Joensuu on saamassa koneensa käyntiin eikä moottorin käyntiäänessä ole mitään hälyttävää

Lauri Kivinen on yksi niistä Joensuun pelaajista, joka pystyy pelaamaan sekä ykkös- että kakkoskärjessä.

Pesäpallo

Joensuu on saamassa koneensa käyntiin eikä moottorin käyntiäänessä ole mitään hälyttävää

Joensuu on löytämässä tutun vireensä ja tulee vuorenvarmasti kovaa vauhtia tulevina viikkoina. Ja tietenkin myös syksyllä.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 21.7.2020 | KUVAT All Over Press

Joensuun Maila näytti ensimmäisen kerran todellista hauistaan, kun se kaatoi sarjakärki Kouvolan tiistaina kotonaan 2-0 (4-3, 7-4).

Ottelu oli pelillisesti toistaiseksi kauden tasokkain ja alleviivasi sitä, että Joensuu ja Kouvola ovat sarjan kaksi parasta joukkuetta. Sotkamo jyrää tällä hetkellä ykköskärjellään ja rutiinillaan voitosta voittoon, ja sille on nostettava siitä hattua, mutta Jymyn ensimmäinen todellinen punnitustilaisuus on vasta ensi viikon tiistaina, kun se kohtaa kotonaan Joensuun. Vasta sen jälkeen tiedetään, kuinka hyvä Sotkamo oikeasti on. Kouvolaa Jymy ei kohtaa runkosarjassa kertaakaan.

Joensuu on aloittanut kautensa kompuroiden ja se oli ennen tiistain kierrosta sarjassa seitsemäntenä. Monet ovat olleet sitä mieltä, että JoMaa on hehkutettu ennen kautta ja jopa kauden aikana liikaa, mutta tiistain ottelun viesti oli, että ei ole. Joensuun pelaamisessa ei ole tällä hetkellä mitään sellaista, mistä pitäisi olla huolissaan. Toki pelaaminen ei kaikilta osin ole vielä sataprosenttisessa formussa, mutta Joensuu on sillä kurssilla, että sen kaataminen on syksyllä pesäpallokenttien kovin haaste.

Kaiken lisäksi monet alkukaudella vaihtelevasti pelanneet pelaajat ovat saaneet alleen tärkeitä onnistumia. Tiistain suuri onnistuja oli Topi Hurskainen, jonka läpilyönti nosti ensimmäisellä jaksolla JoMan 0-2-tappioasemasta tasoihin. Mikko Kemppaisen paluu heiluripelaajaksi on myös iso plussa ulkopelissä, vaikka hän ei olekaan vielä 100-prosenttisessa iskussa.

Toisaalta myös Kouvolalle pitää antaa tunnustus. Joukkueen rutiinitaso on kova ja sillä on riveissään useita korkean profiilin ratkaisupelaajia. Kauden suurimpia positiivisia yllättäjiä ja onnistujia on ollut superjokeri Jere Dahlström, joka on ollut erinomaisessa iskussa koko kauden. Tiistaina hän löi viisi juoksua.

Myös pelinjohtaja Iiro Haimi on onnistunut odotuksia paremmin. Hän pelasi tiistainakin rohkeaa peliä, eikä pelännyt ottaa miehiä kotiin yllätysotoilla. Kouvola oli tehnyt myös kotiläksynsä hyvin ja tiesi tarkkaan, mitkä ovat JoMan heikot kohdat ulkopelissä. Tosin tiistaina Simo Vainikaisen ja Henri Litmasen pommittaminen oli turhaa. Haimi on joka tapauksessa kehittynyt Hyvinkään vuosiinsa verrattuna, mikä tekee Kouvolasta entistä vahvemman joukkueen loppukauden kahinoissa.

Kaksi eroa kahdella suurella

Joensuun ja Kouvolan suurin ero tulee kahdessa asiassa – materiaalin leveydessä ja pomppupelin painoarvossa.

Joensuu pystyy rakentamaan – kuten se tiistainakin teki – kaksi vahvaa kärkeä, ja se antaa sille edun kaikkiin muihin kärkiseuroihin verrattuna. Kakkoskärjen merkitys korostuu entisestään syksyn ratkaisupeleissä.

Toinen ero on joukkueiden riippuvuus pompusta. Vaikka Haimi on ajanut sisään vähemmän pompusta riippuvaista pelitapaa, pomppu on edelleen se ase, johon Kouvola tiukassa paikassa turvautuu ja jonka avulla se pystyy ulosmittaamaan osaamisestaan maksimit. Tämä nähtiin varsinkin sunnuntaina kotiottelussa Kiteetä vastaan, jossa Kopla teki paineen alla suuren osan tilanteista nimenomaisesti pompulla.

Mehtimäellä pomppu ei nouse, mikä vaikeutti Kouvolan haastetta. Jos tiistainen ottelu olisi pelattu Kouvolan kotikentällä, numerot olisivat olleet tasaisemmat ja ottelu olisi saattanut päättyä myös Kouvolan voitoksi. Se kuvaa sitä, että marginaalit eivät ole kahden suuren välillä mitenkään dramaattiset, varsinkaan silloin, kun Kouvola pystyy käyttämään pomppua.

Molempien joukkueiden ulkopeli oli tiistaina tasokasta, vaikka ottelussa tehtiin 18 juoksua. Tilanteista ja juoksuista valtaosa tehtiin hyvillä ja osa jopa vastustamattomilla lyönneillä.

Yhden ottelun perusteella ei kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta tiistain ottelu ja varsinkin sen taso vahvistivat sitä, että Joensuu on pääsemässä täyteen vauhtiin ja Kouvola on myös vahvassa iskussa. Jätetään Sotkamolle edelleen marginaaliin pieni varaus, mutta paljon saa taphtua, jos nämä kaksi joukkuetta eivät pelaa syksyllä finaaleissa. Suurin uhka tällä hetkellä Joensuun ja Kouvolan väliselle finaalille on se, että ne kohtaavat toisensa jo välierissä.

 

Tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan tästä,  ja varmista, että saat jatkossa kaiken Elmon  digisisällön ja  digiarkiston sekä lähes 100-sivuisen lukupaketin kotiina kannettuna joka kuukausi yhdellä ja samalla tilaushinnalla.

 

Lue heinäkuun Elmo ostamalla digilehden irtonumero Lehtiluukusta tai painettu lehti irtonumerona Lehtipisteestä