Jack Grealish mahdollistaa Manchester Cityn vievän peliään äärimmäisyyksien suuntaan

Jack Grealish teki debyyttinsä vaihtomiehenä, kun Manchester City hävisi lauantaina perinteisessä Community Shield -ottelussa Leicesterille 0-1.

JalkapalloValioliiga

Jack Grealish mahdollistaa Manchester Cityn vievän peliään äärimmäisyyksien suuntaan

Jack Grealish tuo Manchester Cityn pelaamiseen vielä uusia ulottavuuksia, mutta Pep Guardiolan pelitapaan tottuminen vie oman aikansa.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 7.8.2021 | KUVAT Jack Grealish tuo Manc

Jack Grealish siirtyi odotetusti jättisummalla Aston Villasta Manchester City, joka laittoi sittenkin haisemaan Valioliigan siirtomarkkinoilla..

25-vuotiaan Grealishin siirto on merkittävä asia. Grealish on Aston Villa-kasvatti, joka on näihin päiviin asti pysynyt uskollisena seuralleen. Työskentely Pep Guardiolan alaisuudessa oli hänen mukaansa se asia, joka houkutteli hänet lähtemään Villa Parkilta. Grealish siirtyy 100 miljoonalla punnalla, joten Villa kuittaa ihan kivat kipurahat tähdestään.

Vaikka luulisi, että Cityllä on riittävästi rakentelutaitoa ja luovuutta ryhmässään, Grealish on kuitenkin lopulta hyvin looginen kaappaus.

Katso tästä Expektin sijoituskertoimet uudelle Valioliiga-kaudelle!

Hän on ensinnäkin englantilainen, mikä on tietyllä tavalla plussaa. City on itseasiassa kunnostautunut parhaiden englantilaispelaajien kaappaamisessa. John Stones, Raheem Sterling ja Kyle Walker saavat nyt rinnalleen maajoukkueesta tutun Grealishin.

Toiseksi Jack Grealish on monipuolinen ja pelitaitava hyökkäävä keskikenttäpelaaja ja tällaisen tyypin pelaajat ovat Pep Guardiolan suosikkeja. Pep Guardiola etsii tietoisesti riveihinsä keskikenttäpelaajien tyylisiä pelaajia, sillä hyvien keskialueen pelaajien peruspelitaidot ovat keskimäärin korkealla tasolla.

Rikotuin pelaaja

Grealishilla on laajan peruspelaamisen työkalupakin lisäksi joitakin erityisyyksiä pelaamisessaan. Yksi sellainen on hänen alttiutensa joutua rikkeiden kohteeksi – minkä voi siis nähdä suurena vahvuutena, kun ymmärtää, mistä se johtuu.

Grealishia rikottiin viime kaudella peräti 4,2 kertaa ottelua kohden. Hän oli ylivoimaisesti rikotuin pelaaja Englannin Valioliigassa.

Tämä ilmiö johtuu kahdesta asiasta. Grealish haluaa palloja ahtaisiin väleihin ja osaa lähteä niissä haastamaan vastustajia. Grealish on briljantti pelaaja pitämään palloa lähellä jalkojaan ja houkuttelemaan vastustajaa tekemään taklauksia tai liikkeitä, jotka pelaavat puolustajia ulos.

Kun vastustaja tekee aloitteen, Grealish käyttää syntyneen tilan ja ohittaa vastustajan. Grealish ohitti vastustajan viime kaudella 2,5 kertaa ottelua kohden, eli hän oli neljänneksi paras ohittaja.

Huomionarvoista on, että Grealish on nopea pelaaja. Hänen huippunopeutensa on noin 35 kilometriä tunnissa. Hän pystyy pitämään kuitenkin pallon loistavasti mukanaan ja tekemään hyviä ratkaisuita kuljetustensa aikana. Grealish ei ole mikään palloton taskuraketti, vaan pallollinen kuljettaja ja luoja.

Erinomainen syöttäjä

Toinen huomionarvoinen ominaisuus Grealishilla on hänen syöttötaitonsa. Grealish osaa keskittää erilaisin tekniikoin lyhyellä latauksellakin. Hän osaa pelata läpisyöttöjä ja kombinaatioita. Ei oikeastaan ole minkäänlaista syöttötekniikkaa kentän viimeisellä neljänneksellä, jota Grealish ei hallitsisi. Hän osaa löytää teknisiä ratkaisumalleja millaisiin tilanteisiin vain.

Siksi hän antoi viime kaudella peräti 3,1 avainsyöttöä ottelua kohden. Hän oli siis toiseksi eniten avainsyöttöjä antanut pelaaja Valioliigassa. Eniten avainsyöttöjä antoi Manchester Cityn Kevin De Bruyne.

Cityllä on nyt siis riveissään kaksi sarjan parhaiten puolustuslinjoja rikkovaa pelaajaa.

Kuinka Guardiola sitten roolittaa Grealishin?

Tähän on toistaiseksi vaikeaa löytää vastausta, sillä Guardiolan aivoituksia on vaikea ennakoida. Mutta jotain voidaan lukea siitä, mitä tähän mennessä on kovan kategorian hankintojen kanssa käynyt. Oletettavaa on, että Grealishilla kestää hetki päästä Guardiolan ja Cityn pelin periaatteisiin kiinni.

Syöttörytmin on nopeuduttava ja hänen on muututtava yllätyksellisestä kuljettelijasta ”rondopelaajaksi”. Tämä muutos tulee vaatimaan muutamat harjoitukset ja muutaman ottelun. Jotkut pelaajat eivät pysty muutokseen koskaan, mutta Grealishin luulisi pystyvän muuttamaan käytöstään, sillä taitoa ja valmiuksia on vaikka muille jakaa.

Pelijärjestelmällisesti Guardiola saattaa yrittää etsiä uusia mausteita, mutta jos ajatellaan Citya viime kauden muodossa, on Grealish aika luonnollinen pelaaja vasempaan leveyteen. Riyad Mahrez ja Raheem Sterling antavat tietysti ihan kohtalaisia vaihtoehtoja, mutta on jollain tavalla helppo nähdä Grealish Cityn vasemmalla laidalla pitämässä palloa ja hakemassa kombinaatioita muiden hyökkäyspään pelaajien kanssa.

Grealishin saapuminen on Citylle ja Guardiolalle mahdollisuus viedä pallonhallintaan perustuvaa pelimallia vieläkin äärimmäisempään suuntaan. Mutta, se on myös mahdollisuus Grealishille kasvaa yhtä merkittäväksi pelaajaksi kuin Kevin De Bruyne on ollut.