Kylian Mbappé syöttää PSG:lle sen omia härskejä lääkkeitä siirtyessään Real Madridiin

Kykian Mbappé juhli toukokuussa yhdessä Ousmane Dembelen (vas.) ja Achraf Hakimin kanssa Ranskan cupin voittoa.

JalkapalloMestarien liiga

Kylian Mbappé syöttää PSG:lle sen omia härskejä lääkkeitä siirtyessään Real Madridiin

Kylian Mbappén siirto Real Madridiin on saanut PSG:n v-käyrän tappiin, mutta Jukka Röngän mukaan pariisilaisseuran kannattaa katsoa vain peiliin.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 2.6.2024 | KUVAT All Over Press

Samalla kun Real Madrid juhlii 15. Mestarien liigan voittoaan jumaloimasi Fabrizio Romano on uutisoinut ”here we go” -statuksella, että Kylian Mbapé on pannut nimensä Real Madridin sopimukseen. Jukka, onko Mbappén siirtyminen Madridiin nyt varmaa?

Mbappén siirto on ollut varmaa jo helmikuusta lähtien. Se, milloin viralliset paperit allekirjoitetaan, on puhtaasti tekninen toimenpide.

Koska Mbappén sopimus PSG:n kanssa päättyy kesäkuun lopussa, hän on voinut sopia siirtyvänsä uuteen seuraan jo vuodenvaihteen jälkeen ilman, että Real Madridin olisi pitänyt pyytää lupa neuvotella Mbappén kanssa PSG:ltä.

Yksi iso kysymys Mbappén siirrossa Real Madridiin on se, mihin rooliin hänet istutetaan Real Madridin muutenkin hurjassa hyökkäyskalustossa ja heiluttaako hänen tulonsa jotenkin joukkueen harmoniaa?

Mbappé on tällä hetkellä kiistatta yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista. Onko hän TOP3- vai TOP5-pelaaja, on toissijainen kysymys. Taso on kuitenkin tuota luokkaa.

Jos Mbappén tasoinen pelaaja heiluttaa jotenkin joukkueen harmoniaa, se on silloin muun joukkueen heikkoutta, enkä usko Real Madridin kohdalla siihen hetkeäkään. Real Madridissa jokainen pelaaja tietää, että Santiago Bernabeun porteista saattaa minä päivänä tahansa marssia sisään kuka tahansa pelaaja maailmassa. Se on vain hyväksyttävä. Jos ei hyväksy, silloin on väärässä seurassa.

Mbappén istuttaminen Real Madridin nykyiseen joukkueeseen on toki mielenkiintoinen taktinen kysymys. Vaikka Mbappé on pelannut useammassa hyökkäyspään roolissa, hänen suosikkipaikkansa on pelata vasemmalla sivustalla ja leikata sieltä sisällä.

Jokainen tietää, että samalla sivustalla pelaa jo muuan Vinicius Junior ja monet ovat pohtineet juuri sitä kysymystä, miten Vini Junior ja Mbappé mahtuvat samaan joukkueeseen.

Kysymys on ymmärrettävä erilaisten numeropohjaisten peliryhmitysten kautta tutkittuna, mutta numeroihin ei kannata hirttäytyä liiaksi kiinni. Pelaajat vaihtavat nykyjalkapallossa jatkuvasti paikkojaan ja siksi oikea kysymys on, millaisen ja miten hyvin toimivan kombinaation Mbappé, Vini Junior ja Jude Bellingham muodostavat.

Kolmikon pelaaminen painottuu varmasti vasemmalle sivustalle, mutta toisaalta se ei olisi mikään uusi asia Real Madridin kannalta, sillä tällä kaudella yli 40 prosenttia joukkueen hyökkäyksistä tuli juuri vasemman sivustan kautta.

Paljon suurempi huoli ensi kaudella on se, miten vastustajat aikovat pysäyttää tuon järjettömän kolmikon, jonka kaikki kolme jäsentä ovat tällä hetkellä maailman TOP5-pelaajia. Se on minusta se oleellinen kysymys.

On myös hyvä muistaa, että Real Madridin tulee kesällä toinenkin potentiaalinen supertähti – Brasilian maajoukkueeseen noussut Endrick. Hän täyttää heinäkuussa 18 vuotta ja voi silloin virallisesti pukea ylleen Real Madridin valkoisen paidan.

