Manse ja Kempele ansaitsevat kiitoksensa, mutta Vimpelillä ja Sotkamolla on paljon parantamista

Vimpeli ja Sotkamo ovat joutuneet yllättävän ahtaalle Mansen ja Kempeleen kanssa. Pekka Arffman kertoo, miksi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 3.9.2023 | KUVAT Sotkamon Jymy

Ennakkosuosikkeina välieriin lähteneet Vimpeli ja Sotkamo ovat joutuneet yllättävän tiukoille Mansea ja Kempelettä vastaan, vaikka molemmat voittivat sunnuntaiset ottelunsa ja johtavat sarjojaan 2-1. Pekka, mistäs nyt puristaa?

Vimpeli oli ensimmäisellä jaksolla kolme ensimmäistä vuoroparia köysissä. Se tuhri oman sisäpelinsä lyömällä hurjan määrän laittomia. Manse löysi ensimmäisen jakson kolmannessa vuoroparissa vireensä ja meni 1-4-johtoon todella hyvillä lyöneillä, joista parhaat lyönnit olivat Lauri Kivisen ja Henri Puputin jokipallot.

Vimpeli pelasi vain yhden hyvän sisävuoron avausjaksolla. Se sai neljännen aloittavalla palottoman ajon ja joukkueen pääkotiuttajat, Matias Rinta-aho, Jukka-Pekka Vainionpää ja Janne Mäkelä, löivät jakson tasoihin 4-4.

Toisella jaksolla toisen lopettavalla Vimpeli sai jälleen ison  vaihteen silmään ja meni hyvillä lyönneillä 5-0-johtoon. Jakso näytti jo ratkenneelta, mutta Manse nousi kolmannen aloittavalla peliin mukaan kaventamalla 5-3:een. Niissä juoksuissa petti yllättäen Vimpelin ulkopeli, sillä kaikki kolme juoksua tulivat Vimpelin räpylävirheillä.

Kempele or Sotkamo, Manse or Vimpeli. Checkt the odds for Finnish pesapallo and play at Stake.com!

Vimpelillä on paljon parannettavaa, mutta yksi pelaaja ansaitsee täyden tunnustuksen: Aleksi Lassila oli kenän kuningas sunnuntaina niin sisä- kuin ulkopelissä.

Sotkamon ja Kempeleen ottelussa marginaalit olivat vieläkin pienemmät ja jos pesäpallossa voittajan ratkaisisi se, kumpi on pelillisesti parempi joukkue, niin Kempeleen olisi siinä mielessä kuulunut jopa voittaa sunnuntain ottelu.

Juoksut kuitenkin ratkaisevat ja kriittisellä hetkellä Roope Korhonen nosti jälleen kämmentä ja löi. Seitsemän lyötyä juoksua ottelussa ovat aina kova suoritus, mutta vielä kovempaa sunnuntaina oli se, että Roope löi toisella jaksolla voittojuoksun, jota ilman Kempele olisi todennäköisesti voittanut ottelun, ja sen päälle Roopen mailasta lähti myös Supervuoron voittojuoksu.

Sotkamolla on ollut ongelmia sekä sisä- että ulopelissä. Sotkamolla oli esimerkiksi avausjaksolla ennen Roopen neljännessä vuoroparissa lyömää kunnaria vain kaksi kolmostilannetta.

Sotkamolla on pettänyt kuitenkin ulkopeli. Tänäänkin Kempele sai 11 juoksustaan viisi tai jopa kuusi Sotkamon ulkokentän avustuksella. Siellä tuli räpylävirheitä, huonoja heittoja ja jopa erikoinen kahden pelaajan yhteentörmäys.

Jani Lassila on kolmessa ottelussa ottanut kahdessa niskalenkin Aapo Komulaisesta, myös sunnuntaina.

Mutta samalla tavalla kuin Manse ansaitsee tunnustuksen, myös Kempele ansaitsee tunnustuksen. Se sai tehtyä hyvin tilanteita ja kuten sanoin, oli hiuskarvan varassa, ettei se voittanut Sotkamoa jo toisen kerran Hiukassa.

Seuraavat ottelut pelataan tiistaina Tampereella ja Kempeleessä. Miten näet näiden otteluiden käsikirjoituksen jatkossa?

Sotkamo joutuu todella pahaan paikkaan Sarkkirantaan. Siellä on vastassa taas hurmiollinen kotiyleisö ja jos Kempele saa pelinsä kulkemaan samalla tavalla kuin näissä kolmessa edellisessä välieräottelussa, tiistaina voi tapahtua mitä tahansa.

Jos mennään viidenteen peliin, Kempele pyytele mitään anteeksi myöskään Hiukassa. Se voitti jo kerran eikä toinen voitto sunnuntaina jäänyt todellakaan kovin kauaksi.

Vimpelillä on myös paha matka edessään Tampereelle ja sen ottelun voittajaa on mahdoton lähteä ennakoimaan. Manse on parantanut pelaamistaan kokonaisuudessaan ja erityisesti lukkari Juha Puhtimäki on päässyt huippukuntoon.  Puhtimäen lisäksi Mansella on Henri Puputin, Perttu Ruuskan ja Lauri Kivisen kaltaisia pelaajia, jotka ovat ennenkin pelanneet tällaisia kovia otteluita, joten siinä mielessä heidän punttinsa ei tutise.

Erona Sotkamon ja Kempeleen sarjaan on se, että Vimpeli saa Sotkamoa suuremman edun kotikenttänsä kautta, jos ottelut menisivät viidenteen ja ratkaisevaan otteluun. Saarikenttä on vaikea kenttä vastustajan kannalta ja sen lisäksi Vimpelin pelaajat tietävät sen, miten pallo haetaan joesta nopeasti, kuten sunnuntainakin nähtiin.

Mutta molemmat ottelusarjat ovat edelleen avoimia. Olisihan se hurja yllätys, jos Manse ja Kempele tai edes toinen niistä pudottaisi Vimpelin tai Sotkamon ulos finaaleista, mutta näiden kolmen pelin perusteella ei se mahdotonta ole. Toki Vimpeli ja Sotkamo voivat vielä parantaa omaa pelaamistaan enemmän mitä Mansen ja Kempeleen rahkeista löytyy, mutta se potentiaali on kaivettava kentälle tai niiden kummankin kausi voi päättyä hyiseen yllätykseen.