Sotkamon tuuletus ei jäänyt syksyyn, harjoituskausi lupaa isoja muutoksia myös kesäksi

Roope Korhonen on jälleen kerran yksi Sotkamon kauden avainpelaajista.

PesäpalloViistopolkumies

Sotkamon tuuletus ei jäänyt syksyyn, harjoituskausi lupaa isoja muutoksia myös kesäksi

Sotkamon Jymy jäi viime syksynä toisen kerran 32 vuoteen ulos välieristä. Siksi kurssia on korjattu Kainuussa kovalla kädellä.

TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 30.1.2023 | KUVAT Sotkamon Jymy

Sotkamon Jymy on tehnyt kurssiinsa mielenkiintoisia korjausliikkeitä. Sen seurauksena Sotkamo on nousemassa Vimpelin ykköshaastajaksi jo tällä kaudella, mutta varsinainen näkymä siintelee pidemmässä kaaressa: Sotkamo on selvästi palaamassa kahden mitalittoman vuoden jälkeen takaisin pesäpallokartan terävimmälle huipulle. Se on jo nyt nähtävissä.

Kaikki osaavat laskea, ettei Roope Korhosella ole enää loputtomasti pelivuosia jäljellä, mutta muilta osin Sotkamo näkymä on lupaava.

Kokeneiden Roope Korhosen, Niko Korhosen, Niilo Piiponniemen, Ville Kotron ja Lauri Rönkön vastapainoksia joukkueesta löytyy Aapo Komulaisen, Kalle Kuosmasen, Iivari Vihannon, Elmeri Purmosen ja Aleksanteri Huotarin johdolla valtakunnan lahjakkaimpia 2000-luvulla syntyneitä pelaajia.

Kokeneen kaartin ja 2000-luvun sukupolven väliin jää iältään vielä nuoria, mutta pelivuosiltaan kokeneita Hannes Pekkinen, Jussi Korhosen ja Juho Keinänen kaltaisia pelaajia.

Nimilista on yksi asia, mutta Sotkamon kannalta oleellista on se, miten pelaajat on roolitettu – ja miten Sotkamo vertautuu viime kauden Jymyyn, joka jäi toisen kerran 32 vuoden aikana välierien ulkopuolella.

Viime kauden joukkueesta ovat poissa Joni Rytkönen, Antti Kiiskinen ja Ville Viita. Myös pelinjohtaja vaihtui syksyllä, kun neljä Suomen mestaruutta pelinjohtajana voittanut Mikko Kuosmanen otti Jani Komulaisen paikan viuhkassa.

Pelaajarintamalla Sotkamo naarasi Kainuun kirkkaiden valojen loisteeseen Kiteen suurimmat kultakimpaleet, Elmeri Purmosen ja Hannes Pekkisen.

***

Sotkamo aloitti hallikautensa perjantaina voittamalla harjoitusottelussa Pattijoen. Yhden ottelun perusteella ei kannata liikoja päätellä, mutta ottelu paljasti Sotkamon valmennusjohdon ajattelusta mielenkiintoisia linjauksia. Muutokset eivät selvästi ole pysähtyneet syksyyn. Suunnitelmia on tuuletettu kovalla kädellä myös tulevaksi kaudeksi.

Niistä tärkein on se, miten Sotkamo suunnittelee rakentavansa lyöntiosastonsa ja kakkoskärkensä.

Sotkamo sijoittui viime kaudella runkosarjan hyvän kesän päätteeksi kolmanneksi. Katastrofi iski kuitenkin puolivälierissä Joensuuta vastaan. Kun tilanteiden tekeminen alkoi sakata, myös kotiutukset kuivuivat ja Sotkamon kausi päättyi suoraan kolmessa ottelussa.

Täksi kaudeksi lyöntijärjestystä on muutettu radikaalisti. Pattijokea vastaan nelosena ja vitosena pelasivat Pekkinen ja Jussi Korhonen. Pekkiselle saranapelaajan rooli on luonteva, mutta Korhosen siirto viitoseksi on mielenkiintoinen peliliike. Korhosella oli nuorena hyvä kumura, mutta sitä ei ole juurikaan käytetty viime vuosina. Näin Korhonen on jäänyt sisällä roolittomaksi.

