Leedsin rajut tuplapotkut ovat ymmärrettäviä, mutta sen sarjapaikkaa ne tuskin pelastavat

Sam Allardyce valmentaa Leedsiä loppukauden neljässä ottelussa.

JalkapalloValioliiga

Leedsin rajut tuplapotkut ovat ymmärrettäviä, mutta sen sarjapaikkaa ne tuskin pelastavat

Sam Allardyce palaa parrasvaloihin, mutta Jukka Rönkä ei usko, että Big-Sam pelastaisi Leedsin sarjapaikkaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 3.5.2023 | KUVAT All Over Press

Leeds vahvisti hetki sitten, että se vaihtaa manageriaan vielä kauden loppumetreillä. Javi Gracia sai mennä ja tilalle palkattiin vanha sotahevonen Sam Allardyce. Jukka, onko tässä vaihdossa mitään järkeä?

Managereita vaihdetaan yleisesti ottaen turhan herkästi, mutta ymmärrän Leedsin ratkaisun.

Sillä on jäljellä neljä ottelua, joissa se kohtaa Manchester Cityn ja West Hamin vieraissa ja Newcastlen ja Tottenhamin kotonaan. Näiden otteluiden panoksena on, putoaako Leeds kauden päätteeksi Valioliigasta vai ei.

Ensimmäinen kysymys oli, miten todennäköisesti Leeds pelastuisi Gracian alaisuudessa. Viimeisen viiden ottelun viesti oli se, että Leedsillä olisi ollut Gracian alaisuudessa edessään lähtö Mestaruussarjaan.

Joukkue on hävinnyt viidestä edellisestä ottelustaan neljä ja pelannut kerran tasan. Mikään ei viitannut siihen – ei myöskään Leedsin pelaaminen –, että kurssi muuttuisi, kun vastus loppukierroksilla on kaiken lisäksi kovempi kuin näiden viiden edellisen kierroksen aikana.

Are you ready? Get a 25€ combi free bet on your 1st deposit at Mr Green!

Tässä tilanteessa oli ymmärrettävää, että jotain edes yritetään. Leeds on edelleen erittäin, erittäin tukalassa tilanteessa, mutta Allardycen alaisuudessa sillä on parempi mahdollisuus yrittää ihmettä kuin Gracian alaisuudessa.

Jokainen on nähnyt, miten nopeasti esimerkiksi Roy Hodgson sai potkittua Crystal Palacen hereille ja kuiville. Allardycen palkkaamisen toivotaan tuovan samanlaisen herätyksen myös Leedsille.

Kysymys ei ole niinkään siitä, että hän pystyisi tekemään mitään pelillistä vallankumousta. Varmasti hän ehtii säätää ja painottaa asioita eri tavalla, mutta ennen kaikkea managerinvaihdokset herättelevät joukkuetta parhaimmillaan henkisesti.

Jokainen voi kuvitella, että tunnelma Leedsin kopissa on ollut viime viikkoina ahdistava ja nyt kun sinne tulee tällainen katujätkämanageri, ilmapiiri voi muuttua hyvinkin nopeasti.

No tuoko Allardycen pelastuksen Leedsille?

Leedsin neljä viimeistä vastustajaa ovat sitä luokkaa, että jokainen piste pitää nyhtää hohtimella. Leeds tarvitsisi jäljellä olevista otteluista minimissään 4-6 pistettä, jotta se voisi edes teoriassa säilyä. Yhden ottelun Leeds voisi ehkä juuri ja juuri voittaa ja kenties pelata sen päälle yhden tasapelin, mutta saako se naarattua näitä pisteitä ja riittäisivätkö nekään sarjapaikan säilyttämiseen?

Menee tosi tarkalle. Jos pitää ennustaa, sanon, että Leeds lähtee.

Miksi Allardycen kanssa tehtiin vain loppukauden mittainen sopimus?

Leedsillä oli Marcelo Bielsan aikana selkeä prosessi, joka nosti Leedsin takaisin Valioliigaan. Nousun jälkeisellä kaudella Bielsan pojat sijoittui yhdeksänneksi ja he hävisivät kahdeksannen sijan Arsenalille vain kahdella pisteellä.

Seuraavalla kaudella usko Bielsaan mureni ja hänen tilalleen palkattiin kesken kauden Jesse Marsch. Marschin alaisuudessa Leeds säilytti sarjapaikkansa viime kaudella vasta viimeisessä ottelussaan. Ja nyt ollaan samassa jamassa.

Bielsan palkkaaminen oli Leedsiltä erinomainen veto, mutta Marsch ja Gracia olivat vikatikkejä. Tässä kohtaa oli järkevää, että nyt ei tehty paniikissa yhtään sen pidempiä ratkaisuja kuin oli tarvetta. Tätä puolsi myös se, että Leeds erotti tiistaina myös jalkapallojohtaja Victor Ortan, joka oli vastuussa niin Marschin kuin Gracian palkkaamisesta ja joukkueen hankinnoista.

Jos Leeds toimii järkevästi, se katsoo nyt, missä se ensi kaudella pelaa, ja alkaa sen jälkeen rakentaa uutta projektia uuden jalkapallojohtajan ja uuden managerin johdolla.

Pelasipa Leeds ensi kaudella Valioliigassa tai Mestaruussarjassa, Allardyce ei ole pysyväksi manageriksi oikea ratkaisu. Hän oli voimissaan ollessaan valmentajana uusherännäinen, joka ymmärsi seurata aikaansa niin valmennuksellisissa kuin pelillisissä asioissa.

Allardyce ei ole kuitenkaan jaksanut päivittää käyttöjärjestelmäänsä, vaan hänelle kävi kuten monille muillekin managereille. Aika ja peli ajoivat yksinkertaista hänen ohitseen. Siksi hänen viimeiset manageripestinsä ovat olleet mitä olleet.

Uskon, että Leeds etsii itselleen kesän aikana Thomas Frankin tai Roberto De Zerbin tyyppisen uuden sukupolven managerin ja lähtee rakentamaan uutta tulemistaan sellaisen managerin kautta.

Allardyce jatkaa puolestaan matkaansa kohti auringonlaskua ihmetellen, miksi se, mikä onnistui Roy Hodgsonilta tällä kaudella, ei onnistunut häneltä.