Jokerit ja KHL ajautumassa umpikujaan, jolla voi olla dramaattisia seurauksia

Jääkiekko

Jokerit ja KHL ajautumassa umpikujaan, jolla voi olla dramaattisia seurauksia

Jos Jokerit ei pelaa tulevalla kaudella KHL;ssä, päättääkö se koko Jokereiden KHL-tarinan?

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 16.7.2020 | KUVAT All Over Press

Jokerit on ajautumassa koronakriisin vuoksi tukalaan tilanteeseen uuden KHL-kauden osalta. Iltalehti uutisoi aiemmin tällä viikolla, että KHL olisi vaatimassa ulkomaisia seurojaan pelaamaan myös kotiottelunsa Venäjällä. Iltalehden lähteen mukaan Jokereiden pelaaminen sarjassa tulevalla kaudella on vaatimuksen vuoksi vaakalaudalla.

Jokerit ajautui törmäyskurssille KHL:n kanssa jo viime keväänä, kun se ilmoitti jo varhaisessa vaiheessa vetäytyvänsä pudotuspeleistä. KHL:lle tämä oli imagotappio, kun yksi joukkueista vetäytyi oma-aloitteisesti kesken pudotuspelien.

Saman tempun teki myös kazakstanilaisseura Barys Nur-Sultan. Pian KHL:n puheenjohtaja Aleksei Morozov houkutteli vielä Jokereita ja Barysia takaisin pudotuspeleihin, mikäli ne käynnistyisivät.

Lopulta kausi keskeytettiin ja peruttiin sitten kokonaan.

Uuden kauden pitäisi KHL:n suunnitelmien mukaan käynnistyä jo syyskuun alussa, mutta Venäjän heikon koronatilanteen vuoksi kauden aloittaminen ja pelaaminen on haastavaa. Venäjällä raportoidaan virallisten lukujen mukaan yhä päivittäin yli 6000 uutta koronatapausta.

Vaatimus pelien keskittäminen Venäjän rajojen sisälle – ehkä vain muutamaan kaupunkiin, kuten NHL:ssä –  olisi tässä tilanteessa KHL:tä looginen ratkaisua. Itse asiassa se voi olla jopa ainoa järkevä tapa saada kausi käynnistettyä ja pelattua. Liikkuminen eri maiden välillä on tällä hetkellä hyvinkin hankalaa, ja pelien keskittäminen helpottaisi ”kuplan” luomista.

KHL on jo vahvistanut, että kiinalaisseura Kunlun Red Star sijoitetaan tulevalle kaudelle Moskovaan.

Absurdi yhtälö

Jokereiden ja muiden KHL:n ulkomaalaisseurojen näkökulmasta tilanne on absurdi. Jokerit joutuisi keskittämään toimintansa maahan, jossa koronan puitteissa on selvästi heikompi tilanne kuin kotimaassa.

Ensimmäinen kysymys on se, suostuisiko Jokerit tällaiseen järjestelyyn. Imagollisesti kolhu olisi iso, jos seura joutuisi pakkaamaan tavaransa Pietariin tai Moskovaan ja pelaamaan kotiottelunsakin rajan toisella puolella.

Olisiko helsinkiläisseuralla pokkaa sanoa, että me ei tähän lähdetä?

On myös hyvä kysymys, kuinka pelaajat suhtautuisivat siihen, että terveystilanteen näkökulmasta heidät siirretään turvallisemmasta paikasta, Helsingistä, selvästi epävarmemmalle paikkakunnalle? Kuinka moni pelaaja ilmoittaisi, ettei tähän leikkiin lähde?

Ja vaikka Jokerit pelaisikin kotiottelunsa Helsingissä normaaliin tapaan, kuinka moni pelaaja silti epäröisi matkustamista Venäjälle vieraspeleihin?

Jokereiden leirissä, kuten yleensäkin, koronavirusriski on otettava vakavasti – ennen kaikkea, mikäli Venäjällä ei ole luotettavaa tietoa koronaviruksen etenemisestä. Maan virallisia raportteja ja lukuja on kyseenalaistettu niin ulkomailla kuin maan sisällä. Toisekseen, kuinka tukevasti pelaajat uskovat, että KHL pystyy takaamaan turvalliset olosuhteet pelaamiselle?

