Jääkiekon MM-kisojen vähättelijät eivät näe otsikoiden takana olevan maailman arvoa

Toukokuu on sinivalkean kiekkoihmisen parasta aikaa.

JääkiekkoJääkiekon MM2022Leijonat

Jääkiekon MM-kisojen vähättelijät eivät näe otsikoiden takana olevan maailman arvoa

Skoda-cup! Missä maailman parhaat pelaajat? Jääkiekon MM-kisojen on helppo vähätellä, mutta silloin unohtuu iso asia - otsikoiden takana oleva maailma ja sen arvo.

TEKSTI Pekka Virta
JULKAISTU 22.5.2022 | KUVAT All Over Press

Jääkiekon MM-kisat on tunteita herättävä puheenaihe vuodesta toiseen. Kritiikki ja vähättely nostavat päätään varsinkin selkeästi heikompia vastustajia vastaan pelattaessa. MM-kisoja ja niiden arvoa vähätellään: puhutaan Skoda-cupista, toistellaan sitä, etteivät kisoissa pelaa kaikki maailman parhaat pelaajat ja jalkapallon MM-kisat nostetaan provosoivasti vertaukseksi NHL kiekon lisäksi.

Myönnän ensimmäisenä, että MM-kisoissa eivät pelaa kaikki maailman parhaat jääkiekkoilijat. Senkin myönnän, että jalkapallon MM-kisat on hieno tapahtuma, joskin ei mitenkään verrattavissa jääkiekon MM-kisoihin. Jalkapallon suuruus, kansalliset sarjat, yhteisesti luodut Mestareiden liigat, EM-kisat, Etelä-Amerikan omat kisat ja vuosikymmeniä vallalla olleet kilpailumuodot ja järjestelmät ovat hieno esimerkki, kuinka tärkeää on kisata useammin kuin neljän tai kahden vuoden välein, jotta laji ja sen uudet ja kestotähdet saadaan kilvoittelemaan keskenään. Se pitää lajin mielenkiinnon jatkuvasti yllä.

LeoVegas: Win two tickets to the icehockey World Cup final!

Toki urheilu on yksi osa tätä mittelyä, mutta olisi hurskastelua puhua olympialaisissa vain urheilun aatteesta tai jalkapallon MM-kisoissa vain maailman parhaiden joukkueiden mittelöstä, koska kaiken takana on kaupallisuus raha. Kuvaavaa on, että jopa korruptio on nostanut päätään näissä yhteyksissä jo vuosia.

Kisoihin ja kaikkiin ihmisiä kokoaviin tapahtumiin kuuluu kuitenkin paljon muutakin kuin nuo edellä mainitut asiat. Jääkiekon MM-kisoista puhuttaessa muistan omakohtaisesti, miten keräsimme B-junioreissa joukkueen kesken rahat kasaan ja matkustimme keväällä 1987 Wienin MM-kisoihin. Täytin matkalla 18 vuotta. Ensimmäiset MM-kisat paikan päällä oli niin ikimuistoinen kokemus, että kannusti minua lukuisiin muihinkin kisoihin paikan päälle. En vielä kertaakaan ole pettynyt, eikä vierailu nyt Tampereellekaan Suomi-Ruotsi otteluun sitä tuottanut.

***

Jääkiekon MM-kisojen arvoa ja merkitystä voi tarkastella monesta näkökulmasta.

Mikä on kisojen merkitys suomalaiselle jääkiekolle?

Me olemme tällä hetkellä yksi maailman johtavista jääkiekkomaista. Tämä asema ei ole syntynyt tyhjästä. Ennen kuin menen perinteeseen, puhun rahasta. Siitä rahasta, joka pyörittää myös jääkiekkoa.

Jääkiekkoliitto tekee ylivoimaisesti suurimmat rahansa koti-MM-kisoista, mutta tärkeintä tuossa rahassa on se, mitä sillä tehdään. Se raha käytetään suomalaisen jääkiekon kehittämiseen. Rahoista iso osa jaetaan ruohonjuuritasolle – muun muassa siihen, että seuroihin voidaan palkata lisää osaamista ja olosuhteet pysyvät kilpailukykyisinä suhteessa maailman kärkeen. Nämä satsaukset näkyvät suoraan nykyisissä ja tulevissa sukupolvissa. Jääkiekkoliitto tukee toki muutenkin suomalaista jääkiekkoa ja seuroja, mutta näistäkin MM-kisoista saatavat tuotot ovat tässä työssä merkittävin yksittäinen tulonlähde.

Vuonna 2007 perustettu Liiga-alumni tekee kisoissa arvokasta jääkiekon markkinointi- ja suhdetoimintaa ja varainhankintatyötä esimerkiksi vähävaraisten lasten ja nuorten kiekkoharrastuksen tukemiseen sekä niiden entisten pelaajien tukemiseen, jotka tukea tarvitsevat.

***

Rahan lisäksi MM-kisoissa on myös sellaista arvoa, jota on mahdoton euroilla mitata.

