Palloliitto kärvistelee samassa kiirastulessa kuin Jääkiekkoliitto aikoinaan Raimo Summasen kanssa

Anna Signeul on luotsannut Helmareita vuodesta 2017 lähtien.

EURO 2022

Palloliitto kärvistelee samassa kiirastulessa kuin Jääkiekkoliitto aikoinaan Raimo Summasen kanssa

Anna Signeul on noussut Helmareiden suurimmaksi puheenaiheeksi EM-kisojen aattona. Kohussa on tuttuja kaikuja Raimo Summasen ajoilta Leijonissa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 8.7.2022 | KUVAT All Over Press

Suomen Palloliitolla on käsissään kiusallinen ongelma samaan aikaan, kun Helmarit aloittaa EM-kisaurakkansa Espanjaa vastaan perjantaina Milton Keynesissa.

Palloliiton johto tietää, ettei se voi sivuuttaa Helmareiden valmennusryhmään aiemmin kuuluneen Maiju Ruotsalaisen Ylen EM-kisojen ennakkolähetyksessä esittämiä väitteitä päävalmentaja Anna Signeulin ja Palloliiton suhtautumisesta hänen raskauteensa. Oikeus vanhemmuuteen ja lapsen hankkimiseen on suomalaisessa yhteiskunnassa ja työelämässä niin koskematon oikeus, että pienimmätkin loukkaukset sitä kohtaan ovat aina vakavia asioita.

Sen tietää myös Palloliiton johto, mutta se joutuu luovimaan tällä hetkellä kahden tulen välissä. Tapaus Ruotsalaiseen on pakko puuttua, mutta onko siihen pakko puuttua nyt vai voidaanko asiaan puuttua vasta EM-kisojen jälkeen?

***

Signeulin ympärillä oleva kohu tuo väistämättä mieleen jääkiekon vuoden 2004 Maailmancupin ja sen yhteydessä Leijonien päävalmentajan Raimo Summasen ympärille nousseen kohun.

Summanen oli ripittänyt Jääkiekkoliiton silloista toimitusjohtajaa Heikki Hietasta ja maajoukkueen johtoon kuuluneita Jari Kurria ja Timo Jutilaa niin rajulla tavalla, että Jääkiekkoliiton johto päätti ennen Maailmancupia erottaa Summasen – mutta potkut annettaisiin vasta turnauksen jälkeen.

Osallistu LeoVegasin ilmaiseen kilpailuun – palkintoina neljä 1000 euron palkintoa sekä 2000 euron pääpalkinto!

Tilanne eskaloitui Janne Niinimaan lähdettyä kesken turnauksen joukkueesta niin pahaksi, että Jääkiekkoliitto valmistautui erottamaan Summasen kuitenkin jo turnauksen aikana. Se hälytti jo lakimiehet valmistelemaan eropapereita, mutta Leijonien kapteeniston ilmoitettua kantanaan, että turnaus pelattaisiin ensin loppuun ja jälkipyykki pestäisiin vasta turnaukseen jälkeen, Jääkiekkoliitto päätti pelata Maailmancupin loppuun Summasen johdolla.

Jälkipyykki pestiin turnauksen jälkeen ja niissä talkoissa Summanen sai potkut, vaikka oli luotsannut Leijonat sensaatiomaisesti Maailmancupin loppuotteluun.

***

Palloliitto on nyt samanlaisessa tilanteessa. Se on selkeästi päättänyt, että tapaukseen ei puututa kisojen aikana. Sen päätöksen voi ymmärtää, sillä asia ei karkaa mihinkään muutamassa viikossa.

Palloliitto ei voi kuitenkaan paeta omaa vastuutaan. Signeulin raskas, vaativa ja ehdoton johtamistyyli ja sen aiheuttama kipuilu on tiedetty jo pitkään. Myös Signeulin pettymys ja suhtautuminen Maiju Ruotsalaisen ilmoitukseen raskaudestaan on ollut Palloliiton operatiivisen johdon tiedossa.