Jopa NHL:ssä, jossa turvallisuuteen, testaukseen ja muihin käytäntöihin on panostettu valtavasti, on useita pelaajia ilmoittanut jättäytyvänsä elokuun alussa jatkuvasta kaudesta sivuun.

Koronaviruksen vaikutukset ihmiskehossa ovat ennalta-arvaamattomia. Tauti voi jättää pysyvän jäljen esimerkiksi hapenottokykyyn ja keuhkojen toimintaan. Urheilijoille tällaiset vaikutukset olisivat myrkkyä myös ammatin harjoittamisen kannalta.

Onko Jokerit yhä tärkeä KHL:lle?

Jokerit on pelannut venäläisvetoisessa KHL:ssä nyt kuusi kautta. Urheilullisesti taival on ollut kelvollinen, mutta kuvion ympärillä on ollut jatkuvasti kritiikkiä muun muassa rahoituksesta ja muista taustoista.

Jokereiden KHL-kuvio on suomalaisen joukkuepalloilun mittapuulla täysin ennennäkemätön. Mutta selvää on, että KHL ei ole onnistunut niissä tavoitteissa, mitä sarjan laajentamisella Jokereihin ja Helsinkiin tavoiteltiin.

Esiin on noussut enemmän epäkohtia ja kritiikkiä sarjan toimintaa, Jokereiden omistuskuvioita ja Venäjän politiikkaa kohtaan kuin varsinaisia ylistyslauluja Venäjästä ja KHL:stä. Sarjan julkisuuskuva on yhä repaleisempi, eikä viime kevät sitä ainakaan kiillottanut.

KHL:lle Jokerit on vielä ainakin näennäisesti tärkeä palanen, jolla se voi maailmalle uskotella sarjan olevan kansainvälinen. Mutta tuo narratiivi on viime vuosina ollut lähinnä kosmetiikkaa. KHL on venäläinen jääkiekkosarja, jossa pelaa muutama joukkue Venäjän rajojen ulkopuolelta.

Ja jos nyt Jokerit määrätään pelaamaan myös kotiottelunsa Venäjän maaperällä, eikä helsinkiläisseuran riveissä tätä niellä, tilanne menee entistä kireämmäksi – jopa niin kireäksi, että Jokereiden jatkaminen KHL:ssä on vaakalaudalla. Jokereiden toiminta pyörii KHL:ssä niin pitkään kuin venäläiset oligarkit sitä rahoittavat, eli kokevat seuran olevan riittävän tärkeä KHL:lle. Siksi kysymys kuuluu, kuinka tärkeäksi KHL kokee Jokerit sarjan kannalta?

Järkevin vaihtoehto Jokereiden ja koko sarjan kannalta juuri nyt olisi se, että KHL lykkäisi kauden alkua loka- tai marraskuulle. Tarvittaessa runkosarjan pituutta voitaisiin lyhentää, jotta kausi ei venyisi toisesta päästä mahdottoman pitkäksi.

KHL:n palapeli on tällä hetkellä täysin levällään. Sarjan johdostakaan ei pystytä vahvistamaan, mitkä joukkueet ovat ylipäätään mukana ensi kaudella. Koronavirus jyllää maassa. Epävarmuutta luo myös se, että moni seura on pahoissa talousvaikeuksissa.

Siksi KHL on tilanteessa, että kauden aloittaminen syyskuun on liian kunniahimoinen tavoite, ellei jopa mahdoton. Kauden aloituksen lykkääminen ei poistaisi Jokereiden ongelmia ja haasteita, mutta antaisi niiden ratkaisemiseksi lisää aikaa.

 

Tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan tästä,  ja varmista, että saat jatkossa kaiken Elmon  digisisällön ja  digiarkiston sekä lähes 100-sivuisen lukupaketin kotiina kannettuna joka kuukausi yhdellä ja samalla tilaushinnalla.

 

Lue heinäkuun Elmo ostamalla digilehden irtonumero Lehtiluukusta tai painettu lehti irtonumerona Lehtipisteestä