Endrick on toki vielä nuori ja Euroopan kentillä katsomaton kortti, mutta hän on nimenomaisesti oikean sivustan pelaaja. Mbappén tavoin hänkin on pelannut kärjessä, mutta uskoisin, että Real Madridissa Mbappé ottaa ylimmän hyökkääjän paikan, Vini Junior jatkaa vasemmalla, Endrick tulee oikealle  ja Bellingham pelaa heidän alapuolellaan keskellä – toki sillä varauksella, että Endrick nousee saman tien Real Madridin avaukseen.

Real Madridille on rakentumassa hirmuinen joukkue ensi kaudeksi. Voiko sitä pysäyttää mikään mahti maailmassa?

Jalkapallo on onneksi paljon monimutkaisempi peli kuin nimien keräilemistä keräilykansioon.

Hansi Flickin tulo Barcelonan päävalmentajaksi heilauttaa varmasti taktisia voimasuhteita Barcelonan ja Real Madridin välillä, ja vaikka Bayern Müncheniin liittyykin kysymysmerkkejä, Manchester City ja Arsenal eivät katoa ensi kaudella minnekään Euroopan huippujoukkueiden kärkiryhmästä.

Jos Real Madrid aikoo ensi kaudella voittaa La Ligan ja Mestarien liigan, sen on nostettava selkeästi tasoaan tästä kaudesta. Mbappén hankinta on toki iso plussa, mutta tarvitaan muutakin, kuten Harry Kanen karu kohtalo tällä kaudella Bayern Münchenissä osoitti.

Vielä yksi kysymys Mbappésta. Hyväksytkö sen, että hän istui sopimuksensa loppuun ja siirtyi Real Madridiin ilman, että PSG sai kultakimpaleestaan siirtokorvausta?

Jalkapallo on monessa mielessä raadollista bisnestä, jossa seurojen ja pelaajien välillä vallitsee eräänlainen kauhun tasapaino. Molemmat osapuolet yrittävät kaikin mahdollisin ja mahdottomin keinoin maksimoida omat etunsa.

Jalkapalloilijoita voidaan pitää nykyisellä palkkatasolla yltiöahneina, mutta seurat eivät pelaa tätä peliä yhtään sen puhtaimmilla ja jalommilla korteilla. Toki molemmin puolin aitaa löytyy poikkeuksia, mutta pelin henki rahan suhteen on, että mitä enemmän minulle tai meille, sen parempi.

En siis sure PSG:n kohtaloa, koska se itse on jalkapallomaailman härskeimpiä rahankäyttäjiä ja sääntöjen venyttäjiä. Nyt se saa maistaa omia härskejä lääkkeitään.

Toisaalta en myöskään tuuleta Mbappén tapaa hoitaa siirtoaan, koska pohjalla on kuitenkin se, että sopimuksen loppuun istuminen oli myös hänen kannaltaan taloudellisesti paras ratkaisu. Hän ansaitsee Real Madridissa ”vain” 15 miljoonaa euroa kaudessa, mikä on vähemmän kuin PSG:ssä, mutta ilmaisen siirron ansiosta hän saa 150 miljoonan euron allekirjoituspalkkion.

Olisiko PSG:n pitänyt painostaa Mbappé tekemään vuosi sitten jatkosopimus esimerkiksi siten, että hänet olisi uhattu penkittää koko kaudeksi?

Kun Mbappé teki PSG:n kanssa kaksivuotisen sopimuksen, sen arvoksi arvioitiin 72 miljoonaa euroa ennen veroja. Jokainen ymmärtää, ettei penkittäminen ollut Mbappén palkka ja hänen pelillinen panoksensa huomioiden vaihtoehto.

Sitä paitsi PSG tiedosti Mbappén kanssa edellisen sopimuksen tehdessään sen riskin, että Mbappé voi istua sopimuksensa loppuun ja siirtyä ilmaiseksi Real Madridiin. PSG otti riskin ja nyt se riski laukesi päin naamaa.

Ymmärrän toki, että PSG:n v-käyrä on korkealla, mutta se, että aletaan kikkailla Mbappén palkanmaksun viivyttämisellä ja tinkimään sopimuksessa sovituista asioista, kertoo PSG:n johdon pienisieluisuudesta ja matalaotsaisuudesta. Mbappé ei ole ollut tässä sopassa ainoa kokki. PSG on itse yhtä syyllinen hienon tarinan rumaan loppuun.