Jalkapallojumalat sanoivat Manchester Citylle, että voittakaa sitten se triplanne

Manchester Cityn pelaajat juhlivat Rodrin maalia yhtä taiteellisesti kuin miten varsinainen maalikin syntyi.

JalkapalloMestarien liiga

Manchester City onnistui hurjassa unelmassaan kaatamalla Interin Mestarien liigan finaalissa Istanbulin illassa 1-0.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 11.6.2023

Voiton myötä Manchester Citysta tuli toinen englantilaisjoukkue, joka on onnistunut voittamaan samalla kaudella Mestarien liigan, Valioliigan ja FA Cupin. Aiemmin vastaavaan oli yltänyt vain Manchester United kaudella 1998-99.

Mestarien liigan voitto oli erityisen makea Cityn managerille Pep Guardiolalle. Espanjalaisluotsi on johtanut Cityn seitsemän kauden aikana viidesti Valioliigan mestariksi, mutta Mestarien liigan Guardiola oli ennen lauantaita voittanut 12 vuotta sitten Barcelonan kanssa.

Manchester Cityn voitto Interistä ei irronnut helposti. Itse asiassa Citya voi pitää jopa onnekkaana, sillä Inter hallitsi heti alusta pitäen pelitapahtumia. Se voitti laukaukset 14-7 ja huippupaikat 4-2. Myös Interin maaliodote oli selvästi Citya parempia. Inter olisi maalipaikkojensa perusteella pitänyt tehdä 1,81 maalia, kun Cityn maaliodote oli vain 0,94 maalia.

Inter onnistui omassa puolustuspelisuunnitelmassaan erinomaisesti. Se ei päästänyt Citya pelaamaan muotonsa sisään, minkä seurauksena Cityn maalipaikat olivat kortilla. Esimerkiksi avausjaksolla City laukoi Interin maalia kohden vain neljästi, mitä vähemmän se laukoi yhden jakson aikana Valioliigassa koko kauden aikana vain kahdessa ottelussa.

Inter sai pidettyä myös Erling Braut Hålandin pimennossa. Kohuttu norjalainen pääsi vain kerran kunnon maalipaikkaan, mutta laukoi kohti Andre Onanaa.

Myös Citylla oli epäonnea, kun joukkueen pelin aivot, Kevin de Bruyne, loukkaantui ensimmäisellä jaksolla. Belgialainen yritti jatkaa pelaamistaan, mutta joutui nilkuttamaan vaihtoon 38 minuutin pelin jälkeen. De Bruyne loukkaantui myös kevään 2021 Mestarien liigassa Chelseaa vastaan kesken ottelun.

Rodi iski ratkaisun

Ottelun ratkaisu syntyi 68 minuutin pelin jälkeen. Cityn hyökkäsi oikean laidan kautta ja loisto-ottelun pelannut Bernardo Silva keskitti takaviistoon Rodrille, joka upotti tarkan ja kovan laukauksen rangaistusalueen rajamailta ohi Onanan.

Inter ajoi raivoisasti Citya takaa ja se pystyi luomaan useita vaarallisia hyökkäyksiä Cityn maalille. Lähimpänä maalintekoa Inter oli 88 minuutin kohdalla, kun vaihdosta tulleen Romelu Lukakun puskus maalin edestä osui maaliviivalla seisseen Cityn maalivahdin Edersonin jalkaan.

Ederson oli Cityn parhaita pelaajia torjumalla useita vaikeita palloja tai tekemällä hyvillä ulostuloillaan tyhjiksi Interin maaliaikeet. Hän torjui myös ottelun viimeisillä sekunneilla vaarallisen ohjauksen kulman jälkitilanteesta.

Interin kolmas huippupaikka avautui 70 minuutin pelin jälkeen. Ensin Frederico Dimarco puski maalin edestä ylähirteen. Hän pääsi yrittämään maalintekoa uudelleen, kun pallo kimposi takaisin hänelle. Dimarco puski pallon alaspäin, mutta se osui maalin edessä seisseen Lukakun jalkoihin.

Mestarien liigan voitto oli Cityn historian toinen eurocupien voitto. Kaudella 1969-70 City voitti Euroopan cup-voittajien cupin. Lisäksi joukkue pelasi keväällä 2021 Mestarien liigan finaalissa, jonka se kuitenkin hävisi Chelsealle 0-1.

Pep Guardiolalle Mestarien liigan voitto oli hänen valmentajauransa kolmas. Hän voitti Mestarien liigan Barcelonassa kausilla 2008-09 ja 2010-11. Sen jälkeen Mestarien liiga kiersi kuitenkin Guardiolaa 12 pitkää vuotta. Hän ei onnistunut voittamaan Mestarien liigaa Bayern Münchenissä eikä ennen lauantaita myöskään Manchester Cityssa.