Jääkiekkokulisseissa kiehuu – Liigan puheenjohtajan tuorein möläytys raivostutti

SaiPa voitti keskiviikkona harjoitusottelussa saksalaisen Krefeld Pinguine 3-1.

Hampton RoadJääkiekkoLiiga

Jääkiekkokulisseissa kiehuu – Liigan puheenjohtajan tuorein möläytys raivostutti

ElmoTV:n haastattelemat taustalähteet ovat pöyristyneitä Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltusen lausunnoista, joissa hän totesi, että Liiga ei ole ehtinyt varautua tuoreimpiin yleisörajoituksiin. Pelko siitä, että viime kaudesta ei ole opittu mitään, on läsnä – ja apuun toivotaan jopa Kalervo Kummolaa.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 13.8.2021 | KUVAT All Over Press

Jääkiekon miesten kotimaisen pääsarjan Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltusen kommentit ovat saaneet osakseen tuohtumusta suomalaisen jääkiekkoväen piiristä.

Hiltunen kommentoi torstaina MTV Urheilulle, että uudet kokoontumisrajoitukset – jotka uhkaavat eri paikkakuntien yleisön pääsyä liigaotteluihin – ovat tulleet täytenä yllätyksenä.

Koronavirusrajoitusten arvaamattomuus tunnutaan vielä ymmärtävän, mutta puheita täydestä yllätyksestä pidetään käsittämättöminä.

Tartuntamäärien kehitys on ollut ElmoTV:n lähteiden mielestä kaikkien nähtävillä jo pitkään.

”Hiltuselle ja nykyjohdolle tuli ilmeisesti puskista, että nyt saatetaan taas laittaa paikkoja kiinni. Miten voi sanoa, että tämä tuli puskista”, eräs liigaseuran urheilupuolen ammattilainen kysyy.

Liigan joukkueet pelasivat valtaosan viime kaudesta tyhjille katsomoille, vaikka MTV Urheilun mukaan syksyllä pelatuista otteluista ei rekisteröity tartuntoja ja nähtiin vain yksi altistuminen.

”Nyt sitten tuli yllättäen uusi linjaus, josta ei tullut ennakkoon minkäänlaista tietoa. Emme ehtineet varautua”, Hiltunen totesi MTV Urheilulle.

Varautumisen puutteelle sen sijaan ei riitä liigaväen keskuudesta juuri ymmärrystä.

”Nyt otetaan taas vastaan ja kohta on varmaankin tyhjät katsomot, palkkaleikkaukset ja lomautukset edessä ja niin edelleen. Eikä kukaan sanonut kesän aikana mitään täältä Suomen suurimmasta urheilusarjasta. Nyt se taitaa olla jo myöhäistä ja sitten vain voivotellaan”, erään liigaseuran virassa oleva henkilö toteaa ElmoTV:lle.

”Kiekkomiehet, Liigan puheenjohtaja kera johtoryhmänsä, seisoivat suorin polvin jälleen kerran. Se kertoo ammattitaidottomuudesta ja osaamisvajeesta. Eipä tähän keskusteluun ole oikein muuta sanottavaa”, toinen liigaseuran edustaja kommentoi.

”Nukuttu Ruususen unta”

Myös moni muu ihmettelee Liigan hiljaiseloa ja hämmästymistä koronatilanteen kehityksestä – sekä valmistelemattomuudesta.

”Ruususen unta on nukuttu koko kesä. Ollaan enemmän vaiheessa kuin viime kaudella ja tuntuu, että mitään ei ole opittu”, Liigan sisäpiirilähde ihmettelee.

”Liiga alkaa noin neljän viikon kuluttua ja auki ovat koronalinjaukset, tuomarilinjaukset ja lisäksi on tuotu eteen iso listaus sääntömuutoksia, joita ei ole käyty joukkueille läpi. Ilmeisesti niistä muutoksista puhuttiin vasta eilen pääosin toimitusjohtajien muodostamassa johtoryhmän kokouksessa. Sekin on hyvä kysymys, miksi urheilusisällöistä päättää toimitusjohtajat, joista harvalla on kosketusta urheiluymmärrykseen”, erään liigaseuran päättäjä pohtii.

”Äkkiseltään ei tule mieleen muita urheilusarjoja, joissa urheilusta vähiten ymmärtävät tahot päättävät urheilusisällöistä”, hän jatkaa.

Tuomarilinjausten viivästykselle löytyy myös syy Liigan ulkopuolelta. ElmoTV:n lähteen mukaan päätöksiä jarruttaa myös IIHF:n vatulointi linjauksissa, vaikka lopulliset päätökset sääntöuudistuksista tekeekin Liiga itse.

”Kenttämestarit tiesivät, toimijat eivät”

Tiedon liikkuminen uusista linjauksista ja niihin liittyvä viestinnän puute kuitenkin hämmentää.

Yksi liigajoukkueeseen kuuluva henkilö oli ihmetellyt, että Hämeenlinnassa jäähän oli piirretty ”vinot viivat” merkitsemään NHL-tyylisesti alue, missä maalivahti voi pelata kiekolla. Yhden lähteen mukaan päätös sääntömuutoksesta on kuitenkin vielä auki.

”Kenttämestarit tuntuvat tietävän enemmän näistä kuin me itse toimijat”, liigajoukkueen jäsen tuhahtaa.

Myös Liigan otteluohjelma on herättänyt keskustelua. Osan mielestä otteluohjelmassa ei ole juuri huomioitu ”takapainotteisuudella” rokotetasapainon kehittymistä – kun taas ymmärrystä myös olympiavuoden kalenterihaasteille löytyy.

On myös huomioitavaa, että hallit eivät ole käytössä vain liigajääkiekkoa varten mikä hankaloittaa otteluohjelman suunnittelua.

”Otteluohjelman muokkaus olisi vaatinut isompaa reformia, kuten ottelumäärän rukkaamista. Olympiavuonna otteluohjelmaa ei varmaan hirveästi voi muokata, vaikka tarve takapainotteisemmalle kalenterille olisi olemassa ja se olisi nykytiedon valossa järkevää. Oikeastaan Sportin noususta alkaen, merkityksettömien pelien määrä sarjassa on ollut aika suuri. Se keskustelu pitäisi kuitenkin käydä ennemmin tai myöhemmin, että onko Liigan tulevaisuus 60 ottelun runkosarja”, eräästä liigaseurasta kysytään.

”Kummola takaisin!”

Eräs tilanteeseen turhautunut urheilupuolen ammattilainen toivoo apuun jopa suomalaisen jääkiekon merkittävää johtohahmoa, Kalervo Kummolaa.

Jos aikoinaan Kummolan pitkän kauden ja johtamistyylin pidettiin tulleen tiensä päähän, nyt Kummolan päämäärätietoisuudelle vaikuttaa syntyneen jo jonkinlaista kaipuuta.

”Viitsisikö joku pyytää vaikka Kummolaa apuun? Jos hän vielä kerran jaksaisi pelastaa perustamansa SM-liigan. Hän olisi taho, joka saisi suunsa auki, osaisi vaikuttaa ja voisi laittaa jotain painetta. ”