Jokerit nostaa Mestiksen kiinnostusarvoa, mutta puheet puhtaasta pöydästä näyttäytyvät hurskasteluna

Jokerit palaa suomalaiselle kiekkokartalle.

Jääkiekko

Jokerit nostaa Mestiksen kiinnostusarvoa, mutta puheet puhtaasta pöydästä näyttäytyvät hurskasteluna

Samuel Savolainen nostaa esiin kysymyksiä Jokereiden Mestis-paikasta ja niihin liittyviin kuvioihin, joihin olisi tärkeää saada vastauksia.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 3.5.2023 | KUVAT All Over Press

Jääkiekkoliiton lisenssikomitea tiedotti keskiviikkona, että Jokerit on kolmentoista ensi kaudella Mestiksessä pelaavan joukkueen joukossa. Jokerit siis palaa vihdoin monien eri koukeroiden jälkeen kotimaiselle kiekkokartalle. Samuel, mitä ajatuksia tästä päällimmäisenä sinulle herää?

Ensimmäinen ajatus on tietysti se, että ihan varmaa on, että Jokereiden mukaantulon myötä Mestiksen kiinnostusarvo nousi välittömästi aivan uusiin lukemiin. Asia on helppo todentaa. Jokerit on ollut likimain Suomen puhutuin seura, vaikka se oli KHL:n taakse jättämisen jälkeen vain otsikoissa pyörinyt hanke kaikkine omituisine käänteineen. Tässä on seurattu harkimoiden, selänteiden ja muiden kiekkojulkkisten nimien kautta kuin jotain saippuaoopperaa. Nyt asiassa on sentään jo hieman selvyyttä.

Are you ready? Get a 25€ combi free bet on your 1st deposit at Mr Green!

Samalla tulee väistämättä mieleen se, että Jokerit ei ole hankkeessa mukana ollakseen ikuisesti vain Mestis-seura. Taustalla on varmasti isot ambitiot nousta Liigaan jollain aikataululla ja varmana uskallan pitää myös sitä, että Jokereiden mediahuomiolla myös keskustelut suomalaisen sarjajääkiekon organisoimisesta uusiksi alkavat aivan toisenlaisilla kierroksilla.

Onko Jokerit matkalla Liigaan?

Varmasti Jokerit sitä haluaa ja moni muukin haluaisi, sillä Jokereissa on vetovoimaa ja kiinnostusarvoa myös muilla paikkakunnilla. Ja vaikka nyt suuren yleisön silmiin kaikki näyttäisi hyvältä ja askeleita on otettu eteenpäin Mestis-paikan myötä, niin nyt myös puheiden ja tekojen pitää kohdata. On myös muistettava, että Mestiksestä nousu Liigaan on taloudellisesti kaikkein suurin pomppu.

Jokereilta on vaadittu KHL-kytköksistä vapautumista ja uutta Jokerit-projektia vetävä Mikko Saarni on puhunut julkisuudessa miten seuran täytyy lähteä ”täysin puhtaalta pöydältä”? Onko se pöytä nyt sitten täysin puhdas?

Jos joku sellaista väittää, niin pidän sitä raskaan sarjan hurskasteluna. Ei tätä uuttakaan hanketta nyt aivan täysin Harkimo-vapaana vyöhykkeenä voida pitää.

Miksi ei?

Siksi, että isoja kysymyksiä tähän jää, joihin ei vielä ole vastausta.

Yksi niistä on se, että kun Joel Harkimon vetämä Team Jokerit Oy hakeutui konkurssiin jättämällä taakse yli miljoonan euron velat niin samalla se luovutti uutisoidusti vailla mitään korvausta brändioikeudet tälle nykyiselle Mikko Saarnin vetämälle yhtiölle, niin jokuhan voisi jo tuota kutsua eräänlaiseksi kytkökseksi.