Tässä tullaan juuri siihen, minkä myös Ruotsalainen nosti esille – millä arvoilla Palloliitto toimii.

Palloliiton johto on korostanut, että se kunnioittaa oikeutta vanhemmuuteen. Varmasti se niin tekeekin, mutta kysymys on kunnioittamisen ehdottomuudesta, toleranssista. Ruotsalainen on selkeästi kokenut, että Palloliitto on tinkinyt tuosta ehdottomuudesta niin paljon, ettei hän voinut sitä hyväksyä vaan mieluumminkin erosi tehtävästään.

Se, mitä on tapahtunut, on yksi asia. Toinen asia on se, mitä Palloliitto tekee asiassa kisojen jälkeen.

Palloliiton johto seurasi kohtalaiselta lähietäisyydeltä sitä, kuinka surullisella tavalla Olympiakomitea kompuroi Mika Lehtimäen tapauksen yhteydessä. Olisi käsittämätöntä, jos Palloliitto sortuisi Olympiakomitean tapauksen jälkeen samanlaiseen farssiin.

Palloliitto ei voi sivuuttaa asiaa sillä, että joukkueessa on hyvä henki. Asiaan on puututtava päättäväisesti ja perusteellisesti. Se ei tarkoita, että Signeul pitäisi automaattisesti erottaa, mutta asia pitäisi selvittää juuria myöten ja tehdä sitten tarvittavat johtopäätökset ja linjaukset.

***

Signeulin tapaus on myös mielenkiintoinen kysymys siltä kannalta, mitä meidän pitäisi ajatella Anna Signeulista valmentajana.

Hänestä – kuten monesta muustakin huippu-urheilussa toimivasta valmentajasta – voidaan helposti piirtää hirviömäinen kuva kylmästä ihmisestä, joka kumartaa ennemmin jalkapallo-ottelun tulosta kuin esimerkiksi äidiksi ryhtymistä.

Kysymys on tässäkin kohtaa kuitenkin arvovalinnoista ja niiden painatuksista.

7.50 for Linda Sällström to score against Spain? Check all the odds for the game at LeoVegas!

Maailma olisi ihana paikka elää, jos kaiken voisi aina maalata kauniilla ja kimaltelevilla väreillä, mutta huippu-urheilussa joudutaan usein tekemään raakoja ja kylmiä valintoja ja värit voivat joissakin tapauksissa olla normaalin elämän silmin katsottuina jopa mustia.

Signeul on tässä suhteessa selvästi erilaisen kulttuurin valmentaja, mihin Suomessa on totuttu. Sitä kulttuuria voidaan pitää vanhoillisena ja aikansa eläneenä, mutta Signeul toimii ja valmentaa niiden periaatteiden ja oppien mukaan, joihin hän uskoo ja joita hän pitää oikeana.

Signeul pyysi torstaisessa Helmareiden tiedotustilaisuudessa ohjaamaan nyt syntyneeseen kohuun liittyvät kysymykset Palloliiton johdolle.

Signeulin linjaus oli siinä mielessä täysin oikea, että suurin vastuu tässä asiassa on juuri Palloliitolla. Signeul vastaa toki omista tekemistään siinä missä hän vastaa päävalmentajana myös Helmareiden tuloksistakin, mutta siitä, millainen valmentaja valmentaa Helmareita, vastaa ja päättää ainoastaan Palloliitto.

Palloliitto sai Signeulin palkatessaan tietynlaisen valmentajan, joka oli näyttänyt jo arvonsa ja metodinsa pitkällä valmentajaurallaan. Siksi Palloliitto oli Signeulin palkatessaan joko sokea tai ainakin puolisokea – tai sitten se hyväksyi ne toimintatavat ja arvot, joita Signeul valmentajana edustaa.

Darwin Nunez