Jonne Virtanen on vetonaula Mestis-nimiselle sirkukselle

Ilta-Sanomien mukaan Jonne Virtasen paikka Kupittaalla vaihtuu ensi kaudeksi katsomon penkeiltä kotijoukkueen vaihtopenkin taakse.

Jääkiekko

Jonne Virtanen on vetonaula Mestis-nimiselle sirkukselle

Mestis voi niin huonosti, että Jonne Virtanen ohittaa viihdearvollaan päävalmentajavalinnoissa substanssiosaamisen, kirjoittaa Eetu Pennanen.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 24.1.2023 | KUVAT All Over Press

Edellisistä Liiga-karsinnoista tulee keväällä kuluneeksi kymmenen vuotta. Kymmenen vuotta sitten myös suomalaisen jääkiekon perinneseuroihin lukeutuvasta Tutossa puhuttiin avoimesti, että tavoitteena on jollain aikajänteellä nousta Liigaan.

Seuraavaksi Jokerit lähti KHL-seikkailulleen ja Liigaan nostettiin lopulta kolme Mestiksessä pelannutta seuraa. Kun Espoo Blues konkurssin takia katosi Liiga-kartalta, lopulta suomalaiseen pääsarjakiekoon vakiintui viidentoista joukkueen suljetun sarjan malli.

Ovet Mestis-seuroilta laitettiin säppiin ja säpissä ne ovat olleet tähän päivään saakka. Niin Tuton kuin monen muunkin seuran toiminta on näivettynyt.

***

Vielä vuonna 2018 Tutosta kuului Jatkoaika-sivuston kautta puhetta Liiga-paikan tavoittelusta. Oli sen aikaisessa puheessa taustalla hitustakaan realismia tai ei, ainakin näin viisi vuotta myöhemmin voi sellaisen tavoitteen sanoa olevan juuri nyt ehkä kauempana kuin koskaan.

Ilta-Sanomat uutisoi sunnuntaina, että Tuton uusi päävalmentaja on turkulainen entinen kulttipelaaja Jonne Virtanen. Virtanen lopetti pelaajauransa viime kauteen ja on toiminut tämän kauden Suomi-sarjassa pelaavan HC Indians Kaarinan päävalmentajana ja hoitanut samalla managerin tehtäviä.

Virtasella on siis takanaan yksi vuosi valmennuskokemusta ja hän olisi hyppäämässä Suomen toiseksi korkeimmalla tasolla pelaavan perinneseuran päävalmentajaksi. Substanssiosaamisen sijaan valinta vaikuttaa enemmän viihdearvo edellä tehdyltä. Mahdollisimman pätevän päävalmentajan sijaan on päädytty hahmoon, jonka tekemiset ja sanomiset kiinnostavat ihmisiä.

Virtanen itse kertoi vastikään Ilta-Sanomien jutussa, jossa hän puhui tärkeää asiaa viime kesänä jälleen päätään nostaneesta alkoholismistaan, kuinka pihalla hän oli ollut valmentamisesta aloittaessaan Indiansin penkin takana.

”Vedin ensimmäisissä treeneissä syöttöharjoitteen, jota olen vetänyt C-junioreiden kanssa. Eihän siitä tullut yhtään mitään. Mietin, että mihin vittuun olen tullut. Eihän tästä tule mitään”, hän naureskeli IS:lle.

Jokainen voi päätellä, kuinka valmis päävalmentaja Tutolla vuosi tuon syöttöharjoitteen jälkeen on, jos Virtanen todella on ensi syksynä joukkueen päävalmentaja.

***

Vertailukohdan voi hakea Ruotsista. Kun Virtanen hyppäsi käytännössä suoraan luistimilta kaarinalaisen Suomi-sarjassa pelaavan joukkueen päävalmentajaksi, Ruotsin vastaavalle tasolle Hockey Ettaniin kaapattiin velvollisuuksistaan SaiPasta vapautettu mestarivalmentaja Pekka Virta.

Tällä kaudella Ruotsin kakkostasolla Allsvenskanissa valmentaa vasta Ruotsin maajoukkueen jättänyt Johan Garpenlöv.

Se, että Suomessa jonnevirtaset ovat Mestiksen päävalmentajamarkkinoiden realismia, kertoo karulla tavalla, millaiseksi rupusarjaksi Mestis on päästetty näivettymään. Kun tasonsa näyttäneille tekijöille ei ole mitään tarjottavaa, on vähintään tarjottava kansalle sirkushuveja.

Virtasesta voi kasvaa vielä vaikka kuinka hyvä valmentaja. Kuitenkin näillä pohjilla on kovin epätodennäköistä, että hän olisi huippuvalmentaja tässä ja nyt.

Jos Tuto valitsi Jonne Virtasen päävalmentajakseen, vaikuttaa siltä, että haussa oli vetonaula Mestis-nimiseen sirkukseen.

Lue myös: Mestis vähät välitti pelaajien terveydestä – vaarallinen kaukalo aiheutti kaksi loukkaantumista