Janne Mäkelä jatkaa huimaa uraansa – Mikko Kanala siirtymässä uudelle pelipaikalle

Janne Mäkelä voitti runkosarjan lyöjäkuninkuuden lyötyään kesän aikana 95 juoksua. Pudotuspeleissä Mäkelä löi 24 juoksua.

Pesäpallo

Janne Mäkelä jatkaa huimaa uraansa – Mikko Kanala siirtymässä uudelle pelipaikalle

Janne Mäkelä on päättänyt jatkaa komeaa uraansa. Mikko Kanalasta kaavaillaan puolestaan Vimpelin uutta kopparia ensi kaudeksi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 3.10.2021 | KUVAT All Over Press

Superpesiksen lyöjäkuninkuuden voittanut Janne Mäkelä on ElmoTV:n tietojen mukaan tehnyt jatkosopimuksen Vimpelin Vedon kanssa ja jatkaa näin komeaa uraansa.

Mäkelä harkitsi uransa päättämistä tähän kauteen, sillä hän saavuttaa tänä vuonna kaksi merkittävää rajapyykkiä. Kesällä ylittyi 1000 lyödyn juoksun raja ja joulukuussa Mäkelä täyttää 40 vuotta. Vimpelissä pelättiin, että rajapyykit saavutettuaan Mäkelä nostaisi mailansa telakalle.

Nyt Mäkelä on kuitenkin päättänyt jatkaa uraansa.

ElmoTV:n pesäpalloasiantuntija Pekka Arffman on ilahtunut Mäkelän ratkaisusta.

”Mäkelä on perinteisesti ollut parhaimmillaan syksyn ratkaisupeleissä, mutta tällä kaudella hän oli loistovireessä jo runkosarjassa ja voitti kolmannen kerran urallaan lyöjäkuninkuuden. Sama vire jatkui myös pudotuspeleissä, joissa Mäkelä oli Vimpelille korvaamaton pelaaja. Hieno ratkaisu Mäkelän, Vimpelin ja koko pesäpallon kannalta”, Arffman iloitsee.

Mäkelä muodostaa ensi kaudella kivikovan lyöjäjokerikaksikon yhdessä Vimpeliin siirtyvän Jukka-Pekka Vainionpään kanssa.

”Pesäpallossa on siirrytty yhä selvemmin siihen, että joukkueilla on kaksi lyöjäjokeria. Ensi kaudella kaikilla viidellä kärkijoukkueella, Vimpelillä, Sotkamolla, Joensuulla, Tampereella ja Kouvolalla, on kaksi lyöjäjokeria – ja Vimpelillä jokerikaksikko on niistä kovin. Se on iso etu, kun Mäkelän ja Vainionpään tasoisia jokereita voidaan käyttää vapaasti niissä paikoissa, joissa heitä eniten tarvitaan.”

Kanalasta kaavaillaan kopparia

Vimpelin ensi kauden joukkue alkaa olla kasassa. Kaikilla muilla pelaajilla on jo sopimukset ensi kaudesta lukuun ottamatta Teemu Isoketoa ja Veli-Pekka Yli-Hirvelää. Heidänkin jatkamisensa Vimpelissä on edelleen mahdollista.

Yksi mielenkiintoinen muutos Vimpelissä saattaa tapahtua joukkueen sisällä, sillä Mikko Kanalasta kaavaillaan ensi kaudella kopparia.

”Kanala on kokenut pelaaja, joka pystyisi helposti sopeutumaan myös koppariksi. Hänellä on koppariksi myös kaikki tarvittavat ominaisuudet. Hän on hyvä lukemaan peliä, heittokäsi on armoton ja Kanalalla on nopeat jalat. Sen lisäksi hän jo tähänkin asti pelannut syvällä, joten siirtyminen taakse ei olisi niin dramaattinen muutos.”

Arffmanin mukaan Vimpeli on ensi kaudella yksi mitali- ja mestarisuosikeista.

”Pesäpallossa on paljon puhuttu siitä, miten kova pelaaja Vainionpää olisi kovissa peleissä. Ensi vuonnahan se nähdään, mutten epäile yhtään, etteikö hänen päänsä kestäisi myös mitalipelien painetta. Vainionpää korvaa mailassa hyvin Tampereelle siirtyvän Perttu Ruuskan. Sen lisäksi Vimpeliltä löytyy muutenkin lyöntivoimaa. Matias Rinta-aho on yksi sarjan parhaista numerolla lyövistä kotiuttajista ja myös näissä nuorissa huimissa on kasvamassa potentiaalisia kotiuttaja.”

”Lukkarikysymys on toinen merkittävä muutos. Ruuska pelasi varsin kesyn kauden lukkarina ja vaikka hänet korvaava Teemu Kinnunen ei olekaan kovinta lukkarikärkeä, hän täyttää kuitenkin taktisena, kokeneena ja tasavarmana lukkarina oman tonttinsa.”

”Vimpelillä on myös toisen nykyään yleistyvän linjauksen mukaisesti leveä pelaajaryhmä, jossa on helposti 15–17 sellaista pelaajaa, jotka voidaan heittää kentälle melkein milloin tahansa. Tietenkin Vimpelissä joudutaan myös miettimään – niin Vimpeli seurana kuin pelaajat itse – näiden nuorten pelaajien kehittymistä. Onko heidän kehittymisen kannalta parempi olla pienessä roolissa Vimpelissä vai hakea peliaikaa esimerkiksi lainapelaajina muualta?”

”Se on hyvä kysymys, mutta kertoo samalla, kuinka hyvä Vimpelin tilanne on tulevaisuutta ajatellen.”