Kuinka kauan F1-sirkuksen äijäosasto jaksaa painaa? – ”Alonso ainakin muutaman vuoden”

Fernarndo Alonso on pääsemässä vanhaan vireeseen formula ykkösissä.

Formula 1

Kuinka kauan F1-sirkuksen äijäosasto jaksaa painaa? – ”Alonso ainakin muutaman vuoden”

Erkki Mustakari tekee kunniaa formula ykkösten äijäosastolle ja sanoo, että myös tallipomot luottavat kokemukseen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 23.7.2022 | KUVAT All Over Press

Kimi Räikkönen ripusti F1-kypäränsä hattuhyllylle viime kauden päätteeksi – 42-vuotiaana. Ajohalua ja -kykyä riitti siihen asti. Tälläkin kaudella muutama hieman kokeneempi nestori painelee yhä kaasua F1-koitoksissa.

F1-asiantuntija Erkki Mustakarin mukaan ikä ei ole este F1-menestyksessä.

”Tällä kaudella kolme kuljettajaa on tikun nokassa iän puolesta. Mutta monet tallipäälliköt luottavat kokeneisiin kuljettajiin mieluummin, kuin että pakasta otettaisiin uusi nuori kuljettaja rattiin”, Mustakari miettii.

Who will win the French GP? Play now at Expekt!

Sebastian Vettelin ura Aston Martinilla ei ole sujunut onnellisesti. Hänen ajomotivaatiotaankin on jo kyseenalaistettu.

”35-vuotias ja neljä mestaruutta poiminut Sebastian Vettel ei taida lähteä kulumallakaan tästä sarjasta. Häntä ollaan jo tarjoamassa muualle, kun Aston Martin ei ole ollut hänelle mikään unelmapesti. Yksi vaihtoehto voi olla vaikka McLaren, joka on kyllästynyt Daniel Ricciardon esityksiin. Hän ei millään saa tuntumaa autoonsa. McLaren tuskin lähtee kuitenkaan pelaamaan arpapeliä nuoren kuskin kanssa seuraavaksi, vaikka Lando Norris on huippukuski. Jos perhe-elämä ei vie Vetteliä toiseen suuntaan, paikka McLarenilla voisi kiinnostaa.”

37-vuotiaalle Lewis Hamiltonille tulee sunnuntaina 300 GP:tä täyteen.

”Tällä kaudella on puhuttu myös paljon Hamiltonin uran jatkosta. Hän on kuitenkin sarjassa kuski vailla vertaa ja vaikka viime kauden viimeisen kisan floppi vei innon ajaa, väläyttelee hän nytkin Mersun kompuroivalla autolla ja erittäin nälkäisen nuoren kuskin tallikaverina.”

”Hamilton on yhä huipputaitava rattimies. Hänellä on vahva racecraft. Hän ajattelee kilpailua kokonaisuutena.”

Nelikymppinen Fernando Alonso teki jo mahdottoman ja tuli ryminällä vuoden tauon jälkeen takaisin F1-kuskin penkille.

”Alonso on se F1-ratojen todellinen nestori tällä hetkellä. Nelikymppinen äijä, jolla tulee tällä kaudella mittariin 350 GP-starttia. Voittoja on kerätty yli 30 ja mestaruutta on juhlittu uralla kahdesti. Tällä kaudella hän on kerännyt huomiota otsikoissa monista syistä, mutta Alonso yrittää yllätystä jokaisessa kisassa, jota ajaa. Ehkä hän vielä onnistuukin.”

”Alonsolla näyttämisen halua riittää yhä. Hän joutui ajamaan McLarenilla Hondan heikolla moottorilla ja se varmasti jätti jälkeensä nälkää. Veikkaan, että Alpine pitää Alonsosta kiinni vielä jonkun aikaa.”

Mustakarin mielestä riittävän hyvän kuskin tarvitse lopettaa F1-uraansa, kun 40 häämöttää mittarissa. Kokemus on arvokasta pääomaa.

”Kilpa-autolla ajaminen sopii yhtä hyvin parikymppiselle kuin nelikymppiselle, jos jälkimmäinen on pitänyt itsensä hyvässä kunnossa. Uskoisin, että ero tulee joskus 45 ikävuoden jälkeen, eikä vähiten siksi, että ikänäkö iskee. Rallimiesten mukaan silloin ei ajaminen enää suju samalla lailla. Tämä pätee varmasti F1:iinkin.”