JoMan synkeän kauden suurin valopilkku on parrasvaloihin viimeinkin päässyt luottosoturi

Henri Litmanen on pelannut tällä kaudella JoMassa elintärkeässä saranapelaajan roolissa numero nelosena.

Lintu vai kalaPesäpallo

JoMan synkeän kauden suurin valopilkku on parrasvaloihin viimeinkin päässyt luottosoturi

Henri Litmanen on päässyt viimeinkin tekemään suuren läpimurtonsa. Valinta Itä-Länteen oli osuva ja ansaittu kiitos erinomaisesta kaudesta.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 18.7.2021 | KUVAT All Over Press

Henri Litmanen

Kuka?

Henri Litmanen kuuluu pesäpallopiireissä tunnettuun Litmasen pesäpallosukuun. Henrin isoisä, Pertti, oli pelaaja ja värikäs tuomari, ja Pertin pojat, Hannu, Ilmo ja Heikki, kaikki Siilinjärven kautta Superin kartalle ponnistaneita pesäpalloilijoita. Hannu pelasi 11 kertaa Itä-Lännessä, Heikki voitti Kiteellä kaksi Suomen mestaruutta ja Henrin isä, Ilmo, pelasi SiiPessä 90-luvulla yli 200 Superin ottelua. Henrin serkku, Matias ”Heikin poika” Litmanen on pelannut tällä kaudella lainalla Haminassa ja nyt jälleen Sotkamon Jymyssä.

Myös Henri Litmanen on SiiPen kasvatti. Hän debytoi miesten Superissa 2008 Puijon Pesiksessä, ja pelasi uransa alkumetreillä Puijossa ja Kempeleessä, kunnes nousi Kempeleen Ykköspesis-miehistön kautta Joensuun Mailan Superpesis-miehistöön kaudella 2013. Siitä lähtien Litmanen on kuulunut JoMan kalustoon ja on Mikko Kemppaisen ja Aleksi Rautiaisen ohella ainoa pelaaja, joka on pelannut JoMan jokaisessa mitalijoukkueessa. Litmasella on tilillään näin kaksi Suomen mestaruutta (2018 ja 2019) ja viisi pronssia (2013-2017). Kaudella 2012 Litmanen valittiin Vuoden poikapelaajaksi.

Litmanen oli juniorivuosinaan lupaava lukkari, mutta aikuisiällä hän on tehnyt uransa polttolinjan ja etukentän pelaajana. Sisällä hän on ollut aina vaihtaja- ja kotiuttaja.

Litmasta pidettiin vuosikausia lupaavana pelaajana, jolla piti olla potentiaalia suurempiinkin saappaisiin. Hän ei kuitenkaan pystynyt tekemään lopullista läpimurtoaan aivan terävimpään kärkeen Joensuussa – osittain siksi, että JoMassa pelasi Juha Puhtimäen. Tuomas Jussilan, Aleksi Rautiaisen ja Juha Niemen kaltaisin kaikista kovimman kategorian tähtiä.

Tällä kaudella Litmasen vastuu on kuitenkin kasvanut – ja hän on kasvanut vastuunsa mukana. Lyöjäjokerit Aleksi Rautiainen ja Patrik Wahlström ovat sisällä joukkueen tärkeimmät pelaajat ja Iiro Kuosa ulkona, mutta jos sisä- ja ulkopeli lasketaan yhteen, Litmanen on kokonaisvertailussa ollut JoMan tämän kauden tärkein pelaaja ja suurin valopilkku muuten surkeassa kaudessa.

Litmanen valittiin maanantaina urallaan ensimmäisen kerran miesten Itä–Länteen. Tunnustus oli erinomainen ja ansaittu tunnustus Litmasen tämän kauden esityksille.