MM-kisat ovat suomalaisille jokakeväinen karnevaali, joka yhdistää suomalaiset yhden ja saman Leijona-aatteen taakse. Näin kisaviikkoina arki ei ole arkea. Emme istu omissa oloissamme ja pohdi yksinämme maailmanmenoa, vaan olemme osa suurempaa yhteisöä aivan samalla tavalla kuin suomalaiset yhdistyivät viime kesänä seuraamaan Huuhkajien historiallista EM-kisamatkaa. Me tarvitsemme tällaisia tapahtumia – ja niin niitä tarvitsevat kaikki muutkin ihmiset ympäri maailmaa.

Itse asiassa myös me jääkiekkoihmiset kaipaamme tällaista yhteisöllisyyttä. MM-kisat on jo vuosikymmeniä saanut liikkeelle ison osan Suomi-kiekon nykyisistä ja entisistä tekijöistä. Ilmapiiri on ainutlaatuinen, koska kisoissa on aistittavissa se yhteisöllisyys ja samalle puolelle asettuminen, kun vastus tulee muista maista eikä keskinäisestä kilpailusta seurojen ja eri toimissa kiekkoa tekevien välillä ole tietoakaan.

Muutenkin kaikki kiekkoihmisten kohtaamiset – oli kyse otteluista tai vaikka kansainvälisestä jääkiekkoseminaarista – ovat hienoja ja arvokkaita tapahtumia. Kuulee, missä olemme ja minne olemme menossa ja saamme vaikutteita ja kuulumisia kilpailijamaista. Muulla tavalla kuin MM-kisoilla olisi vaikeaa näin isoa ja kansainvälistä kiekkoperhettä saada koottua samaan paikkaan.

***

On myös hienoa nähdä, kuinka MM-kisoissa aiemmat sukupolvet saavat osakseen juuri sellaista arvostusta ja kunnioitusta, joka heille kuuluu. Heidän keskinäisten jälleennäkemisten tunnelmaa on mahdoton sanoin kuvata. Niissä kohtaamisissa voi aistia ne sadat tapahtumat vuosien varrelta ja sen ikuisen veljeyden, ystävyyden, kokemukset ja elämykset, jotka jääkiekko on heidän matkalleen mahdollistanut.

Leijonat taistelee tänäkin keväänä maailmanmestaruudesta, mutta Suomi-kiekko ei olisi tässä ilman niitä sukupolvia, jotka tämän pitkän tien ovat rakentaneet. Siksi historian tunteminen ja siitä opin ammentaminen on merkittävä osa suomalaisen kiekon tulevaa kehitystä ja menestystä. Jokainen menestystarina maailmassa osaa kunnioittaa perinteitä ja on hieno huomata, että tämän tyyliset tapaamiset ja kohtaamiset ovat saavuttaneet vihdoin myös Suomi-kiekon.

Eikä kysymys ole vain jääkiekkoihmistä; jääkiekon MM-kisat ovat suuri kohtaamispaikka kaikille urheiluihmisille, yrityksille, yhteistyökumppaneille ja kaikille niille tahoille, joita MM-kisat yhdistävät.

Jotkut ovat valittaneet, ettei Suomen ja Ruotsin ottelussa ollut tunnelmaa, koska siellä oli niin paljon yritysvieraita, mutta tässäkin on nähtävä suurempi perspektiivi. Jääkiekon avulla näillekin ihmisille pystyttiin järjestämään hieno tapahtuma ja kokemus, joka sekin voi sataa vielä jääkiekon ja suomalaisen urheilun laariin.

***

On totta, että jääkiekon MM-kisoissa eivät pelaa kaikki maailman parhaat pelaajat, mutta jääkiekon MM-kisoissa pelataan silti erittäin laadukasta kansainvälistä jääkiekkoa.

Jääkiekon MM-kisat ovat myös erinomainen mittari sille, missä suomalaisessa jääkiekossa mennään. Onko meillä tehty oikeita ratkaisuja ja linjauksia pelin ja sen opettamiseen suhteen? Onko taidon ja fysiikan suhde ollut oikea, toimivatko ne pelitavalliset tai yksilölliset linjaukset, joita suomalaisessa jääkiekossa on tehty?

MM-kisoissa ei pelata maailman parasta jääkiekkoa, mutta MM-kisoissa pelattavan pelin vaade on kuitenkin niin suuri, että se antaa oikean kuvan, olemmeko oikealla tiellä vai emme?

Kisat ovat myös mahtava mahdollisuus eri maiden pelaajille ja muille kisoissa toimiville ihmisille erotuomareista tapahtuman järjestäjiin näyttää omaa osaamistaan, koska missään muualla ei ole paikalla niin paljon merkittäviä ihmisiä arvioimassa yksilön osaamista. Moni mahdollisuus ja menestystarina on saanut alkunsa jo monia vuosia jääkiekon jokavuotisista MM-kisoista.

Toki minäkin toivoisin, että kaikki maailman parhaat pelaajat kohtaisivat taas Maailmacupissa tai olympialaisissa kerran neljässä vuodessa, mutta se ei muuta millään tavoin sitä, että jokavuotiset MM-kisat ovat jääkiekolle ja jääkiekon seuraajille suuri rikkaus.

Jääkiekon MM-kisat ovat niin hieno tapahtuma, että kenenkään ei kannata surra, mitä kisoissa ei ole, vaan iloita siitä, mitä niissä on.