Jaakko Hänninen hakee Italian ympäriajosta etappivoittoa ja haastaa suomalaisia katsojia

Muu urheilu

Jaakko Hänninen hakee Italian ympäriajosta etappivoittoa ja haastaa suomalaisia katsojia

Topias Kauhala
TEKSTI Topias Kauhala
@TopiasKauhala
JULKAISTU 28.9.2020 | KUVAT All Over Press

Jaakko Hänninen valmistautuu mielenkiintoisista asetelmista uransa ensimmäiseen suureen etappikilpailuun, Sisiliasta lauantaina alkavaan Giro d’Italiaan. Elokuun alkupuolen Tour de l’Ainin kakkosetappi tarjosi Hännisen osalta vilauksen sekä hänen potentiaalistaan että pyöräilijäprofiilistaan. Ylämäkiä ja irtiottoporukoita.

23-vuotias ruokolahtelainen oli mäkisen etapin alusta asti mukana irtiotossa – ja irtaantui etapin loppuvaiheilla jopa yksin kärkeen. Yrityksenä olla mukana etapin voittokamppailussa.

Takana ajoi aiempia suurten etappikilpailujen voittajia, kuten Geraint Thomas, Egan Bernal ja Nairo Quintana, ja muun muassa tuleva tämän vuoden Tour de Francen kakkonen Primoz Roglic.

”Siinä pitää keskittyä vain omaan suoritukseen, ja siinä vaiheessa ei ole enää väliä ketä vastaan ajaa kilpaa”, Hänninen sanoo.

Kärkiajajien porukka sai irtioton kiinni, ja Hänninen sijoittui etapissa sijalle 16. Mutta vastaavanlaisia hetkiä, ja jopa onnistuneempia sellaisia, saatetaan hyvin nähdä tulevassa Italian ympäriajossa.

"Onhan se hieno kokemus päästä ajamaan kolmeviikkoista kilpailua, kun ei ole vielä tietoa mitä se tulee olemaan."

Ranskalaista Ag2r-La Mondialea edustavan Hännisen piti alun perin ajaa suurista etappikisoista vasta kauden päättävä Vuelta a España, mutta Covid-19 mullisti pyöräilykalenterin ja Hännisen kalenteriin piirrettiin keväältä syksyyn siirretty Giro.

”Onhan se tietysti hieno kokemus päästä ajamaan kolmeviikkoista kilpailua, kun ei ole vielä tietoa mitä se tulee olemaan. Mielenkiintoista nähdä!”, Hänninen sanoo.

Kolme viikkoa, 21 etappia kahden lepopäivän kera ja yhteensä 3500 kilometriä. Mitään vastaavanlaista kilpailua ei ensimmäistä kokonaista ammattilaiskauttaan ajava Hänninen ole ennen kokenut, eikä kovinkaan tarkkoja neuvojakaan ole hankittavissa.

”Se tulee periaatteessa itsestään. Minulla on luotto siihen, että esimerkiksi valmentaja tietää tasan tarkkaan miten treenata, ja että kilpailussa joukkueenjohtajat osaavat kertoa roolin siten, ettei kolmiviikkoisesta tule liian raskasta – tai etten pääsisi sitä maaliin”, Hänninen sanoo.

”Siinä on niin paljon muuttujia. Itse antaa toki kaikkensa urheilusuorituksessa, mutta asioista ei pysty hirveästi ottamaan selvää joltain muulta. Se on niin henkilökohtainen juttu.”

Taustana on se, että pyöräilijät ovat keskenään niin erilaisia. Eri pyöräilijöiden kropat reagoivat niin erilaisin tavoin etappikilpailun rasitukseen, ettei olennaisia yleispäteviä oppeja juurikaan ole.

Milloin iskeä irtiotto?

Jaakko Hänninen on ensimmäinen suuren etappiajon ajanut suomalainen sitten vuoden 2015 ja Jussi Veikkasen. Suomalaisen osallistuminen Giron kaltaiseen kilpailuun tulee taas haastamaan sitä osaa urheilua seuraavasta Suomea, joka ei ole perillä kilpapyöräilyn eri nyansseista.

