Jonatan Johanssonin potkuissa oli yksi paha virhe – ne olisi pitänyt antaa paljon aiemmin

Jonatan Johanssonin ura TPS:n valmentajana päättyi kahteen peräkkäiseen tappioon ja siihen, että KTP on enää yhden voiton päässä Veikkausliigaan noususta.

Jalkapallo

Jonatan Johanssonin potkuissa oli yksi paha virhe – ne olisi pitänyt antaa paljon aiemmin

Jonatan Johansson vaihtui Marko Rajamäkeen, mutta sekään ei Joel Perovuon mukaan välttämättä pelasta enää TPS:n kautta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 26.9.2022 | KUVAT All Over Press

Ykkösessä pelaava maineikas TPS erotti sunnuntaina päävalmentaja Jonatan Johanssonin ja palkkasi hänen tilalleen maanantaina Marko Rajamäen. Joel, aloitetaan Johanssonista. Oliko oikea ratkaisu?

Oli – paitsi, että päätös olisi pitänyt tehdä jo paljon aiemmin. TPS:llä on Ykkösessä paras ja laadukkain pelaajamateriaali, mutta Johansson ei ole pystynyt hyödyntämään tätä etutekijää, koska TPS:llä on ollut taktisella puolella niin paljon heikkouksia ja epämääräisiä tekijöitä.

TPS on toki ollut koko kauden sarjan kärkikahinoissa mukana, mutta niin tuolla materiaalilla pitääkin olla. Nytkin kauden sinällään hyvät tulokset ovat pitkälti olleet pelaajien henkilökohtaisten pelitekojen vuoksi. Esimerkiksi Kasper Hämäläinen on kannatellut joukkuetta useissa otteluissa omien erinomaisten suoritusten kautta.

Johansson on ollut TPS:ssä tässä mielessä iso pettymys. Hänellä oli pitkä ja komea peliura takanaan ja hän on pelannut lukuisten kansainvälisen tason valmentajien opeissa, minkä lisäksi hän ollut apuvalmentajana Glasgow Rangersissa ja Huuhkajissa. CV näyttää komealta, mutta Johansson tapaus osoittaa, että on yksi asia nähdä asioita ja jopa ymmärtää niitä kuin saada ne toimimaan pelikentällä. Tässä Johansson on epäonnistunut ja menettänyt juuri heikon ja sekavan pelin organisoimisen vuoksi sen edun, jonka sen materiaali antaa.

Entä sitten Marko Rajamäki. Pelastaako hän TPS:n eli tuoko hän turkulaisen nousun Veikkausliigaan?

Suora nousu alkaa olla taputeltu, vaikka TPS:llä onkin vielä vierasottelu sarjan kärjessä olevaan KTP:tä vastaan. Neljän pisteen ero tarkoittaa sitä, että TPS:n olisi voitettava KTP vieraissa ja KPV kotonaan ja sen lisäksi KTP:n pitäisi hävitä tai pelata tasan toiseksi viimeisessä sarjaottelussa EIFiä vastaan. Jussi Leppälahti on kuitenkin organisoinut KTP:n pelaamisen niin täsmälliseksi ja tuonut lyhyessä ajassa niin vahvan voittamisen kulttuurin Kotkaan, että TPS:n toiveet ovat jatkokarsinnoissa ja sen jälkeen mahdollisessa nousukarsinnassa Veikkausliigan toiseksi viimeistä joukkuetta vastaan, joka todennäköisesti on FC Lahti.

Näin ollen Rajamäen todennäköinen haaste näiden kahden jäljellä olevan sarjaottelun sijasta on se, miten hän pystyy kehittämään TPS:n pelaamista reilun kuukauden aikana.

Rajamäki on valmentanut Veikkausliigassa TPS:ää ja KuPSia, mutta hänen valmentajauransa ei ole ollut mitenkään häikäisevä. TPS ja KuPS pelasivat puolentoista pisteen kahta puolta olevalla pistekeskiarvolla, mikä ei ole mikään radikaali lukema.

Rajamäki tunnettiin varsin suoraviivaisesta pelityylistään ja oletan, että hän yrittää ajaa sisään juuri suoraviivaisemman pelityylin ja nostaa pelin tempoa. Se voi olla sinällään ihan hyvä ratkaisu, sillä aikaa on rajallisesti, eikä tässä ajassa kannata lähteä rakentamaan mitään kompleksisia pelimalleja. Riittää, kun hän tekee selväksi kaksi tai kolme puolustuksellista ja hyökkäyksellistä periaatetta, koska jo niillä hän saa karsittua pois niitä sattumia ja pelissä syntyviä epäjohdonmukaisuuksia, joita Johanssonin aikana TPS:lle tuli ottelusta toiseen.

Rajamäen on sinällään helppo tulla nyt TPS:ään, sillä hänen tehtävänään on pelastaa se, mitä pelastettavissa on. Henkinen kuorma on näin suhteellisen kevyt. Jos TPS ei nouse, Rajamäki voi sanoa, ettei enempää ollut tässä tilanteessa tehtävissä. Jos hän taas nostaa TPS:n Veikkausliigaan, silloin hän saa varsin lyhyessä aikaikkunassa itselleen sankarin viitan.

Tämä on myös Rajamäelle hyvä näyteikkuna, jos hän haluaa palata studion lämmöstä vielä takaisin valmentamaan suomalaisella huipputasolla. Nyt se, että Rajamäen sopimus kattaa vain tämän kauden, viittaa siihen, että kyse on talkoosopimuksesta ja kun nämä talkoot on saatu tehtyä, jatkoa mietitään sen jälleen uudelleen.

Nouseeko TPS?

Kuten sanoin, suora nousija on todennäköisesti KTP, jolloin TPS:n haasteena olisi selvittää ensin Ykkösen nousukarsinta ja sitten vielä Veikkausliigan karsinta. En vielä puhuisi TPS:n kohdalla edes Veikkausliiga-karsinnasta, sillä Jaro on päässyt syksyn aikana sellaiseen vireeseen, että se voi hyvinkin napata Ykkösen karsijan paikan.