Leijonien MM-avaus päättyi kitkerään tappioon Tšekille voittolaukauskisassa

Hannes Björninen joutui maistamaan MM-kisojen avausottelussa muiden Leijonien tapaan tappiota.

Jääkiekko

Leijonat taipui MM-avauksessa Tšekille voittolaukauskisassa. Vaikka ottelu oli maaliton siitä ei puuttunut dramatiikkaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 10.5.2024 | KUVAT Suomen Jääkiekkoliitto

Suomi aloitti jääkiekon MM-kisat katkeralla tappiolla isäntämaa Tšekille. Ottelussa ja sen jatkoerässä ei tehty yhtään maalia, joten ratkaisua haettiin voittolaukauskisassa. Sen Tsekki voi nimiinsä maalein 2-0.

Voittolaukauskisassa Leijonista ehti maalintekoa yrittää neljä pelaajaa – Oliwer Kaski, Mikael Granlund, Jesse Puljujärvi ja Oliver Kapanen. Kukaan heistä ei kuitenkaan onnistunut. Tšekiltä ensimmäinen laukoja Ondrej Kase onnistui nostamaan kiekon Säterin taakse, samoin  Tšekin neljäs laukoja Roman Cervenka.

Ottelun alku oli Leijonilta tahmea, sillä Tšekki hallitsi ensimmäistä erää selvästi. Tskekin ylivoimaa kuvasi hyvin maalivahtien torjunnat. Harri Säteri joutui torjumaan erän aikana kymmenen kiekkoa, kun Tšekin maalivahti Lukas Dostal torjui vain kerran.

Mitään huippuvaarallisia paikkoja Tšekki ei saanut kuitenkaan luotua. Isäntäjoukkueen paras paikka aukeni Matej Stranskylle, mutta hän nosti kiekon läpiajonsa päätteeksi Säterin maalin yli.

Toisessa erässä Leijonat pääsi paremmin peliin mukaan, mutta erä sujui edelleen Tšekin komennossa. Tšekille aukeni myös erinomainen mahdollisuus mennä johtoon, kun Rasmus Rissanen sai ottelun ensimmäisen jäähyn. Leijonat pelasi kuitenkin vahvan alivoimapelin ja piti tilanteen 0-0:ssa.

Toisen erän ja samalla koko ottelun kuumottavin hetki tuli erän lopussa, kun Ondrej Palat survoi kiekon maalin kulmalta ohi Säterin.

Leijonien videovalmentaja Jukka Varmanen teki kuitenkin rohkean vedon viestittämällä kakkosvalmentaja Mikko Mannerille, että maali kannattaa haastaa. Manninen kertoi Varmasen terveiset Jukka Jaloselle, joka tarttui syöttiin silläkin riskillä, että jos haasto ei olisi mennyt läpi, Suomi olisi saanut kahden minuutin jäähyn.

Ottelun tuomaristo tarkisti maalin videolta ja monien yllätykseksi hylkäsi maalin. Tuomaristo katsoi, että Tšekin hyökkääjä David Tomasek oli maalivahdin alueella ja häiritsi mailallaan Säteriä.

Maalin hylkääminen jakoi jopa suomalaisasiantuntijoiden mielipiteet. Kari Jalonen piti MTV:n kisastudiossa maalin hylkäystä sääntöjen mukaisena ratkaisuna, samoin Risto Dufva Viaplaylla. Viaplayn toinen asiantuntijana Ville Nieminen piti maalin hylkäämistä sen sijaan jääkiekon vastaisena päätöksenä.

”Todella hieno jääkiekkomaali ja uskon, että tästä maalista tulee iso poru. Tässä on keskustelun paikka, mikä on jääkiekkoa, mikä on jotain muuta. Tämä on täyttä…. Tämä ei ole millään tavoin enää jääkiekkoa, vaan höhpöpöhommaa”, Nieminen puhisi.

Kolmas erä on Suomen paras erä. Suomi pääsi heti erän alussa pelaamaan ensimmäisen kerran ylivoimalla ja oli lähellä siirtyä saman tien, mutta Granlundin laukaus osui tolppaan.

Suomelle oli toinenkin erinomainen tilanne reilut viisi minuuttia ennen erän loppua, kun Juha Jääskä pujotteli maalin eteen, mutta Dostal torjui upeasti Jääskän yrityksen.

Tšekille aukeni Jääskän yrityksen jälkeen myös erinomainen maalipaikka, mutta Säteri torjui David Kampfin ohjauksen maalin edestä.

Suomen vahvaa otetta kolmannessa erässä kuvasi se, että Leijonat voitti laukaukset 10-6.

Jatkoerässä molemmilla joukkueille oli useita paikkoja, mutta kumpikin maali pysyi koskemattomana. Suomella oli jatkoerän alussa oma etsikkoaikansa, kun Radko Gudas istui yli minuutin jäähyllä saatuaan kolmannen erän lopussa kakkosen.

Leijonien kisaurakka jatkuu sunnuntaina, jolloin vastaan tulee Iso-Britannia.