Muutokset ravistelevat Alfa Romeota – mutta saadaanko Bottastakin kiristänyt ongelma ratkaistua?

Luotettavuus on ollut Valtteri Bottaksen kuljettaman Alfa Romeon suurimpia ongelmia.

Formula 1

Muutokset ravistelevat Alfa Romeota – mutta saadaanko Bottastakin kiristänyt ongelma ratkaistua?

Èrkki Mustakari avaa Alfa Romeon F1-tallin muutosten tuulia ja miten ne vaikuttavat tallin suomalaiskuski Valtteri Bottakseen. Auton luotettavuushaasteet on ainakin korjattava mahdollisimman nopeasti.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 21.2.2023 | KUVAT imago sport / All Over Press

Alfa Romeon F1-talli elää jälleen muutoksen aikaa.

Tallipäällikkö Fred Vasseur lähti viime kauden päätyttyä Ferrarille ja tilalle nimitettiin lopulta team representative -tittelillä Alessandro Alunni Barvi. Koko Sauber-showta johtaa puolestaan McLarenilta tullut Andreas Seidl.

F1-asiantuntija Erkki Mustakari uskoo, että pyörät pyörivät Alfan alla ihan vinhasti nimityksistä huolimatta.”En usko, että nämä uudet nimitetyt ovat paljoa vaikuttaneet tämän kauden autoon, jos yhtään. Mielenkiintoista on tietysti nähdä mitä muutosta he tekevät tallissa kauden aikana. Pitkällä aikajatkumollahan Audi on tulossa Sauberille sisään ja juuri sitä projektia Seidl nyt erityisesti valmistelee”, Mustakari muistuttaa.

It’s a week of great drama and high tensions as the giants of Europe clash in the Champions League. Check the odds and play at Mr Green!”Olen ymmärtänyt, että Alessandro Alunni Bravin nimitys tehtiin, koska Alfa Romeolla oli vielä sanottavaa tässä nimityksessä, vaikka Alfan sponssisopimus onkin loppumassa Sauberin kanssa tähän kauteen. Sauberin olisi ollut hankalaa tuoda juuri nyt sisään, jotain Audin omaa miestä juuri tässä kohtaa.”

 

Bottas uuden edessä

Valtteri Bottas aloittaa toisen kautensa Alfan ratissa. Hän opetteli viime kaudella uuden tallikulttuurin ja totutteli siihen ajatukseen, että enää ei olla eturivin lähtöruuduissa. Viime perjantaina Bottas otti jo ensituntumaa tulevan kauden autoon lyhyessä shakedownissa Barcelonassa. Uuden C43-auton varsinaiset testit alkavat Bahrainissa torstaina kaikkien muiden F1-tallien kanssa.”Bottas on ollut tässä pestissään varsin realistinen tulosodottamassaan koko ajan. Hän on kommentoinut olevansa nyt kuitenkin rennompi ja enemmän myös oma itsensä. Paineet Mercedeksellä olivat erilaiset. Nyt hän joutuu kuitenkin taas uuden äärelle, kun tallissa on tehty näitä johtajamuutoksia.””Bottas on jo kommentoinut, että kokonaistilanne vaikuttaa hyvältä ja pomot jämeriltä, mutta varsinaisesti tilannehan selviää vasta, kun kausi lähtee rullaamaan.”33-vuotiaalla Bottaksella on jo merkittävästi kokemusta F1-sarjasta. Bahrainin testeissä hänen uskotaan antavan paljon rakentavaa kommenttia uudesta Alfasta.”Bottas on elänyt mukana tässä kovassa moottorievoluutiossa ajourallaan. Sellainen kuski on aina merkittävää pääomaa tallille. Mikään ei peittoa kokemusta.”

Jatkuvatko ongelmat?

Viime kaudella Alfa Romeo kärsi paljon luotettavuusongelmista. Bottakselta jäi monet kisaviikonloppujen harjoitukset kesken tai kokonaan väliin auton hyytyessä.”Luotettavuus on ehdottomasti yksi tärkeimmistä kehityskohteista F1-autoissa. Bahrainin testeissä saadaan ehkä esimakua siitä, mitä asioita Alfa Romeoon on pystytty talvitauon aikana kehittämään. Varsinaisesti asia selviää kisakaudella.”