JymyJussien hankinnat Liposta viittaavat siihen, että lisenssituulen suunta on muuttunut

JymyJusseissa jo päättyneellä kaudella pelannut Oskari Salmela saa ensi kaudeksi tuttuja miehiä rinnalleen Lipon ajoilta.

Pesäpallo

JymyJussien hankinnat Liposta viittaavat siihen, että lisenssituulen suunta on muuttunut

JymyJussit kertoivat uusista hankinnoista, jotka Pekka Affmannin mukaan viittaavat siihen, että JymyJussit saisi Superpesis-lisenssin kaudeksi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 8.9.2022 | KUVAT All Over Press

Seinäjoen Jymy-Jussit kertoi hankkineensa kolme pelaajaa Oulun Liposta – Miika Keski-Petäjän, Tino Alaspään ja Aapo Hiltusen. Lisäksi Santeri Haipus tulee pelaajakoordinaattoriksi ja valmennustiimin jäseneksi. Pekka, nähdäänkö JymyJussit siis ensi kaudella Superissa?

No kyllähän nämä ja JymyJussien ilmoittavat tulossa olevat lisähankinnat viittaavat siihen, että JymyJussit olisi saamassa lisenssin ensi kaudeksi. Itse asiassa asian voisi tulkita jopa siten, että JymyJussit on saanut Pesäpalloliitolta jonkinlainen takuun siitä, että se saa lisenssin ensi kaudeksi, koska muuten näitä hankintoja olisi vaikea ymmärtää.

JymyJussit nousi nousujohteisen loppukautensa ansiosta lopulta runkosarjassa peräti yhdeksänneksi ja vaikka joukkueesta myös lähtee pelaajia, JymyJusseille on ilman muuta rakentumassa ensi kaudeksi Superin tasoinen joukkue.

Mutta ei mennä kuitenkaan asioiden edelle. Pesäpalloliitto korosti viime syksynä, että tiukoista lisenssiehdoista pidetään myös jatkossa kiinni ja liitto on seurannut seurojen taloustilannetta läpi kesän. Toki nyt alkaa näyttää yhä selvemmin siltä, että kaikki seurat saisivat ensi kaudeksi lisenssin – myös JymyJussit ja Pattijoki, jotka viime syksynä reputtivat ensimmäisessä jaossa.

Millaisina vahvistuksina pidät näitä Lipon miehiä?

Kaikki kolme pelaajaa ovat hyviä ja järkeviä hankintoja. Hiltunen löi runkosarjassa 48 juoksua eli lähes yhtä paljon kuin kokenut Marko Pelkonen ja sijoittui Ykköspesiksen lyöjätilastossa neljänneksi. Alaspää on puolestaan lupaava etukenttäpelaaja. Lisäksi Hiltunen ja Alaspää ovat molemmat nuoria tulevaisuuden pelaajia ja jos JymyJussit saa pidettyä heidät, heistä voi olla pitkäaikaista iloa.

Keski-Petäjä pienikokoinen ja ketterä lukkari, joka on ollut harjoittelijana omatoiminen ja valmis tekemään töitä itsensä kehittämiseen. Hän oli Ykköspesiksen parhaita lukkareita ja hyppy Superiin on hänen urallaan looginen kehitysaskel. Ei hän toki vielä haasta Superin parhaita lukkareita, mutta ei JymyJussien lukkaripelin oleellisesti heikkene, vaikka Joona Lehtinen siirtyykin Kiteelle. Lisäksi Keski-Petäjä on myös hyvä sisällä. Hän oli Ykköspesiksen kärkilyöntitilastossa neljäs ja oli ykkösvaihdon purkajana sarjan parhaita pelaajia.

Hankinnat paikkaavat hyvin myös lähtijöitä. Keski-Petäjä ottaa Lehtisen paikan lukkarina ja Alaspää korvaa Hyvinkäälle siirtymässä olevan Toni Marjamäen. Hiltunen on hyvä vahvistus jokeriosastolle.

Samoin Santeri Haipuksen rekrytointi on hyvä veto. Hänellä on pitkä kokemus valmennuksesta ja pelinjohdosta ja lisäksi Haipuksella on erinomainen suhdeverkosto esimerkiksi pelaajien hankkimiseksi.

Liposta lähtee nyt kolme pelaajaa Seinäjolle. Mihin tämä jättää Lipon?

Lipon tilannetta on tosi vaikea ennakoida ja arvioida, mutta selvää on, että tämän kauden joukkue hajoaa valtaosiltaan. Keski-Petäjä, Hiltunen ja Alaspää siirtyvät JymyJusseihin ja Harri Kolehmainen lähtee Tapio Salon perässä Simon Kiriin. Lisäksi osa kokeneemmista pelaajista harkitsee lopettamista. Myös pelinjohtaja Markku Hylkilä on jättämässä Lipon.

Lipon tilanne ei ole helppo, mutta kyllä he halutessaan saavat kasaan joukkueen. Lipossa on tehty kohtalaisen hyvää juniorityötä, eikä Suomensarjassa pelaava Lipon kakkosjoukkue voitti päättyneellä kaudella Pohjoislohkon, mutta hävisi nousukarsinnoissa Sotkamon Jymyn kakkosjoukkueelle.

Näistä tämän kauden joukkueen viimeisistä hampaista ja kakkosjoukkueen nuorista pelaajista Lippo saisi kyllä kasattua joukkueen, mutta varmasti seurassa pitää ensin ratkaista nämä isommat asiat.