Etappikilpailut ovat vaikeita pintatason seurattavia. Kokonaiskilpailun sijoitus ei todennäköisesti tule kertomaan paljoa Hännisen Girosta, sillä rooli ei ole rakentumassa kokonaiskilpailun kautta. Hänninen saattaisi teoriassa ajaa omasta lähtökohdastaan täydellistä kilpailua, mutta olla silti tulosluettelossa kaukana kärjestä.

On myös paljon etappeja, joissa Hänninen ei välttämättä tule vilahtamaan kuin ohimennen televisiossa. Jos sitäkään. Massakirit ovat esimerkiksi aivan toistenlaisten pyöräilijöiden hommaa.

Muuttujia on valtavasti. Itse vaihtelevien etappien lisäksi. Erilaisia joukkueita erilaisin tavoittein. Eri rooleja ja tehtäviä joukkueiden sisällä. Erilaisia konteksteja kilpailun edetessä.

Kevytrakenteinen Hänninen on vahvuuksiltaan hyvä mäkiajaja. Siinä tehopainosuhde on tärkeä, eli se, miten paljon pystyy omaan painoon nähden tuottamaan tehoja.

Ag2r-La Mondiale ei ole vielä puhunut julkisesti Giro-tavoitteistaan, mutta todennäköisimmin se hakee ensisijaisesti yksittäisten etappien voittoja. Ja ennen kaikkea etapeilla, joilla ei ajeta pelkkää tasamaata.

Hännistä ajatellen on kilpailussa tiettyjä etappeja, jotka hän on huomioinut jo ennakkoon potentiaalisina omina etappeinaan.

”En muista etappeja ulkoa, mutta käytännössä sellaiset etapit, joissa on mahdollista, että irtiotto menisi maaliin asti. Ne on, mitkä minua henkilökohtaisesti kiinnostaa, eli se tarkoittaa sitä, että etapilla ei välttämättä käydä kilpailua kokonaiskilpailuiden sijoista tai ne käydään irtioton takana”, Hänninen avaa.

Irtiotossa ei siis olisi mukana sellaisia kuskeja, joita pidettäisiin uhkana kokonaistilanteen kannalta. Yksittäinen kriteeri liittyy myös kirispesialistien joukkueisiin. Hänninen hakee sellaisia etappeja, jotka eivät ole potentiaalisesti päättymässä massakiriin, mitä tarkoittaisi, että kirijoukkueilla ei olisi intressiä ajaa irtiottoja kiinni.

”Siellä on profiililtaan jokunen potentiaalinen etappi.”

”Kisassa päivä kerrallaan”

Pyöräilyn eri nyanssien määrästä kertoo se, että ei voida ennakkoon edes määrittää kuinka monta potentiaalista Hänniselle erityisen hyvin sopivaa etappia kisassa on. Konteksti määrittää kaiken.

”Sitä on hankala etukäteen sanoa. Miten ne tullaan ajamaan ja mikä on esimerkiksi tilanne kokonaiskilpailussa. Ja voi mennä niin, että minään päivänä ei irtiotto mene maaliin, mutta se on yritettävä.”

Valtavaa suunnittelutyötäkään ei voida tehdä useamman päivän päähän.

”Jonkun verran olen katsonut eri päivien profiileja, mutta sinne kolmannelle viikolle on matkaa. Kun kilpailu alkaa, eletään päivä kerrallaan, eikä katsota viikon päähän.”

Potentiaalisesti sopivaa etappia alustaa lyhyt valmisteluvaihe.

Jaakko Hänninen

Giro d’Italia on 23-vuotiaalle Jaakko Hänniselle uran ensimmäinen suuri etappikisa.

