Japani palaa sellaisella liekillä, että se voi päättää Kroatian MM-kisat

Japani juhli alkulohkon viimeisessä ottelussa voittoa Espanjasta.

Jalkapallon MM2022

Japani palaa sellaisella liekillä, että se voi päättää Kroatian MM-kisat

Voiko Japanin jatkaa yllätyksiään ja pudottaa Kroatian? Missä iskussa kehiin palaava Neymar on? Siinä maanantain suuret kysymykset.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 5.12.2022 | KUVAT All Over Press

Päivän ottelut: Maanantai 5.12.

Japani-Kroatia

Klo 17.00 (TV2)

Japani on yksi kisojen suurista yllättäjistä. Voitot Saksasta ja Espanjasta kertovat joukkueen tasosta. Japanilla on erittäin teknisiä ja fyysisesti sitkeitä pelaajia, jotka Ego Jinpachi on organisoinut pelaamaan vastaiskuihin perustavaa järkijalkapalloa. Yksi Japanin vahvuus on myös se, ettei se hätkähdä, vaikka se jäisikin tappiolle ottelussa.

Kroatia ei ole täysin vakuuttanut MM-areenalla. Se jäi kahdessa alkulohkon ottelussa maaleitta ja joukkueen pelaaminen on edelleen ylikorostuneen riippuvainen Luka Modricista. Modric on Kroatialle Lionel Messiin verrattavissa oleva taikakalu, joka voi yhdellä nerokkaalla oivalluksellaan avata puolustuksen kuin puolustuksen.

Puolusta Ko Itakura on pelikiellossa, mutta Takehiro Tomiyasu on jälleen pelikunnossa ja korvaa Itakuran. Takefusa Kubon ja Hiroki Sakain pelaaminen on sen sijaan epävarmaa. Kroatialla ei ole uusia loukkaantumishuolia.

Arvio: Päässä oleva pinttymä sanoo, että Kroatia on tässä ottelussa suosikki, mutta Japanin loistoesityksiä alkulohkossa on pakko kunnioittaa ja jopa kumartaa. Siksi Japanille on annettava aito mahdollisuus. Kroatia ottaneen pallonhallinnan ja Japani hyökkää vastaiskuilla, mikä sopii sille. Ottelu ratkennee pieniin marginaaleihin ja sen voi voittaa kumpi tahansa. Kertoimet puoltavat ilman muuta rahojen laittamista Japanille.

Brasilia-Etelä-Korea

Klo 21.00 (MTV3)

Brasilian ja Etelä-Korean kohtaaminen on ennakolta neljännesvälierien selvin ottelupari. Brasilia hävisi alkulohkon viimeisessä ottelussa Kamerunille 0-1, mutta siitä tappiosta ei kannata liikoja perustaa. Brasilia on ollut yhdessä Ranskan kanssa toistaiseksi kisojen vakuuttavin joukkue ja vaikka Etelä-Korea onkin pelannut hienot kisat, nyt siltä vaaditaan liikaa. Toki Etelä-Koreallakin on ohut saumansa, sillä sen vastaiskuoissa piilee iso vaara Brasilian hidasta puolustusta vastaan.

Brasilia saa takaisin kehiin Neymarin, joka ilmoitti olevansa jälleen pelikunnossa. Onko Neymar kuitenkaan 100-prosenttisessa iskussa vai säästeleekö Tite talismaaniaan kriittisiin mitalipeleihin?

Myös Danilo on jälleen pelikunnossa. Gabriel Jesusin ja Alex Tellesin kisat ovat sen sijaan paketissa, mutta kumpikaan ei ollut vakioavauksen mies. On myös mielenkiintoista nähdä, nostaako Tite Kamerun-ottelussa loistaneen Gabriel Martinellin avaukseen.

Arvio: Brasilia on ilman muuta suosikki ottelussa. Etelä-Korea voi onnistua kerran vastaiskuissaan, mutta se ei vielä riitä, sillä Brasilia jyrännee 2-3 maalia.