Ilta-Sanomien uutisoimien tietojen mukaan nuorempi Harkimo kuitenkin maksoi brändioikeuksista itse yli puoli miljoonaa euroa. Se on aika avokätinen palvelus, johon myönnän suhtautuvani hyvin skeptisesti, että sellaista tehtäisiin Joel Harkimon lompakolla vain jokerisydämeen vedoten ja sukunimen tuomaa rasitetta somessa harmitellen. Sitäkin mietin, että tähänkö jääkiekkoperheessä pitäisi nyt sinisin ja kirkkain silmin sitten uskoa?

Sitäkään vastausta ei ole vielä saatu, että mistä nuoremman Harkimon käyttämät pääomat Team Jokerit -yhtiössä ovat peräisin. Näihin kysymyksiin olisi ihan hyvä saada vastauksia muutenkin kuin vain yksipuolisesti somessa kertomalla ja narratiivia itse luoden.

Tulen myös varmasti seuraamaan mediakriittisellä silmällä, että miten esimerkiksi eräässä kriittisesti Harkimoihin suhtautuneessa mediassa – joka on julkaissut tuoreeltaan paljon Jokereiden pelaajasopimuksia ja myös sarjapaikkapäätöksen – että miten kriittisellä otteella nyt näihin asioihin saadaan vastauksia ja miten näitä journalistisesti käsitellään.

Toinen asia on, että tiedämme ainakin sen, että Saarnin vetämä Viima Hockey oli Jokereissakin toiminut ja tietysti Jukureissa ja sitä ennen myös tässä Olli Jokisen kautta kuuluisaksi tulleessä eteläfloridalaisesta jääkiekkoakatemiassa. Siinä joukkueessa sattui aikoinaan pelaamaan Harry Harkimon poika Leo, mutta sekin lienee vain sattuma muiden joukossa.

Mutta tietysti Jääkiekkoliitolta itseltäänkin on mielenkiintoista pyytää KHL-kytköksistä vapautumista, kun se itse palkkasi KHL-Jokereiden toimitusjohtajan Sami Kauhasen aikoinaan omaksi toimitusjohtajakseen.

Sitten on vielä kysyttävä siitä kuumasta perunasta, joka puhuttaa ympäri kiekkoilevaa Suomea. Uskotko, että lähivuosina voidaan nähdä päivä, jolloin Liiga ei enää olisi suljettu sarja?

Liigassahan puhutaan kirkkain silmin jo nyt, että sarja ei ole suljettu vaan sinne voi tietyin ehdoin nousta, mutta se nyt on väsynyttä asian kiertämistä. Oletan, että nyt puhutaan ja kysyt vaikkapa karsintapeleistä. Vastaukseni on, että ainakin siihen on nyt enemmän painetta. Kabinettinousuja ei kähmäinen Suomi-kiekon julkisivu enää kaipaisi.

Ja kun keskustelin yhden pienemmän pään Liiga-seuran puheenjohtajan kanssa hän sanoi, että 3-5 vuoden päästä jos sarjajärjestelmämuutos tulee ajankohtaiseksi, on oma seura saatava sellaiseen tikkiin, että siihen ollaan valmiita. Ei kai tällaisia puheita heitellä ilmaan, jos ei olisi olemassa henkeä, että se on varteenotettava mahdollisuus.

Siihen nähden on ihan mielenkiintoista, että nyt kun Liigan toimitusjohtaja Kati Kivimäki jätti tuoreeltaan  pestinsä, niin toimitusjohtajaksi nousi juurikin KooKoosta Mikko Pulkkinen ja hallituksen puheenjohtaja on Sportin puheenjohtaja Heikki Hiltunen.

Olen tätä mietiskellyt aiemminkin, mutta onko odotettavissa, että jos puhuttaisiin vaikkapa 12+12 joukkueen A- ja B-liigoista, että putoamisvyöhykkeessä vahvasti oleva Sportin omistaja Hiltunen sitä pyyteettömästi ajaisi. Tulisiko silloin kyseeseen suomalaisen jääkiekon etu vai omien sijoitettujen rahojen etu?

On valitettavaa, että näitä asioita pitää näin merkittävissä kysymyksissä edes mietiskellä. Mutta siihen on jo Suomi-kiekossa joutunut tottumaan.