Nyt hänelle kaavaillaan selkeästi suurempaa sisäpeliroolia numerolla lyövänä kotiuttajana. Kysymys voi olla toki vain kokeilusta, mutta Korhosella on potentiaalia ottaa suurempi rooli myös mailassa.

***

Viime kaudella viitosena pelannut Komulainen oli siirretty Pattijokea kakkoskärkeen numeroksi 7. Sekin on looginen veto, sillä Komulainen on hyvä kotiuttaja ja vaihtaja, mutta hän pystyy myös etenemään. Näin hän vahvistaa Jymyn kakkoskärkeä, jonka roolitus näyttäisi selvältä. Vihanto avaa kakkoskärjen, Piiponniemi tulee ideaalisessa tilanteessa jokerina purkamaan ykkösvaihdon, Komulainen tekee takatilanteen ja/tai kotiuttaa ja Keinäsen pääroolina on kotiuttaminen.

Muutokset indikoivat sitä, että Sotkamo satsaa entistä vahvemmin kakkoskärkeensä ja siihen, että se pelaa tulevalla kaudella sisäpeliä koko materiaalillaan. Vain Kotron rooli jää sisällä marginaaliseksi.

Muutoksia suuruutta kuvaa se, että  viime kauden lopun koosteesta vain kolme pelaajaa oli säilyttänyt entisen hihanumeronsa ja roolinsa perjantaisessa harjoitusottelussa Pattijokea vastaan. Niko Korhonen pelasi omalla paikallaan pääpelintekijänä kolmosena, Vihanto avasi kakkoskärjen kuutosena ja Kotro pelasi kapeassa roolissa ysinä.

Sotkamon uuden huippuvahvan ykköskärjen muodostavat Purmonen ykkösenä, kakkoseksi siirtyvä Kuosmanen ja Niko Korhonen kolmosena. Pekkinen ja Jussi Korhosen pelaavat nelosena ja vitosena. Pekkinen joutuu kesän aikana tekemään myös tilanteita, mutta häneltä odotetaan Sotkamossa ennen kaikkea kovia kotiutusmääriä.

Jokereista Roope Korhosen vastuu säilyy rajattomana. Viime kauden pitkälti sivussa ollut Rönkkö on jälleen kehissä ja häneltä odotetaan yli 50 lyödyn juoksun kautta. Piiponiemi on multijokeri, joka voi tarvittaessa edetä, vaihtaa ja kotiuttaa.

Ulkona roolitus on vieläkin selvempi. Komulainen kuuluu lukkarieliittiin, ja Pekkinen ja Keinänen muodostavat yhden Superin parhaista etukentistä. Takakentän luokitus on astetta kovempi, sillä Jussi Korhonen ja Vihanto olivat jo viime kaudella Superin paras takakenttä.

Niko Korhonen, Pekkinen, Purmonen ja Kotro muodostavat vahvan polttolinjan. Huotari pystyy tarvittaessa paikkaamaan niin linjassa kuin etukentälläkin.

***

Sotkamo tulee olemaan tulevalla kaudella äärimmäisen vahva. Suurin kysymysmerkki – varsinkin Vimpeliin verrattuna – on kotiutuosaston kapeus.

Mestaruudet ja mitalit jaetaan tunnetusti vasta syksyllä, mutta Sotkamon kotiuttajien on onnistuttava syksyllä täydellisesti, mikäli Jymy haluaa palata mitaleille ja pelata loppuottelussa. Tilanteita uusittu Sotkamo kyllä jauhaa, mutta jauhaako mylly myös juoksuja vai käykö Jymylle, kuten viime syksynä?

Sotkamo on äärimmäisen mielenkiintoinen seurattava jo hallipeleissä. Varsinkin ottelu Kempelettä vastaan on yksi alkulohkojen ehdottomista tapauksista, eikä Sotkamo finaalipaikka SM-halleissa ole millään muotoa varma.