Real Madrid on juhlansa ansainnut, mutta finaalin päälle jäi iso filosofinen sääntökysymys

Real Madrid palaa Lontoosta takaisin Madridiin mukaan tuttu pokaali.

JalkapalloMestarien liiga

Real Madrid voitti Mestarien liigan finaalissa Borussia Dortmundin 2-0. Jukka Rönkä ei kyseenalaista Realin voittoa, mutta yhden ison tuomaripäätöksen hän kyseenalaistaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 2.6.2024 | KUVAT All Over Press

Real Madrid voitti Mestarien liigan 15. kerran kaadettuaan finaalissa Borussia Dortmundin 2-0. Jukka, millainen vuoden 2024 Mestarien liigan finaali oli?

Mestarien liigan finaalit ovat aina upeita näytelmiä, mutta eihän tämä finaali ollut pelillisesti mikään ikimuistoinen juhlatilaisuus.

Varsinkin Real Madrid oli ottelussa todella vaisu, kunnes Dani Carvajal puski  1-0-johtomaalin toisen puoliajan lopulla. Sen jälkeen nähtiin hetken aikaa tuttua Real Madridia, mutta yksi hyvä kymmenen minuutin jakso ei muuta isoa kuvaa Real Madridin vaisuudesta.

Borussia Dortmundille on annettava tunnustus. Se tuli Lontooseen erittäin ennakkoluulottomalla asenteella ja pakotti Real Madridin varsinkin ensimmäisellä jaksolla köysiin.

Myös sen puolustuspelaaminen oli tarkkaa. Ottelun loppu oli siinä mielessä harmillinen Dortmundin kannalta, että Carvajalin maalia edelsi epäonnistunut purku ennen kulmapotkua ja 2-0-osuma syntyi Ian Maatsenin karmeasta syöttövirheestä.

Otteluun jälkeen on siunailtu Real Madridin taianomaisuutta ja sitä, kuinka se aina nousee voittoon kuin joku maaginen ylijumala. Kaikki kunnia toki Real Madridille, sillä sen tilastot Mestarien liigassa ovat paitsi täysin ylivoimaiset myös mykistävät.

Wembleyn finaali ratkesi kuitenkin paljon maallisimpiin asioihin kuin ylimaalliseen lyyriseen runouteen. Ratkaisevin ero tuli sitä kautta, että Dortmundilta loppui yksinkertaisesti laatu kesken. Niclas Füllkrugin ja Karim Adeyemin kaltaiset pelaajat ovat erinomaisia jalkapalloilijoita, mutta ei heillä olisi mitään jakoa Real Madridin avaukseen.

Itse asiassa on hyvä kysymys, kuinka moni finaalissa pelanneista Dortmundin pelaajista mahtuisi Real Madridin avaukseen. Mahtuisiko kukaan?

Vaikka jalkapallossa ihmeet ovat mahdollisia, jossain nuo erot myös näkyvät. Lauantaina ne näkyivät siinä, ettei Dortmund pystynyt ratkaisemaan ottelua niillä hetkillä, kun heille tarjottiin ottelun voittoavaimia.

Toki myös Dortmundin valmennusjohto joutuu miettimään, tuliko kaikki mahdollinen tehtyä. Jalkapallossa voi aina syntyä kulmista ja erikoistilanteista sellaisista maaleja, jonka Carvajal puski sisälle – mutta mistä se kertoo, että hetkeä myöhemmin nähtiin täysin samanlainen kopio tilanteesta?

En tarkoita, että ensimmäisen maalin jälkeen asiaan olisi pitänyt reagoida. Se olisi pitänyt tehdä jo ennen peliä.

Yksi ottelun suuria ratkaisuja oli se, kun Vini Junior selvisi ensimmäisellä jaksolla selkeästä filmaamisesta ilman toista varoitusta ja ulosajoa. Olisiko hänet kuulunut ajaa ulos?

Kysymys on erittäin hankala. Kukaan ei toivoisi tällaisessa ottelussa, että ketään ajettaisi filmaamisen takia ulos. Toisaalta sääntöjen venyttämisessä liikutaan aina herkällä ja kyseenalaisella vyöhykkeellä olivatpa perusteet urheilueettisesti miten hyviä takia.

Mestarien liigan puolivälierissä otsikoihin nousi tapaus, jossa erotuomari oli viheltänyt pelin jo käyntiin, mutta Arsenalin toppari Gabriel Magalhaes otti maalipotkua antaessaan pallon vihellyksen jälkeen käteensä, asetti sen takaisin nurmelle ja syötti pallon maalivahti David Rayalle.

Bayern Münchenin pelaajat vaativat rangaistuspotkua, mutta ottelun erotuomari oli sanonut heille pelin jälkeen, ettei hän vihellä tällaisessa ottelussa lastenpelien virheestä rangaistuspotkua.

Minusta Vini Juniorin tapaus oli täysin samanlainen. Ymmärrän tuomarin ratkaisun – kuten ymmärsin sen myös Arsenalin tapauksessa –, mutta olen silti sitä mieltä, että molemmissa tapauksissa toimittiin vääriin.

Ratkaisiko tuo päätös sen, kumpi kruunattiin Lontoon illassa Mestarien liigan voittajaksi?

En lähde siihen keskusteluun.

Lähdetkö siihen keskusteluun, olisiko tilanne pitänyt tarkistaa VAR:ilta?

Se on todella hyvä kysymys. Nythän VAR:ia käytetään vain maalia edeltävien tilanteiden, rangaistuspotkujen ja suorien punaisten korttien tarkistamiseen. Toista keltaista korttia ei voida tarkistaa kuin siinä tapauksessa, että kyseessä on mahdollisesti suoran punaisen arvoinen rike.

Minusta kysymystä kannattaisi kuitenkin miettiä. Jos nyt VAR:illa hinkataan millimetrien osia, eikö sillä voitaisi katsoa myös toisia keltaista. En vieläkään lähde siihen keskusteluun, mitä Wembleylla olisi tapahtunut, jos Vini Junior olisi ajettu ensimmäisellä jaksolla ulos, mutta olihan se kiistatta ottelun kannalta iso ratkaisu.

Vielä lopuksi lempikysymykseksi: Kuinka suurena Mestarien liigan voittajana tämän kauden Real Madrid jää historiaan?

Real Madrid suuruus Mestarien liigassa syntyy sen sensaatiomaisen historian kautta. Tämän kauden mestaruus on 15 mestaruuden ketjussa yksi tasavertainen ketjun osa, vaikkei se kimallakaan samalla tavalla kuin monen, monen muun kauden mestaruudet.

En lähde antamaan tällä mestaruudelle muita määreitä kuin sen, että ei tarvitse olla paras, kunhan vain tekee finaalissa enemmän maaleja kuin vastustaja.