Superperjantai – Topi Raitanen juoksi Euroopan mestariksi, Kristiina Mäkelälle EM-hopeaa

Topi Raitanen on 3 000 metrin esteiden Euroopan mestari.

YleisurheiluYleisurheilun EM

Topi Raitanen voitti sensaatiomaisesti 3000 metrin esteiden EM-kultaa. Hurjan suomalaispäivän täydensi Kristiina Mäkelä voittamalla EM-hopeaa kolmiloikassa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 19.8.2022 | KUVAT All Over Press

Topi Raitanen toisti Jukka Keskisalon sensaatiomaisen tempun 16 vuoden takaa voittamalla 3000 metrin esteiden Euroopan mestaruuden perjantaina Münchenissä. Raitasen voittoaika oli 8.21,80.

Raitanen meni heti kisan alussa kärkeen, mutta jättäytyi kisan keskivaiheille kärjen taakse. Hän pysytteli kuitenkin koko ajan 6-7 juoksijan kärkiryhmässä. Viimeisen kierroksen alkaessa Raitanen kiristi tahtiaan ja nousi takasuoran päässä johtoon ja piti johtopaikkansa maaliin saakka.

Kisan kakkonen oli Italian Abdel Abdelwahed, joka hävisi Raitaselle 0,55 sekuntia. Italian Osama Zoghlami oli kolmas.

”Tätä kohti on tehty töitä useamman vuoden. Tiesin, että olen siinä kolmikossa, joka taistelee mitaleista ja tänään mestaruus tuli sitten minulle”, Raitanen iloitsi Ylen haastattelussa juoksun jälkeen.

”Olimme päättäneet, että ei lähdetä kävelemään mutta ei myöskään menemään älyttömän kovaa. Sellaista pikkunättiä. Siinä piti sitten vain odotella kaksi kierrosta lopussa, lähteekö joku vetämään, mutta kukaan ei lähtenyt. Takasuoralla tuli sitten hieman kiire, mutta kun menin takasuoran päässä esteen yli, ajattelin, että saa olla kova kaveri, joka takaa tulee ohi.”

Raitasen valmentaja Janne Ukonmaanaho piti Ylen haastattelussa Raitasen voittoa ylivoimaisena.

”Juoksu oli Topin näytöstä. Topin juoksu ei ole koskaan näyttänyt näin hyvältä. Ensimmäisen kierroksen jälkeen juoksu meni käsikirjoituksen mukaisesti. Tiedettiin, että italialaiset lähtevät vetämään, mutta Topille heidän vauhtinsa ei riittänyt”, Ukonmaanaho sanoi.

26-vuotiaan Raitasen ennätys on kahden vuoden takaa, jolloin hän juoksi Monacossa ajan 8.16,57. Raitanen edustaa Helsingin Kisa-Veikkoja.

Raitasen Euroopan mestaruus on jo toinen EM-kulta Suomelle näissä kisoissa Wilma Murron voitettua seipään Euroopan mestaruuden keskiviikkona. Suomi on voittanut viimeksi kaksi Euroopan mestaruutta vuonna 2006, jolloin Jukka Keskisalo voitti 3 000 metrin esteet ja Olli-Pekka Karjalainen moukarin EM-kultaa. Karjalainen sijoittui alun perin kisassa toiseksi, mutta valkovenäläisen Ivan Tsih’an hylättiin jälkikäteen, kun hänen näytteensä Helsingin MM-kisoissa 2005 löytyi kiellettyjä aineita.

Kristiina Mäkelän voitti EM-hopeaa uudella Suomen ennätyksellä 14,64.

Mäkelälle EM-hopeaa

Suomalaisurheilijoilla oli Münchenissä perjantaina todellinen superilta, sillä Kristiina Mäkelä hyppäsi Raitasen Euroopan mestaruuden jatkoksi EM-hopeaa kolmiloikan finaalissa uudella SE-tuloksella 14,64. Tulos syntyi Mäkelälle toisella hypyllä.

Euroopan mestaruuden vei Ukrainan Maryna Beh’-Romantšuk tuloksella 15,02. Hän johti kisaa alusta lähtien hypättyään ensimmäisellä hypyllään 14,81. 15 metrin haamurajan ylitys syntyi viidennellä kierroksella.

Pronssin kuittasi Israelin Hanna Minenko tuloksella 14,45.

Senni Salminen oli kisassa seitsemäs tuloksella 14,13.

Mäkelä oli kisan jälkeen Ylen haastattelussa vielä pyörällä päästään. Hän ei muistanut esimerkiksi SE-hypystään mitään.

”En muista siitä mitään. Seuraava hyppy tuntui jopa paremmalta, mutta se oli pikkasen yliastuttu. Kisassa oli todella hankala tuuli. Esimerkiksi viidennessä hypyssä kesken juoksun iski sellainen tuuli, ettei hypystä tullut mitään”, Mäkelä kommentoi.

”Tällä hetkellä tuntuu tyhjältä, mutta mahtavalta. Kestää vähän aikaa, ennen kuin tämä iskee. Hyvä, että pystyn puhumaan, enkä vain itke.”

Mäkelä nosti uransa käänteentekeviksi asioiksi kaksi asiaa.

”Ihan varmasti Tuomas Sallainen, oma valmentajani, on toinen asia – ja toinen asia on sen henkinen kasvu, mikä on tullut elämän varrella mukana”, Mäkelä sanoi.

Lehikoinen pettyi

Viivi Lehikoinen sijoittui naisten 400 metrin aitojen finaalissa kuudenneksi. Lehikoisen aika oli 55,58. Kisan voittoon juoksi Hollannin Femke Bol ajalla 52,67.

Lehikoinen oli kisan jälkeen Ylen haastattelussa pettynyt.

”Harmitta. Kuudes sija on mieletön juttu, mutta suoritus oli huono. Siinä tapahtui jotain jo alkusileällä. yritin sen jälkeen saada juoksun kasaan, mutta siinä oli jotain vähän jokaisella aidalla”, Lehikoinen harmitteli.

Tšekkiläis-suomalainen Kristiina Mäki sijoittui naisten 1500 metrin loppukilpailussa kuudenneksi ajalla 4.05,73. Mäki edustaa arvokisoissa Tšekkiä. Euroopan mestaruuden vei Ison-Britannian Laura Muir ajalla 4.10,08.