Jarkko Wiss ajaa jääräpäisyydellään Ilvestä suolle, mikä on joukkueen tasoon nähden sääli

JalkapalloVeikkausliiga

Jarkko Wiss ajaa jääräpäisyydellään Ilvestä suolle, mikä on joukkueen tasoon nähden sääli

Jarkko Wiss luottaa enemmän maalipaikkojen määrään kuin laatuun. Siksi Ilves on ongelmissa.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 13.8.2020 | KUVAT All Over Press

Jarkko Wiss on tehnyt tuloksellisesti Ilveksessä erinomaista työtä tultuaan joukkueen päävalmentajaksi 2016. Hänen alaisuudessaan Ilves on ollut järjestään Veikkausliigan viiden parhaan joukossa. Pronssia irtosi kaudella 2017.

Nyt Ilves on ajatutumassa ongelmiin Veikkausliigassa, sillä joukkue on voittanut vain kerran viimeisestä seitsemästä ottelustaan. Se oli kotiottelu RoPSia vastaan.

Ilveksellä on 4–4–2-järjestelmään perustuva melko selkeä ja suoraviivainen peli-identiteetti. Se on kuitenkin melko köyhä, ja näyttäisi siltä, että Wiss ei ole kyennyt merkittävästi kehittämään Ilveksen pelaamista. Nyt juna on menossa kovaa vauhtia ohi.

Ongelmat ovat korjattavissa, mutta ymmärtääkö Wiss joukkueensa pelaamisen ongelmakohdat?

Tuttu kysymys: Määrä vai laatu?

Ilves on laukonut tällä kaudella eniten Veikkausliiga-joukkueista. Se kertoo toki siitä, että Ilves pystyy tuottamaan hyökkäyspelillään ainakin jotain. Mutta isossa laukaisumäärässä piilee myös yksi Ilveksen suurimmista ongelmakohdista.

Ilves laukoo vähän milloin sattuu – ja yleensä liian kaukaa tai vaikeista paikoista. Luotujen maalipaikkojen laatu on keskimäärin melko heikko, vaikka joukkue luo niitä melko paljon. Ilveksen laukaisuprosentti on ainoastaan 10. Eli joka kymmenes Ilveksen laukaus on mennyt maaliin. Lukema on sarjan pienimpiä, ja selvästi pienempi kuin sarjan kärkijoukkueilla. HJK:lla prosenttilukema on peräti 18, FC Interilläkin lähes 15.

Ilveksen laukauksista noin puolet lähtee rangaistusalueen ulkopuolelta. Tämä sotii korkeaa maaliodottamaa ja todennäköisyyksiä vastaan.

Wiss puhui jo viime kaudella siitä, ettei perusta joukkueensa hyökkäyspeliä juurikaan maalidottaman päälle. Sama ralli näyttäisi jatkuvan tälläkin kaudella.

Ilves räiskii jääräpäisesti, mutta ei kunnioita laatua. Määrään luottaen voi päästä tiettyyn pisteeseen, mutta ongelmia tulee eteen, kun murtautumisyritysten määrä vähenee, eikä sitä pystytä korvaamaan laadulla.

Osin määrään perustuva hyökkäyskolmanneksen pelaaminen on pelitavallinen valinta. Ilves haluaa päättää hyökkäyksensä suoraviivaisesti. Toisekseen se kertoo siitä, että Ilveksellä ei ole hyökkäyskolmanneksella mekanismeja murtautua laadukkaammille maalipaikoille.

Se on joukkueen kannalta sääli, sillä Ilveksellä on erinomaisia hyökkäyspään pelaajia Lauri Ala-Myllymäestä lähtien.

Ilves on kuitenkin tehnyt tällä kaudella samaa tahtia maaleja, ainakin toistaiseksi, kuin viime kaudellakin, joten siinä mielessä määrään perustuva hyökkäyspelaaminen on vielä tuottanut tulosta.

Isompi ongelma on, että omissa on kolissut.

Lahti iski heikkoon kohtaan

Toinen ongelma Ilveksen pelaamisessa liittyy pallonhallintavaiheeseen ja rakenteluun omalla ja keskikolmanneksella.

Wissin pelitapa perustuu suoraviivaisuuteen. Pallollisena se pyrkii etenemään nopeasti kohti vastustajan selustaa. Tulee kuitenkin tilanteita, kun Ilveksen on pakko ottaa hetkeksi kontrollia pallosta. Monet joukkueet tietävät, miten puolustaa Ilveksen selustauhkaa vastaan, joten Ilveksen on keksittävä muuta.

Ja siinä vaiheessa se joutuu yllättävän usein vaikeuksiin.

Rakenteluvaiheen organisointi on löyhä. Palloa syötetään vailla tarkoitusta vaikeisiin paikkoihin ja peliasentoihin.

Ilveksen viimeisimmässä ottelussa FC Lahti oli tehnyt hyvin kotiläksynsä. Se iski niihin hetkiin, kun Ilves joutuu usein vaikeuksiin. Ne ovat tilanteita, kun Ilves rakentelee kontrolloidummin hyökkäystään ja pelaa pallon keskikentän pohjalle pelintekoalueelle. Ilveksellä ei ole selvää ensinnäkään, miten niistä tilanteista edetään ja minkä pelaajan kautta. Se ei kykene vaihtamaan pelin painopistettä vaan jää usein pussiin samalle kaistalle.

Lisäksi syötöt tulevat väärälle puolelle, palloa vastaanottavan pelaajan havainnointi on puutteellista ja esimerkiksi toppareiden tukipelaaminen jopa olematonta. Tarjolla ei ole loogisia syöttösuuntia pelin jatkuvuudelle.

 

Video: Ruutu+ kuvaa.

Ylla olevalla videolla nähdään, kuinka viime viikonlopun pelissä Lahti iski kolme maalia, jotka kaikki lähtivät liki identtisistä tilanteista. Kaikissa tilanteissa Ilves pelasi pallon keskikentän pohjalle ja joutui pallollisena vaikeuksiin, kun ei ollut selvää, miten tilanteessa edetään. Lopputuloksena oli pallonmenetys, vastustajan vastahyökkäys ja maali.

Aikaisemmilla kausilla Wissin Ilves on tullut tunnetuksi siitä, että se pystyy pitämään oman pään hyvin puhtaana. Viime kaudella se päästi vain 0,93 maalia ottelua kohden. Nyt alkukaudella lukema on peräti 1,78 eli lähes kaksinkertaistunut.

Wissiltä tarvitaan pikaista täsmennystä joukkueensa pelaamiseen. Muuten mitalisijat karkaavat tavoittamattomiin.