Joensuu ei kaatanut Kouvolaa – sen teki loistokautta pelaava Ville Väliaho

Pesäpallo

Joensuu ei kaatanut Kouvolaa – sen teki loistokautta pelaava Ville Väliaho

Ville Välaho oli tyrmäävässä vedossa, kun Joensuu haki 2-1-voiton Kouvolasta. Pekka Arffman purkaa ottelun ja Väliahon salaisuudet.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 9.6.2022 | KUVAT All Over Press

Joensuu kävi hakemassa makean 2-1 (2-0, 1-10, 0-0, 5-4) -vierasvoiton kivikovasta Kouvolasta. Pekka, mitenkäs tässä näin kävi?

Näihin Joensuun kahteen pisteeseen on kaiverrettu yksi nimi – Ville Väliaho.

Väliaho pelasi erinomaisen ottelun ja löi henkien taistelussa niin Kouvolan kaaren kuin varsinkin pelinjohtaja Iiro Haimin, jolla oli torstaina ihmeellisen vaisu päivä. Haimi jätti useita kertoja ratkaisun viimeiseen lyöntiin Supervuoroa ja kotiutuskisaa myöten ja sehän oli kutsu Väliaholle syöttää viimeisellä lähes järkyttävän matalaa. Ja kun Kouvolan kaari ei niitä huutanut, kuten ei huutanut myöskään mahdollisia asentovirheitä, Väliaho saattoi rellestää mielensä mukaan.

€100 free bet to baseball and pesäpallo at LeoVegas!

Toki ensimmäisellä jaksolla Kouvola oli sisällä todella huono – kuten oli Joensuukin -, mutta kyllähän keskeinen syy Kouvolan huonouteen oli myös Väliahon loistopeli. Kolme kolmostilannetta ja 13 kärkilyöntiä kertovat selvää kieltä siitä, miten heikko Kouvola oli.

Toiselle jaksolle Kouvola tuli terävämmin ja se sai viimeinkin myös ykköskärjen toimimaan. Ensimmäinen juoksu oli Janne Kivipellon hyvä näppi ja toinen Iiro Nokkalan todella hyvä lyönti kakkosjatkeelle. Sitten tuli se Teemu Nikkasen loistava läpilyönti, joka meni maratonportista ulos ja lopputuloksena oli 1+3-juoksua. Ei mitään pois Nikkasen lyönnistä, mutta sekin syöttö oli Väliaholta loistava matala hyvään paikkaan, mutta Nikkanen sai jotenkin mailansa napsahtamaan kohdalleen ja nyt siitä oli tuloksen läpilyönti. Sen jälkeen jakso olikin sitten siinä.

Supervuorossa ja kotiutuslyöntikisassa siirryttiin jälleen Väliahon johtamaan tanssiin ottamatta taaskaan pois mitään kotiutuslyöntikisassa nähdyistä hyvistä lyönneistä. Ehkä kaiken huipentava kruunu oli Kouvolan Supervuoron paloton ajo, jossa Väliaho syötti viimeisellä niin sikamatalan ja niin nopeasti, että Nikkanen huitaisi kokonaan ohi pallosta ja Supervuoro oli siinä.

Kotiutuslyöntikisassa Mikko Huotari oli pelinjohtajista rohkeampi ja JoMa sai hyökkäämisen kautta myös molemmat kotiutuslyöntikisan kolmannen kierroksen juoksunsa. Täytyy edelleenkin vain ihmetellä Haimin jääräpäistä linjaa jättää ratkaisulyönnit myös kotiutuskisassa viimeiseen lyöntiin. Kyllä siinä annettiin Väliaholle ohjat käsiin.

Olet kehunut jo pariin otteeseen Väliahon loistokautta ja sanonut, että Väli-Ville on JoMan ykköslukkari. Joko JoMan pitäisi siirtyä siihen malliin, että Väliaho syöttää ja Topi Kosonen on lukkarina?

Se on tietenkin Mikko Huotarin päätettävissä oleva asia, mutta kyllähän tämä kombinaatio, että Väliaho syöttää ja Kosonen on jokeri, toimii selvästi paremmin – siitä ei ole kahta sanaa.

Väliaho on noussut selkeästi JoMan ykköslukkariksi ohi Topin, mikä on todella kova saavutus Väliaholta.

Mikä Väliahon nousun JoMan ykköslukkariksi selittää?

Väliahon kaikesta tekemisestä näkee, että hän on tehnyt valtavasti töitä niin teknisissä kuin taktisissa asioissa ja hän pelaa tällä hetkellä erittäin järkevästi omilla vahvuuksillaan. Toinen iso tekijä on se, että Superin syöttötuomareiden linja on madaltunut ja se alkaa olla nyt jo lähellä metriä ja joillakin syöttötuomareilla jopa metrissä. Väliaho on yksi niistä lukkareista, joille tällainen linja sopii ja joka osaa ja uskaltaa hyödyntää tämän matalan linjan erittäin viisaasti ja härskisti.

Toki sitä voidaan spekuloida, onko Väliahon tai monen muunkaan nykylukkarin syöttöliike sääntöjen mukainen eli tekeekö pallollinen käsi vaadittavan 15 sentin alaspäin suuntautuvan liikkeen. Siitä on kuitenkin turha kinata, kenellä käsi käy riittävän alhaalla ja kenellä ei. Oleellista on se, että jos se menee syöttötuomareilta läpi, niin sitten niitä lukkareita, jonka sen hyödyntävät, pitää vain onnitella.