Jättiläiset tuskailivat hyökkäämisensä kanssa kuivalla muovimatolla

Pyry Soiri pääsi nyt pelaamaan vahvuuksillaan.

JalkapalloVeikkausliiga

Jättiläiset tuskailivat hyökkäämisensä kanssa kuivalla muovimatolla

HJK eteni rangaistuspotkujen jälkeen Liigacupin finaaliin. Joel Perovuo näki, että KuPS haastoi nyt hyvin, mutta Veikkausliigaan se tarvitsee vielä vahvistuksia.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 19.3.2023 | KUVAT All Over Press

Liigacupin toisessa välierässä lauantaina nähtiin odotettu kohtaaminen HJK:n ja KuPSin välillä. Veikkausliigan alku on enää kuukauden päässä ja ottelu tarjosi hyvän mahdollisuuden nähdä, mikä on tilanne kahdessa Suomen kärkijoukkueessa sarjakauden ollessa nurkan takana.

Suomessa pelatessa monesti kenttäolosuhteet näyttelevät oman osansa otteluissa ja hyvässä kevätsäässä pelatussa ottelussa Bolt Arenan kuiva muovimatto hidasti peliä merkittävästi.

Tämä oli yksi tekijä, miksi ottelusta muodostui tasainen vääntö. Molemmilla joukkueilla oli kentän lisäksi omat haasteensa löytää keinot luoda johdonmukaisesti hyviä etenemisiä puhumattakaan murtautumisia hyville maalipaikoille.

***

Joukkueet lähtivät otteluun erilaisilla muodoilla KuPSin perustaessaan muotonsa viiden pelaajan puolustuslinjaan ja HJK pelasi edelleen neljän linjalla. KuPSin avatessa peliä kolmella topparilla ja Anton Popovitsin pelatessa pivotia peilasi HJK KuPSin muodon ja pyrki prässäämään 3+1 muodolla Perparim Hetemajn kontrolloidessa Popovitsia.

KuPS sijoitti loput pelaajansa käytännössä viiden linjaan HJK:n prässin taakse ja kuudentena kärjessä pelasi Jasse Tuominen.

KuPS ei kuitenkaan saanut riittävän hyvin tai montaa kertaa pelattua HJK:n prässiä pihalle ja päässyt hyödyntämään tätä mahdollisuutta päästä iskemään Klubin puolustuslinjaa vastaan jopa ylivoimaisena. Tässä kentällä oli selvä rooli pelaajien ehtiessä liikkumaan pallon alle tai lähelle pallon vastaanottajaa pitempien maasyöttöjen aikana.

Toinen ongelma oli KuPSin pelaajien epätarkka sijoittuminen ja monesti liian korkealla HJK:n puolustuslinjassa makaaminen. Näin yhteys peliä avaavien pelaajien ja ylempien pelaajien välillä jäi heikoksi. Loistavasti peliä avaava maalivahti Johannes Kreidl joutuikin vetämään monta pitkää palloa. Kuopiossa ikävöidään Diego Tomasin ja Paulo Ricardon pelinavaamisen perään ainakin tällä hetkellä.

***

HJK oli ensimmäisellä jaksolla niskan päällä ja sai pidettyä prässinsä turvin pelin paljolti kontrollissaan. Klubi sai luotua muutaman hyvän useamman pelaajan yhteistyön, joista saatiin jakson parhaat mahdollisuudet maalintekoon. Vaikka HJK:n laitapelaaminen ei ollut aivan totutulla tasolla, oli esimerkiksi 1–0-johtomaali loistava näyte siitä.

Maalitilanteessa nähtiin Pyry Soiri siellä, missä hän on hyvä eli juoksemassa leveältä vastustajan selustaan. Myös vasemmalta HJK sai luotua pari hyvää kombinaatiota Hetemajn hyvien liikkeiden seurauksena, jotka avasivat tilan vasempana puolustajana pelanneelle Jukka Raitalalle.

HJK:n haasteeksi muodostui varsinkin toisella jaksolla vastaava asia kuin KuPSilla eli pitkä välimatka peliä rakentelevien pelaajien ja hyökkäyspään pelaajien välillä. HJK:lla oli neljän puolustuslinjan lisäksi kaksi keskimmäistä keskikenttäpelaajaa suhteellisen alhaalla ja neljä pelaajaa välillä rivissä ylhäällä.

Näin myös HJK joutui pelaamaan palloa monesti suoraviivaisesti ylös syöttösuuntien puuttuessa. Kai Meriluoto teki Klubin onneksi hyviä aloitteita linjan taa ja tällaisesta avautui Hetemajlle hyvä maalipaikka.

Vaikka HJK oli aavistuksen edellä kenttätapahtumien valossa, voi tasapeliä 90 minuutin jälkeen pitää kohtalaisen oikeutettuna tuloksena. Joukkueiden pelaamisessa on vielä hiottavaa ja myös pelaajiston suhteen kysymysmerkkejä riittää.

***

HJK:lta useampi pelaaja sai kolhuja päivän ottelussa ja tulevaa kautta ajatellen Roope Riskin tilanne on keskeinen. Välttääkö Klubi viime kauden kaltaisen loukkaantumissuman vai joutuuko se taas taiteilemaan pelaajistonsa kanssa selviytymismoodissa?

KuPS näyttää tarvitsevan vielä 2–3 pelaajaa haastaakseen HJK:ta uskottavasti tulevana kautena. Jasse Tuomiselta sopii odottaa enemmän ja hän vaikuttaa vielä hiukan keskenkuntoiselta. Onko KuPSilla edessä välivuosi vai riittääkö Pasi Tuutilla kyvyt pitää ainakin tällä hetkellä viime kaudesta heikentynyt KuPS mukana Veikkausliigan kärkitaistossa?