. Jopa useasti harkittu maalien suurentaminen olisi tämän rinnalla rivoudessaan pyhäkoulupoikien vitsi.

Oikeastaan löydän vain yhden ehdotuksen, joka löisi tämän jäähyvouhotuksen laudalta – ja sekin esitys julkaistiin Urheilulehdessä 2000-luvun alussa erään suomalaisen pelien kehittäjän palstalla. Siinä ehdotuksessa, kentällä olisi pitänyt olla neljä maalia, jolloin otteluissa olisi nähty enemmän maaleja.

Sanoit, että jäähyjen sijasta olisi löydettävä toisenlaisia lääkkeitä pelin siistimiseksi. Mitä ne voisivat olla?

Yksinkertaisimmillaan toimivin lääke olisi se, että laskettaisiin kynnystä antaa varoituksia. Tätä varten ei tarvittaisi uusia sääntöjä, vaan säädettäisiin ainoastaan tulkintaa. Näinhän on tehty aiemmin ja esimerkiksi viimeisen pelaajan tekemät taktiset taklaukset putosivat dramaattisesti säännön tultua voimaan 80-luvulla.

Nytkin jalkapallo-otteluissa tulee paljon fifty-sixty-tilanteita, joissa varoituksen antaminen on makuasia. Tätä kynnystä voitaisiin madaltaa – ei dramaattisesti, mutta kuitenkin sen verran, että se tehoaisi.

Toinen keino voisi olla pisteyttää varoitukset siten, että tämä pisteytys vaikuttaisi vasta ottelun jälkeen.

Siis esimerkiksi: rajaheiton viivyttelystä tulisi kyllä edelleen varoitus, mutta se merkattaisiin pelaajan varoitusrekisteriin yhden pisteen rikkeenä, kun vastaavasta punaisen rajamailla ollut rappaus olisi esimerkiksi kolmen pisteen arvoinen varoitus.

Tämän jälkeen olisi säätökysymys, kuinka monesta varoituspisteestä tulisi pelikieltoa ja miten paljon.

Monilla nousee karvat pystyyn, jos jalkapallo ja formula ykköset mainitaan samassa lauseessa, mutta kaiken keinoviihdehumpan takana formula ykkösissä on myös paljon hyvää ja yksi tällainen esimerkiksi kuljettajien varoituspisterekisteri. Se olisi miljoona kertaa parempi ratkaisu kuin tämä jäähyillä leikkiminen.

Uskotko, että jäähyt voisivat tulla oikeasti jalkapalloon?

Jalkapallossakin on nähty niin monta farssimaista päätöstä, että mikään ei ole mahdotonta – mutta sanon silti, että ei koskaan.