”Tietyllä tavalla joo. Täytyy muistaa, että vaikka se ei aina telkkarista siltä näytä, niin sellaisina päivinä kun on mahdollisuus, että irtiotto menee maaliin, niin on jo kilpailu siitä, että kuka pääsee irtiottoon”, Hänninen kertoo.

”Joskus saattaa mennä puolitoista tuntia ennen kuin irtiotto muodostuu, kun on paljon eri kuskeja, jotka ovat halukkaita siihen menemään. Joskus se menee ihan sormen napsusta. Siinä on niin paljon muuttujia, että ei voi jonain aamuna sanoa, että olen tänään irtiotossa. Se ei välttämättä tapahdu.”

Irtioton rakentaminen alkaa varsinaisesti jo ennen etapin starttia.

”Se on selkeää, että täytyy kokeilla lähtöviivalla sijoittua mahdollisimman ylös. Mutta se porukka elää siinä koko ajan hetkessä. Siinä on miljoona eri muuttujaa, joten minään päivänä ei voi olla sataprosenttisen varma, että sinne pääsee.”

”Siinä on niin paljon sekä taktisia että fyysisiä muuttujia, että miten irtiotto muodostuu. Aina se kokoonpano ei ole oikea. Että se lainausmerkeissä päästettäisiin menemään. Toisinaan, kuten Tour de Francen joistain päivistä pystyi näkemään, se lähti ihan fyysisillä ominaisuuksilla, että kuskit niin sanotusti lähtivät siitä (pääjoukosta).”

Juuri se elokuinen Tour de l’Ainin kakkosetappi oli esimerkki onnistuneesta irtioton syntymisestä.

”Etappi starttasi, ja käytiin taas taistelu irtiotosta. Minulla oli tuuria mukana ja fysiikka riitti, jotta pääsin siihen irtiottoon. Tietysti alussa ajetaan todella kovaa, jotta saadaan se ero aikaiseksi. Sitten pääjoukko hiljentää hetken, ennen kuin se irtiotto otetaan kontrolliin”, Jaakko Hänninen kertoo.

”Oliko meitä 5-6 kuskia siinä, se on helppo pitää kontrollissa, ettei se pääse liian kauas. Ajoimme hyvässä sovussa, ja lopussa pääjoukkue ajoi loppuetapin nousut sen verran kovempaa, että ottivat irtioton kiinni.”

Arvokasta oppia

Giro-tavoitteet ovat Hännisen osalta yksittäisten etappien lisäksi erilaisissa tehtävissä, mitä joukkue hänelle kisan aikana asettaa. Ammattilaispyöräily on joukkueurheilua. Sen päälle Hänninen on keräämässä arvokkaita oppeja suurten etappikisojen maailmasta.

”Kaikkensahan siihen antaa, mutta kun ei ole vielä ammattilaisena ollut kuin tämän reilun vuoden, se menee myös siihen, että saa kokemusta lisää.”

Kokemusta tarvitaan monella tapaa. Jopa teihin liittyen. Hänninen on ajanut ennenkin Italiassa, muun muassa tänä syksynä Lombardian ympäriajon ja kahdeksan päivän Tirreno-Adriaticon, mutta ajettuaan amatööriurallaan ranskalaisjoukkueissa, tuntee hän Ranskan tiet Italiaa paremmin.

”Siellä on se tiestö tosiaankin erilainen. Ja tien pinta huonommassa kunnossa kuin Ranskassa. Kuitenkin Tirreno-Adriatico, jonka ajoin, antoi hyvän kuvan siitä, mitä se Giro tulee olemaan.”

Hänninen astuu nyt joka tapauksessa siihen suurten etappikilpailujen maailmaan, joka kuuluu tulevaisuudessa isosti hänen ammattilaispyöräilyarkeensa.

”Tykkään sekä yhden päivän kisoista että etappiajoista. Molemmissa on omat puolensa. Tulevaisuuteni on todennäköisesti se, että fokukseni on etappikisojen kokonaiskilpailussa ja mäkisissä yhden päivän kilpailuissa”, Jaakko Hänninen sanoo.