Jääkiekosta on tullut putkinäköinen höppänä, joka ei ymmärrä maailman muuttuneen

San Josen Evander Kane (oik.) on ollut yksi pelaajista, joka on kritisoinut NHL:n hitautta liittyä Pohjois-Amerikan ammattilaissarjojen boikottirintamaan Jakob Blaken ampumistapauksen nostettua rasismikeskustelun jälleen keskiöön.

Jääkiekko

Jääkiekosta on tullut putkinäköinen höppänä, joka ei ymmärrä maailman muuttuneen

Jääkiekko on ollut vuonna 2020 hukassa. Ei itse jääkiekon vuoksi vaan kaiken sen vuoksi, mitä ympärillä on tapahtunut.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 28.8.2020

Jääkiekko liittyi viimeinkin Phjois-Amerikan ammattilaissarjojen rintamaan, kun NHL keskeytti pudotuspelinsä protestoidakseen Yhdysvalloissa tapahtuvaa poliisiväkivaltaa ja tukeakseen rasismin vastaista taistelua.

Tilanne Yhdysvalloissa on ollut herkkä jo monta kuukautta, ja viime sunnuntain tapaus, jossa poliisi ampui tummaihoista Jacob Blakea useita kertoja Wisconsinissa, nosti aiheen uudelleen pinnalle.

NHL seurasi myöhässä muita Pohjois-Amerikan ammattilaissarjoja boikotissaan. Kun NBA, WNBA, MLS ja MLB ilmoittivat jo keskiviikkona keskeyttävänsä toimintansa, NHL:ssä pelattiin yhä pudotuspelejä. Tästä sarja saikin tästä paljon kritiikkiä niin sarjan sisältä kuin ulkopuolelta.

Esimerkiksi NHL-pelaajat Evander Kane ja Matt Dumba purkivat voimakkaasti pettymystään NHL:ää kohtaan.

Torstaina spekulaatiot yltyivät ja lopulta sarja julkaisi tiedotti, että pelejä on siirretty ja pudotuspelit jatkuvat näillä näkymin lauantaina. Tiedotteen yhteydessä oli usean pelaajan kommentteja vallitsevaan tilanteeseen liittyen.

NHL:n päätös liittyä boikottiin oli odotettu ja tarpeellinen liike, vaikka jälleen sarjan reagointi oli jähmeää.

Ennen kaikkea boikotti on vahva viesti koko lajille ja sen seuraajille.

Kompasteleva höppänä

NHL oli tässäkin asiassa muita Pohjois-Amerikan sarjoja myöhässä, mikä kertoo tietysti osaltaan siitä, että NHL on Yhdysvalloissa tietynlainen outolintu ja sillä on vaikeuksia kytkeytyä laajemmin yhteiskuntaan.

Se, että tuliko NHL:n reaktio siksi, että sarja haluaa johtoporrastaan myöten olla mukana eturintamassa vai siksi, että paine ympärillä ja sarjan sisällä oli niin valtava, ettei muuta mahdollisuutta ollut, näyttää aika selvältä. Ilman pelaajien voimakasta aktivoitumista NHL olisi jatkanut kauttaan normaalisti.

Silti tämä liittyminen boikottiin oli erittäin tarpeellinen liike sarjalta. Vuosi 2020 on ollut monella tapaa hullu vuosi. Koronaviruksen lisäksi poliittinen tilanne on kärjistynyt muun muassa Yhdysvalloissa ja Valko-Venäjällä.

Jääkiekko on ollut sormi suussa isojen kysymysten edessä. Se on vaikuttanut putkinäköiseltä höppänältä, joka hokee ettei politiikka kuulu urheiluun. Että me vain pelaamme jääkiekkoa, ei tässä kannata miettiä, mitä ulkopuolella tapahtuu.

KalPan 22-vuotias hyökkääjä Aapeli Räsänen tiivisti tämän ajatuksen absurdiuden tason Helsingin Sanomien haastattelussa aiemmin tällä viikolla.

”Eihän politiikan ja urheilun erillään pitäminen ole mahdollista. Se on mahdottomuus, utopia, illuusio”, Räsänen sanoi.

Jääkiekossa liikkuvat niin isot rahat, siellä on niin paljon valtaa, pelaajat ja valmentajat ovat niin isoja esikuvia ja mielipidevaikuttajia, että tuosta paketista on mahdoton pitää urheilu ja politiikka erillään. Siellä, missä liikkuu paljon rahaa, ihmisiä ja valtaa, on politiikkaa.

Jääkiekko ei ole vain jääkiekkoa. Jääkiekko on osa elämää, eikä se voi kuvitella sulkevansa muuta yhteiskuntaa.

Se, että NHL uinui, oli noloa. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Ehkä tämä boikotti osaltaan herättelee koko lajia.

 

 

Elmo on UUDISTUNUT! Toimi nopeasti ja tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan 4 kk 35 e – ja saat syyskuun Elmon uunituoreena postilaatikkoosi.

Voit myös ostaa uusimman Elmon digilehden irtonumeron ilmestymispäivän jälkeen Lehtiluukusta. Tilaajille digilehti kuuluu automaattisesti tilaushintaan.