Vahvuudet

Litmasen pelaamisessa on aina näkynyt pesäpalloilullinen perimä. Hän on ollut mailassa taitava lyöjä, jonka vaarallisin ase on ollut erinomainen kova lyönti, jolla Litmanen on puhkonut rajoja, luukkuja ja saumoja. Litmasen vaarallisuutta on lisännyt se, että hän lyö vasemmalta.

Litmanen on hallinnut aina myös lyhyet, ja siksi hän on ollut myös hyvä vaihtaja. Litmanen onkin ominaisuuksiltaan ideaalinen saranapelaaja JoMan tämän kauden koostumuksessa.

Litmanen on purkanut kakkosvaihdon tällä kaudella 76 prosentin varmuudella. Se on kova lukema. Myös hänen kärkilyöntien onnistumisprosenttinsa on kohtalainen, 63,16. Itse asiassa Litmanen on ollut aina varma mailassa, ja hänen prosenttinsa ovat liikkuneet 53 ja 65 prosentin luokassa.

Kotiuttajana Litmanen on perusvahva. JoMan tämän kauden joukkueessa hän arvoaan nostaa se, että hän on oikeastaan ainoa vakavasti otettava numerolla pelaava kotiuttaja.

Ulkona Litmanen on pelannut koko uransa pääosin polttolinjassa, lähinnä kolmospolttajana. Hän on kuitenkin luonteeltaan soturi, ja kun Joensuun mestaruushaaveet uhkasivat kariutua toisen etumiehen puuttumiseen, Litmanen otti tehtävän vastaan ja suoriutui siitä erinomaisesti.

Myös tällä kaudella Litmanen sai Markus Tuikan yllättävän vetäytymisen seurauksena komennuksen etukentälle, ja on muodostanut vaihtotilanteissa yhdessä Iiro Kuosan kanssa JoMan ulkokentän vahvimman osan. Takatilanteissa Litmanen on pelannut tutulla paikallaan kolmospolttajana.

Litmansen käsi on aina ollut erinomainen.

Etenijänä Litmanen on hieman kulmikas, eikä jaloistaan mikään raketti, mutta hän on kehittynyt hyvän pelilukutaitonsa ja kokemuksensa kautta myös etenijänä, ja on siinäkin ylempää keskisarjaa.

Heikkoudet

Litmasen entisiä heikkouksia olisi helpompi luetella kuin nykyisiä. Hän oli aiemmin lyöjänä hieman riskialtis, sillä hän oli herkkä hakemaan läpilyöntejä. Tällä kaudella hän on ymmärtänyt vastuunsa ja pysynyt myös mailassa ravilla. Sama vastuullisuus on parantanut myös hänen ulkopeliään. Hän ei etumiehenä haihattele suuria ja haistele palloja aggressiivisesti, vaan hoitaa tonttinsa perusvarmasti.

Ulkokentällä hän oli pitkään pommituksen kohde, sillä Litmasta ei pidetty luotettavana ulkopelaajana. Hän kuitenkin kesti varsinkin JoMan mestaruuskausilla hyvin pommituksen ja oli keskeinen pala JoMan voittavaa kokonaisuutta.

Tulevaisuus

Litmanen on jo 30-vuotias, joten mistään lupauksesta on turha enää puhua. Hän on kuitenkin pelannut ilman vakavia loukkaantumisia ja jos Litmasen oma motivaatio riittää, hänellä on vielä useita hyviä pelivuosia jäljellä.

Litmanen on myös Joensuun nuoressa joukkueessa harvoja kokeneita pelaajia, ja jos ja kun Mikko Kemppainen lopettaa ja Aleksi Rautianenkin enemmin tai myöhemmin, Litmasella olisi korvaamaton rooli kokeneena pelaajana Joensuun miehistössä.

Lintu vai kala?

Hiirihaukka. Haukka-statuksen pelaaja, muttei kuitenkin suurin ja armottomin haukka.

 

 

Katso tästä Henri Litmasen ja muiden JoMan pelaajien tämän kauden tilastot.