Jokereiden paluu ja KHL:n romahdus pistävät miljoonat lentoon Liigan uudessa tv-sopimuksessa

Tämä herkku palaa kaudella 2023-2024.

JääkiekkoLiiga

Jokereiden paluu ja KHL:n romahdus pistävät miljoonat lentoon Liigan uudessa tv-sopimuksessa

Jokereiden paluulla Liigaan on monta kerrannaisvaikutusta. Samuel Savolaisen mukaan yksi sellainen tekijä on Liigan uusi tv-sopimus.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 20.4.2022 | KUVAT All Over Press

Jokerit tiedotti, että he tulevat hakemaan Liiga-lisenssiä kaudella 2023–24. Samuel, miten kommentoit Jokereiden ilmoitusta?

Suomalaisessa jääkiekossa ovat aika harvassa ne, jotka eivät toivoisi Jokereiden palaamista Liigaan. Tämä tämänpäiväinen tiedote ja sen sanamuoto viestivät siitä, että nyt ei puhuta enää ajatuksesta, vaan taustalla on oikeasti vakavasti otettava hanke ja paljon enemmän kovaa betonia kuin tiedotteessa kerrotaan. Eihän kukaan tee itsestään aasia puhumalla tässä kohtaa päättömiä.

Totta kai Jokereiden paluussa on vielä paljon avoimia kysymyksiä alkaen siitä, millaisia Jari Kurrin mainitsemat etsinnässä olevat uudet omistajatahot ovat, millaisella budjetilla Jokerit tulee operoimaan, missä he kotiottelunsa pelaavat ja ylipäätään ketä joukkueessa pelaa ja kuka sitä valmentaa.

Se on kuitenkin selvää, että Liigalle Jokereiden palaaminen on taivaanlahja ja se tulee vielä erittäin mielenkiintoiseen ja kriittiseen saumaa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan halvaannutti KHL:n ja eurooppalainen pelaajamarkkina menee täysin uusiksi. Liigassa nähdään jo ensi kaudella kiinnostavuus- ja tunnettuusarvoltaan sellaisia pelaajia, ettei niitä ole nähty koko 2000-luvulla. Ja sitten tämän päälle seuraavaksi kaudeksi tulee vielä Jokerit, joka on aina ollut joukkue, joka on ollut kiinnostusarvoltaan megaluokkaa ja vetänyt vierasotteluihinkin kannattajia valtavia määriä.

Ja sitten taivaanrannalla on toinenkin jättipotti Liigalle. Liigan nykyinen tv-sopimus Telian kanssa päättyy 2023 eli uudesta sopimuksesta neuvotellaan jo nyt kulisseissa. Kun näihin neuvotteluihin tuodaan Jokerit ja KHL:n halvaantumisen seuraukset, niin Liigan mielenkiintoarvo nousee aivan uudenlaiselle tasolle millä se tällä hetkellä on ja millä se oli nykyistä sopimusta neuvoteltaessa.

Ja mitä se tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että Liigan on päästävä nyt samanlaiseen nosteeseen, jossa Ruotsin SHL on. SHL:n uusi tv-sopimus astuu voimaan kaudella 2024-2025 ja se nostaa nykyistä sopimusta vuositasolla 40-45 miljoonasta eurosta 60-65 miljoonaa euroon. Seurojen kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että nykyisin niille kaudessa maksettava tv-rahasiivu nousee lähes kahdella miljoonalla eurolla eli kuuden miljoonan euron luokkaan. Suomessa seurat saavat nyt noin 1,5 miljoonaa euroa, joten seuraavan tv-sopimuksen kohdalla tullaan puhumaan Suomessakin suuremmista summista. Tai ainakin niistä pitäisi puhua Jokereiden ja KHL-pelaajien tulon myötä.

Kokonaan oma kysymys on se, että Jokereiden tulon myötä Liigassa pelaisi 16 seuraa. Tässä kohtaa pitäisi uskaltaa kysyä, onko se oikea ja terve määrä – vai pitäisikö nyt saman tien aloittaa keskustelut Liigan koosta, sarjan avaamisesta ja siitä, mikä on Mestiksen rooli suomalaisessa jääkiekossa. Sauma näillä keskusteluissa olisi otollinen. Ymmärrän toki, miten herkkä aihe tämä on ja miten jyrkästi siihen pienemissä seuroissa asennoidutaan, mutta kyllä tätäkin asiaa on uskallettava pohtia teki se miten kipeää tahansa.

Jari Kurri sanoi, että hänen rinnalleen etsitään uusia rahoittaja. Löytyykö niitä ja löytyykö niitä niin paljon, että Jokerit saisi heti kilpailukykyisen joukkueen ja palaisi pelaamaan jopa entiseen Hartwall Areenaan?

Rahoittajia löytyy aivan varmasti yhden Liiga-seuran pyörittämiseen. Jos rahaa löytyy siihen Kouvolasta, Lappeenrannasta ja Hämeenlinnasta, sitä löytyy varmasti myös Helsingistä. Uusi tv-sopimus auttaa osaltaan myös Jokereiden taloutta, vaikkei ratkaisekaan kaikkia kysymyksiä.

Nyt oleellista on nähdä, paljonko rahaa löytyy ja miten Jokerit suunnittelee palaavansa Liigaan. Ovatko he aluksi pikku seura, keskisuuri seura vai suoraan sellainen jättiläinen, jollainen se tulee joku päivä olemaan. Se ratkaisee joukkueen koostumuksen.

Seuraava kysymys on sitten pelipaikka. Tätä on kuitenkin vaikea sen enempää kommentoida, koska asiassa on sellaisia muuttujia, joihin kukaan ei tiedä vastausta. Onko esimerkiksi entisen Hartwall Areenan ostaminen ylipäätään mahdollista – ja jos on, millä hinnalla ja löytyykö siihen rahat?

Sitäkin on mielenkiintoista seurata, miten Jokerit aikoo rakentaa brändinsä uudelleen ja miten se aikoo korjata propagandaliigassa maineeseensa tarttuneet hajuhaitat? Varmasti yksi miettimisen arvoinen asia on Back to the roots -strategia. Palattaisiin niihin kulta-ajan vihreäviolettipaitoihin ja hopeakattilakypäriin, ja heräteltäisiin ne arvolataukset, jotka niihin liittyivät. Tämä kahdeksan vuoden ajanjakso KHL:ssä on vain yksi luku Jokereiden 54-vuotisessa historiassa, joten kyllä sieltä löytyy myös sellaisia arvoja, joiden varaan rakentaa.

Vielä lopuksi. Joko joukkueesta tai päävalmentajakysymyksestä tiedetään jotain?

Se tiedetään, että jos ja todennäköisesti kun Jokerit lähtee liikkeelle isommin, ensi syksynä ja talvena kulisseissa käydään todella mielenkiintoisia pelaajaneuvotteluja ja monet seurat saavat olla varuillaan – varsinkin, jos Jokereilla on takanaan isoa rahaa.

Budjetin lisäksi toinen iso kysymys on joukkueen rakentamiseen liittyvä syvällisempi strategia ja se, kuka joukkuetta valmentaa? En nyt vielä mene julistamaan varmana asiana, että Antti Pennanen valmentaa tässä välissä ensin vuoden Tšekin maajoukkueeseen siirtyvän Kari Jalosen sijasta Nuoria Leijonia ja siirtyy sitten Jokereiden päävalmentajaksi, mutta niin ymmärtääkseni tulee tapahtumaan, jos Jääkiekkoliitto ja Jokerit pääsevät asiassa sopuun.