Koskenkorva pelastui ja kääntää siirtomarkkinoilla katseensa seuraavaksi Vimpeliin

Kokenut Veli-Pekka Yli-Hirvelä on ollut Koskenkorvan kantavia pelaajia niin sisällä kuin ulkonakin. Jälleen kerran.

Pesäpallo

Koskenkorva pelastui ja kääntää siirtomarkkinoilla katseensa seuraavaksi Vimpeliin

Koskenkorva on yksi kauden suurista yllättäjistä. Patrik Wahlsten lähtee, mutta Koskenkorvalla ei jäädä tulee makaamaan.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 1.9.2020 | KUVAT All Over Press

Koskenkorva 2020: Joukkueanalyysi

Koskenkorvan Urheilijat lähti kauteen haastavista asetelmista, eikä sille luvattu ennen kautta suuria. Koskenkorva nousi kuitenkin nopeasti otsikoihin – ensin lukkari Juho Hakomäen kiistanalaisen syöttöasennon seurauksena ja sen jälkeen siksi, että se alkoi tahkota tuloksia, joita siltä ei odotettu.

Lopulta Koskenkorva taisteli runkosarjan toiseksi viimeiselle kierrokselle saakka jopa pudotuspeleihin pääsystä. Suuren läpimurron tehneen Otto Kauppisen loukkaantuminen tuli Koskenkorvan kannalta pahaan saumaan – olkoonkin, että hänen tilalleen kärjeksi nostettu entinen liigajääkiekkoilija Jesse Rantamäki on täyttänyt paikkansa yllättävänkin hyvin.

Koskenkorvan menestyksen salaisuus on ollut yli odotusten onnistunut kärjen pelaaminen sekä pelinjohtaja Mikko Vainionpään peluuttama rohkea ja railakas lyöntipeli, jonka on kruunannut jälleen huippukauden pelannut lyöjäjokeri Patrik Wahlsten. Wahlsten on ennen runkosarjan viimeistä kierrosta lyöjätilastossa kolmantena 69 juoksullaan. Wahlsten olisi ollut monelle muullekin keskikastin tai alemman keskikastin joukkueelle elintärkeä ja erottava vedenjakajapelaaja.

Ulkona Koskenkorva on antanut neljänneksi eniten juoksuja koko sarjassa. Se kertoo totuuden ulkopelin tasosta.

Koskenkorva 2020: Pelinjohtaja-analyysi

Mikko Vainionpäätä pidettiin jo menneenä miehenä, mutta tällä kaudella Vainionpää on ollut yksi kauden ehdottomista yllättäjistä ja onnistujista pelinjohtajana. Vainionpää on selvästi nauttinut siitä, että hän on päässyt Seinäjoelta vapaammin hengittävään ilmastoon, jossa hänen vanhanliiton pelinjohtotapaansa on kunnioitettu. Vainionpää tietää entisenä huippupelaajana ja pitkän kokemuksensa turvin, miten sisäpeliä kannattaa pyörittää ja hän on ryydittänyt sitä sopivilla ja ennen kaikkea järkevillä yllätyksillä. Ei ole haettu vain sokeasti läpilyöntejä, vaan on otettu miehiä kotiin yksittäisillä hyvillä ja yllättävillä – usein vielä merkatuilla – lyönneille. Isot pisteet Vainionpäälle.

Koskenkorva 2020: Pelaaja-analyysi

Koskenkorvan kautta ovat sävyttäneet monet erinomaiset yksilöt. Erityisen korkealle hattua on nostettava lukkari Juho Hakomäelle, joka oli suurten paineiden keskellä syöttöasentonsa vuoksi. Hakomäki selätti kuitenkin paineet ja on ollut kiistatta yksi sarjan TOP3-lukkareista.

Toinen kauden tähti on ollut lyöjäjokeri Patrik Wahlsten, mutta sisäpelistä löytyi muitakin loisto-onnistuja. Kärkimies Otto Kauppinen oli huippuvedossa loukkaantumiseensa asti ja Hyvinkäältä ulos heitetty Aku Kettunen on kantanut hienosti pääpelintekijän vastuun yhdessä vahvan kauden jälleen pelanneen Veli-Pekka Yli-Hirvelän kanssa.

Ulkona Hakomäen lisäksi Yli-Hirvelä ja Anttoni Jakobsson ovat pelanneet isossa roolissa ja onnistuneet siinä hyvin.

Lisäksi erityismaininnan ansaitsee Vaasan Sportissa SM-liigajääkiekkoa pelannut Jesse Rantamäki. Hän on pelannut loppukauden Kauppisen korvaajana kärjessä ja mennyt 16 ottelussa kentälle peräti 41 kertaa, eikä hänen ulkopelissäkään kakkoskopparina ole ollut valittamista. Kova löytö Rauhaloiden pesäpallosuvun ylähyllyltä.

Koskenkorva 2020: Tulevaisuus

Koskenkorva näytti olevan talvella suuressa vaarassa, sillä sitä pidettiin yhdessä Siilinjärven kanssa vahvimpana putoajaehdokkaana. Korona poisti kuitenkin putoamispeikon ja Koskenkorva on pelannut odotuksiin nähden erinomaisen runkosarjakauden.

Vaara liittyi siihen, että jos Koskenkorva olisi pudonnut, se olisi voinut kadota Ykköspesiksen ja jopa suomensarjan syövereihin, sillä Kossun aikoinaan vahvasti pyörinyt juniorimylly on sammutettu lähes kokonaan. Nyt tilanne näyttää täysin erilaisilta. Koskenkorva on jälleen hyvä vaihtoehto varsinkin Pohjanmaan nuorille pelaajille, jotka eivät saa vastuuta Vimpelissä tai Seinäjoella.

Patrik Wahlsten siirtyy ensi kaudeksi Joensuuhun, ja hänen tasoisen lyöjäjokerin löytäminen vaatii taikoja. Lukkari Juho Hakomäellä on sen sijaan sopimus vielä ensi kaudesta ja Kossun nykyinen miehistö pysynee muutenkin hyvin kasassa.

Kossu kiikaroi vahvistuksia ensisijaisesti Vimpelin lupaavista junioreista Perttu Ollin johdolla.